Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Förskoleklass vid 5 års ålder?

Skrivet av Frågor utan svar?
Hej! Har några frågor om förskoleklass.

Vi har två döttrar som nu är 5½ resp. 4 år. De är kompisar och på samma nivå anser vi som föräldrar. Ingen av dem kan läsa nu utan ligger på en helt "normal" nivå anser vi. Båda kan typ skriva sitt namn, rita fint, räkna till 20. De leker med andra kamrater på dagis och hemma. De har stor trygghet i varandra och det skulle kännas skönt om de fick gå ihop.

Jag skulle vilja att båda barnen börjar förskoleklass nästa höst då äldsta alltså är 6½ år och yngsta 5 år. Är detta möjligt? Jag skulle vilja att de följs åt i skolan efter förskoleklass och går samma klass år 1-9. Finns det regler för/emot detta? Vem bestämmer?
Någon som har erfarenhet av att syskon med ungefär denna åldersskillnaden går i samma klass detta som kan berätta om fördelar/nackdelar?
Tack på förhand för svar!
Svar på tråden: Förskoleklass vid 5 års ålder?

men varför

vill du det då? För att Du känner dig tryggast med det? Tror det är bra om barnen har *sina egna liv* med kompisar, skola osv... Om det är möjligt vet jag inte. Tycker/tror inte det är bra att börja tidigare än man ska. Det är stor omställning att börja 6-års och sen stor omställning till 1:a klass.
Skrivet av    Kitty

Om det nu är det som du anser..

är bäst för dina barn så går det väl att ordna på så sätt att äldsta barnet börjar förskoleklass när hon ska, den yngre går kvar på dagis i ett år och ansluter sen i första klass och hoppar alltså över förskolan. För förskolan är vad jag har förstått valfritt! I övrigt så vet jag itne om det går att börja förskolan tidigare... det tror jag inte! Men höra sig för går ju alltid! Men tänk över noga och ta ställning till det som andra svarat dig. Kanske är det inte den bästa lösningen i längden... även om det kanske verkar vara en bra lösning just nu. Nuför tiden så delar dom ju ofta på tvillingar så att dom hamnar i klasserna bredvid varandra, just av den anledningen att dom behöver komma ifrån varandra lite oxå, ha egna kompisar och göra lite olika saker!
Skrivet av    Linn m. 3 små

Å med förskoleklas menar jag förstås sexårs!

Har så svårt att vänja mig vid att det faktiskt är dagis som heter förskola numer!
Skrivet av    Linn m. 3 små

6-års heter förskoleklass

Dagis heter förskola och 6-års heter officiellt förskoleklass.
Skrivet av    ullen61

Många kommuner..

tar inte emot 5-åringar. I den kommun som jag arbetar i får vi inga pengar till skolan för barent förrän det kalenderår barnet fyller 6. De pengarna går av någon anledning till förskolan under ht. Men det varierar säkert från kommun till kommun så hör dig för. De kan ju börja 6-års tillsammans och sedan får amn tillsammans med pedagogerna avgöra om båda ska börja ettan eller om den yngsta behöver ett år till i förskoleklassen.
Skrivet av    Sofia*

Ok då hade jag rätt iaf då! *s* IMT

Skrivet av    Linn m. 3 små

Om ni väljer en skola med åldersintegrerade

klasser kan barnen gå ihop utan att hamna i samma klass. Då får barnen gå i samma klassrum, men arbeta med material efter deras egen nivå och arbeta på ett sätt som passar deras egen sociala mognad.
Skrivet av    Monica

Fast det är inte säkert

I vår skola där vi har åldersintegrerade klasser sätter man inte syskon i samma klassrum.
Skrivet av    Marie

Nej, om skolan är stor kanske det blir så

- där vi har barnen finns inga parallellklasser så det finns flera syskonpar i klassrummen.
Skrivet av    Monica

Lite undrande....

Jag vill börja med att säga att jag inte på något sätt vill döma dig och dina funderingar. Jag har full förståelse för att du tänker i dessa banor.... Jag vill bara lägga in en liten aspekt på det hela... När det gäller tvillingar tex, så rekomenderar lärarna ofta att dessa sätts i olika klasser, eller åtminstone olika grupper. Detta pga att det är lättare för barnen att \"odla\" sin egen identitet. Jag tror nog att det är viktigt även för dina små tjejer att \"hitta sig själva\" . Dessutom kommer de ju att ha varandra på fritids (utom under ett år). Jag är själv tvilling och så här i backspegeln tycker jag att det har varit fler nackdelar än fördelar (av fler olika anledningar) av att ha min syster i samma klass. Jag tror att risken är stor för att effekten skulle bli liknande för dina tjejer i längden. Hoppas du kommer fram till en lösning som känns bra för alla, framför allt barnen, men även på sikt....
Skrivet av    Junili