Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

sex år och "sex"

Skrivet av mor till homrnonsting sexåring-orolig!
Hej,

jag är en ganska (i skrivandets stund) ledsen, förvirrad och bestört mor. Min dotter som är nyss fyllda sex år är väldigt tidigt i ALLT- vi föräldrar försöker leda denna "lilla båt i rätt ritning"- vi förbanar inte, vi nekar inte, vi hindrar inte- i stort kan man säga då vi styr våra barn i rätt riktning med mycket kärlek, samtal, lyssnande- men ett nej är ett nej och vi tror på fasta regler.

För ett år sedan började dock vår femåring att intreseera sig för kroppen, snoppar och snippor och hur barn kom till m.m. Allt väl, här var det pedagogiska snack, böcker och lyssnande. I somras upptäckte hon killa roch tycker att det är jättespännande med dem "för de är så gulliga att pussa". Nu när hon börjat skolan jagar hon och en liten tjeg till äldre killar för att pussa dem..."för de vill det egentligen", lite gulligt tyckte vi och sade inte mer att att man inte skall krama eller pussa andra om de inte vill.

Nu leker mitt barn med den andra flickan och en kille "mamma, pappa, barn"- och det visar sig att i leken förekommmer det samtal som "får jag mysa med din snopp" och "stoppa snoppen i rumpan på xx"..!!!!!
Vi har hemma aldrig pratat i dessa termer, varit så noga vad vi sagt...men det verkar som våran dotter och den andra tjegen trixar varandra och xx-killen är med på noterna. NU tycker JAG att de har gått för lånt och säger stopp till forsatt vänskap till dessa två barn- omd et är så att våran hormonstinta barn får mer bränsle för sin nyfikenhet än en motvikt till den med mer "vanliga" lekar. Min man tycker att jag målar fan på väggen och tycker att vi inte skall lägga så stor vikt vid det hela....jag anser att här måste man säga stopp och sätta gränser.

Helt plösligt står min man och jag inte i enad front och mellan oss har vi en väldigt nyfiken liten tjeg som vi inte vill stoppa i utvecklingen men inte heller- anser jag- låta henne tro att det är helt ok att leka så mer avancerad, säga såna saker...vad blir det nästa gång i leken...."att de gör det?"

Svar på tråden: sex år och "sex"

så där kunde nog jag också leka

Jag var också nyfiken av mig, tidigt, och minns att jag och en kompis stängde in oss och lekte några gånger \"knulla\" med två pojkar på dagis när vi var 6 år. Ingen blev tvingad, och alla var fullt påklädda. Nyfikenhet och spänning, men det var ju ändå inte den sortens sexualitet som vuxna har. Dagispersonalen såg det inte som något särskilt allvarligt (detta var på 70-talet) som jag minns. Jag tror dock att det kan vara bra att begränsa barnens möjligheter att leka helt utan vuxnas insyn, så att det inte riskerar trappas upp på något sätt, eller bli tvångsmässigt eller kränkande för något barn. Ha dörrarna öppna och uppmuntra dem att leka andra typer av leka också. Kanske hitta en medelväg mellan det du anser och det din man tycker är rätt. Ibland i diskussionerna blir alla vuxna idag så förfärade, som om man glömt tidigare kunskaper om att barn också har en sexualitet som långsamt utvecklas. Det säger inte bara PANG BOM i puberteten, åtminstone inte för mig och mina olika kompisar.
Skrivet av    anonym......

svar från hormonsting sexåring

Tack- det är jag är rädd att det skall trappas upp om man inte säger \"Stopp\"- detta utan att stoppa deras utveckling och nyfikenhet- en svår balans! Jag VET att barns sexualitet utvecklas tidigt hos vissa- fast inte på den nivån som vuxnas förstås...det tråkiga är att när hon kom hem och berättade så skyllde hon på att pojken xx-hade sagt om han ville ha skönt med snoppen....skyllde på en annan alltså- min man är arg på att hon skyller på nån annan, jag är orolig att leken skall trappas upp....två läger alltså.
Skrivet av    mor till homrnonsting sexåring-orolig!

it´s not gonna happen

\"att de gör det\" alltså. Jag tror nog som din man att man inte ska ta i så. Stoppa snoppen i rumpan betyder sannolikt inte I på det sättet som du tänker. Kan tänka mig att man kan vika sig dubbel av skratt när man är sex år bara över att få säga det. typ: snoppen når ju inte till rumpan osv Ta det coolt och fortsätt vara öppna. Förbud gör bara saker så mycket mer intressanta. Så länge inte de andra barnen verkar störda eller fundersamma förstås. och då är det nog bäst att prata.
Skrivet av    seven

Inte så farligt...

Det är en en del av leken som allt annat. Tror inte du behöver oroa dig. När jag var sex år lekte jag och en killkompis med smurfar som tog av varandra kläderna och stoppade svansarna i rumpan på varandra. Det slutade med att han \"visade sin och jag min\" och sen garvade vi så vi tjöt. Vi visste vid den tidpunkten inte \"hur man gjorde det\" och hade inga tankar ditåt. Instämmer därför med föregående talare - it´s not gonna happen!
Skrivet av    Smurfejdihejdihejda

Artiklar från Familjeliv