Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Förskoleklass vid 5 års ålder

Skrivet av Frågor utan svar?
Hej! Har några frågor om förskoleklass.

Vi har två döttrar som nu är 5½ resp. 4 år. De är kompisar och på samma nivå anser vi som föräldrar. Ingen av dem kan läsa nu utan ligger på en helt "normal" nivå anser vi. Båda kan typ skriva sitt namn, rita fint, räkna till 20. De leker med andra kamrater på dagis och hemma. De har stor trygghet i varandra och det skulle kännas skönt om de fick gå ihop.

Jag skulle vilja att båda barnen börjar förskoleklass nästa höst då äldsta alltså är 6½ år och yngsta 5 år. Är detta möjligt? Jag skulle vilja att de följs åt i skolan efter förskoleklass och går samma klass år 1-9. Finns det regler för/emot detta? Vem bestämmer?
Någon som har erfarenhet av att syskon med ungefär denna åldersskillnaden går i samma klass detta som kan berätta om fördelar/nackdelar?
Tack på förhand för svar!
Svar på tråden: Förskoleklass vid 5 års ålder

jag tycker nog att den

den yngre ska vänta. Tiden hinner i kapp. Visst kan hon vara buktig men är hon i samma utveckling som de andra i \"klassen\"? Är det inte bra att låta henne vara på förskolan och leka som barn behöver i ett år till? Orkar hon sitta still på samma sätt som sin syster? vill hennes syster ha henne i samma klass hela vägen till nia? Hon kan var nogen nu men inte senare i livet Det låter jätte fint att era döttrar är så goda vänner men jag tror att de behöver egna kompisar i egna klasser. De tvillingar jag har haft i mina förskoleklasser har det inte fungerat så bra med. Det har konkurerat med samma kamrater, vem är bäst mm Visst får ni bestäma om ni vill att hon ska börja i sexårs ett är tidigare men jag tror att skolan kan avråda det. Om ni vill ha råd kontakta skolan nu och fråga vad det tycker. Fråga på deras förskola om vad det tror? De har ju sett era barn tillsammans i grupp? lycka till
Skrivet av    pedagog

Jag skulle nog avråda

med en anledning som utgångspunkt: De är individer och ska ha en chans att utvecklas så oxå:=)
Skrivet av    Mor till två

Märkligt

Mina barn är tvillingar och går i samma klass - och tänk, de är individer som utveckals. Jag har haft flertalet syskon (både tvillingar och sådan med ett år emellan) i de klasser jag undervisat genom åren och alla har varit egna individer och utvecklats. Till signaturen \"frågor utan svar\" tycker jag att du ska se på dina barn och lita på din magkänsla. Bara du vet vad som är bäst för dina barn.
Skrivet av    Linda, M och twinsen

Både håller med & inte...

Det är klart att de utvecklas som individer, men jag tror jag förstår vad hon menar :=) Jag minns när jag var i tonåren två tvillingar som alltid \" slogs om att vara bästa\" de tävlade konstan om allt från killar till att vara bästa syskonet i klassen...och då var de ändå på samma villkor...lika gamla, lika söta osv Nu gäller det ju en person som är ett år yngre...hade en klasskamrat som var ett år yngre...det fick hon höra hela vår uppväxt :=( hon fick börja tidigare för att hennes kusin skulle börja och de lekte mycket! Jag VET att både kusinen & kusinen hade stora problem med detta!
Skrivet av    Annette m Greta & Malte

Vänta

Jag är själv ett år yngre än min storasyster och har upplevt att behöva konkurera med henne utan att vilja konkurera. Det jobbiga har varit att bli jämförd utifrån och dess kommentarer. Det var inte ovanligt att komentera angående min syster när jag var lite bättre \"Men hon är ju ett år äldre\" Ibland vill man gå hem till en kompis utan syskon. Då blir det lite att man lämnar syskonet i sticket. Den jobbbigaste tiden var vid 9-12 års åldern. Vid 5-6 års åldern kunde vi knapt gå utanför ytterdörren utan att den andra var med. Vi träffas minst en gång i veckan om inte någon är bortrest. Nästan alla mina vänner är även min systers vänner. Jag tyckte att det var jobbigt att alltid vara yngst och min syster att höra kommentaren att hon borde vara duktigare än mig.
Skrivet av    Monika

Artiklar från Familjeliv