Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Vi har köpt ett radhus från -48

Skrivet av Leila
det är litet och är stort behov av renovering. Det är inte mycket som har blivit gjort sedan det byggdes.

Jag tänkte höra lite med er vad ni tycker. Jag har lagt upp väldigt dåliga foton på badrum o kök.

Hur hade ni gjort om ni fick göra om bad o kök hur ni ville.

Sen vet jag självklart att många aldrig hade köpt detta o att det inte alls är er stil o bla bla bla. Men ni som är positiva och tycker det är kul att se möjligheter kan väl svara.

Ser ni inte vad bilderna riktigt föreställer så fråga gärna =)
Svar på tråden: Vi har köpt ett radhus från -48

Det är...

svårt att veta vilken stil ni gillar ;-) Men eftersom badrummet ser ganska litet ut, så skulle jag satsa på att låta det få en ljus färg, kanske vanligt vitt fyrkantigt kakel. Det är nog det som håller längst. Och sedan låta de lösa delarna, mattor/handdukar och liknande få färg. Är det det enda badrummet? I så fall skulle jag nog överväga att sätta in en duschhörna istället (fast det är så skönt med bad, ju) för att frigöra lite mer golvyta och kanske få in någon typ av förvaring...
Skrivet av    Kattsi

Möjligheter finns alltid :)

Vad hade du tänkt själv? Färger och material och så? Vill ni ha kvar badkaret i badrummet? Hur har ni gjort/tänker ni göra i resten av huset vad gäller färger och material?
Skrivet av    diana & didrik

wow

Vad häftigt det såg ut - verkligen gammalt :) Fråga mig inte varför, men spontant kännde jag att halvkaklade vita väggar passar bra i såna badrum. Hade det varit mitt hus hade jag nog försökt bevara känslan genom att ta vara på husets färgskala. Visst är det kritvitt och ljusa pasteller som gäller lite grann? Badkar hade varit ett måste för mig. ANg. köket är det svårt att ge smakråd tycker jag (och lite svårt att se hur det hänger ihop). Mitt bästa råd är att vänta om det går - det tar tid att fatta vad som är bra och vad som är dåligt med ens nya hus. Sen gäller det att tänka väldigt noga efter vad som händer i ditt kök - du kommer antagligen inte börja laga stormiddagar bara för att du får ett fett lantkök, om du inte lagar sådanna nu ;) Jag har kommit fram till vad gäller mitt kommande kök att det ska vara rätt \"litet\" - vi lagar mest enkel mat till oss själva, så det känns meningslöst att fixa ett stort påkostat lyxkök. Däremot vill jag ha en mysig sittplats och INTE precis i solen som det är nu - vi svettas ihjäl och bländas. Köksinredningen känns inte SÅ viktig för oss heller att vi kommer vara villiga att flytta för mycket på avlopp etc. Ja sorry - det handlar inte om mitt kök, men var menat som ett tips till att känna efter vilket kök som passar ert liv.
Skrivet av    verne & vera

Förresten...

De där burkarna som sitter i underkant av överskåpen i köket, är de i plast? De ser lite trista ut i färgen, eller är de kanske i rökfärgat glas? Jag gillar att man tar lite hänsyn till husets ålder och egna stil så jag skulle nog vilja ha kvar dem, eller fixa liknande ny (finns på IKEA har jag för mig) men ni kanske ogillar dem ;-)
Skrivet av    Kattsi

Kul med hus!

Det är jättesvårt att fundera ut hur man vill ha det i sitt hem. Vi har också ett hus från 40-talet, som numera är helrenoverat och vi har inrett det som vi vill ha det, och inte kanske alltid bevarat det så att det ser ut som 40-tal fortfarande. Vi gjorde så med köket att vi mätte upp hela köket och sedan skickade vi det till 3-4 olika köksaffärer som fritt fick skissa på hur de skulle lagt upp det. Det man ska fundera lite på är att man får kyl, spis och vask i en triangel (tror jag det är) så att man inte springer många rundor varje gång man behöver ha något när man lagar mat. Jag tycker det är skönt att ha en arbetsbänk nära skafferi och kyl, så att man kan ställa av saker där när man plockar i kylen. Jag hade helt klart satsat på en fläkt ovanför spisen för att slippa det gula på tapeten. Är ni i behov av mer överskåp, så kan ni kanske minska på fönstret. Men då blir det även lite mörkare. Jag hade valt att sätta kakel ovanför diskbänken. Är det rökstocken som står brevid kylen eller är det bara ett luftintag? Badrummet hade jag kaklat och bytt ut toaletten, då hade det kännts fräschare. Kanske bytt till dusch för att få mer plats, men det beror ju på om ni vill bada eller ej. Lycka till!
Skrivet av    Majjen

Vi har funderat mycket

men vet inte riktigt vad vår stil är heller. Detta lilla är det enda badrum o finns på ovanvåningen. Vi har tänkt på det där med dusch också men det är svårt att välja bort badkaret när man har två små barn som älskar att bada. Min sambo badar nästan varje kväll med stora tjejen. Vi har funderat lite på sjöstensgolv o sen vitt kakel på väggarna, just för att det ska \"hålla\" länge. Sen brevid toaletten går det ut en vägg, den funderar vi på att ta bort, den som går upp till skorstenen. Men vi vill nog sätta en ventil ut i väggen istället så får man lite mer plats. Sen byta toalett, badkar o vask ska vi göra. Kanske hitta en snygg skålvask, men jag vet inte om det passar in. I köket är de smålådorna i plast, de har säkert funnits kvar sen början så därför är de utslitna. Vi vet inte hur vi ska göra med köket. Helst vill vi sätta in ett helt nytt kök eftersom detta är så ofräscht. Men kanske man ska bevara något.
Skrivet av    Leila

Inga tips

men det ser ut som ett jätteroligt hus att renovera! Själv skulle jag spara serveringsgången om det går, det är en detalj jag är väldigt svag för! Lycka till, lägg gärna ut bilder vartefter, jag är nyfiken!
Skrivet av    Linjo

Vill typ renovera hela huset

vi skulle vilja göra om allt...nästan. För det är så dåligt skick. Golv är plastmattor o där vill vi försöka ta fram trägolv om det finns under. Är de inte fina o det inte funkar med att slipa dem bara så målar vi plankorna vita. Sen vill vi nog ha mycket ljusa väggar. Kanske nån fondvägg här o där i tapet, resten ska nog vara målat. Vi gillar mycket från Indiska, så det kan nog bli en hel del gardiner o så därifrån så det ska passa in. I badrummet tänkte vi helkakla. Ny toastol, badkar, vask (ja det blir ju allt). Min sambo hade helst velat slå igen fönstret (så det inte syns inifrån men utifrån) men det vet jag inte om man kan göra. Kan kan man ju men förstör man för mycket kanske?? Badkar vill vi helst ha då vi badar väldigt mycket, nästan varje dag med barnen. Köket är också i dåligt skick så på nåt sätt måste det bli nytt där med. Kyl kommer vi nog ha en 2/3 kyl med liten frys o sen ha en toppmatad i källaren. Mosaik på väggen kanske...ja det är så svårt vi vet inte alls hur vi ska göra. Skulle kunna skriva hur mycket som helst av våra tankar o dem växer hela tiden. Vi får huset den 5dec o mycket måste ju bestämmas nu innan så allt finns hemma när vi får det o kan fixa det beboligt innan vi flyttar in.
Skrivet av    Leila

Jag skulle inte ta sjösten

I badrummet skulle jag lägga flerfärgad mosaik eller svarta klinkers på golvet. Gärna vitt slätt kakel på väggarna och klä in badkaret med det också. Kaklet behöver inte vara över hela väggarna, spara gärna en del av väggytan och måla den istället. Det kommer se både modernt och klassiskt ut, och passa perfekt till husets stil! Något enkelt handfat med rena linjer passar ju bra, kanske en klassisk butlersink. Fast de är ju stora förstås. Men något i den stilen iaf. Köket skulle jag bevara så mycket som möjligt av den gamla stilen, med släta luckor, gärna med gammeldags \"elefanthandtag\". Köp en ny uppsättning med smålådor, fast i glas den här gången. Schackrutigt golv vore snyggt, eller målat plankgolv. Om ni har råd skulle jag låta en snickare bygga ett tidstypiskt lutande köksskåp.
Skrivet av    Emma - mer glitter!

Oj, varför ta bort fönstret?

Det är ju jättebra med dagsljus i badrummet! Är det insynen han är rädd för är det ju bara att sätta in frostat glas, eller mönstrat knöligt, om du förstår jur jag menar? Jag tror det är viktigt för ventilationen också att kunna vädra ordentligt i badrummet i ett gammalt hus...
Skrivet av    Emma - mer glitter!

Tror att det är

för att besiktningsmannen sa att det inte var bra med ett fönster där för träet runt drar till sig fukt. Men sen har han även sagt att han tycker det är fult o tar upp plats. Jag vill helst behålla det så jag ska försöka få igenom min vilja.
Skrivet av    Leila

Verkligen svårt

att bestämma hur det ska bli. Jag älskar att laga mat o hade gärna haft stora middagar ofta. Tyvärr har vi inte platsen o det kommer vi nog inte ha när vi flyttar heller. Det som känns lite stressande är att det måste verkligen göras något innan vi flyttar för som det ser ut nu vill jag inte laga en middag i det hemmet. Inte ens en frukost hade jag velat äta där. Så vi har ingen tid till att känna efter som man borde kanske. Får nästan ont i magen av att tänka på allt som ska göras...försöker tänka att det bara är kul men det är lite stressigt nu. Badkar känns som ett måste här med. Mina barn älskar att bada o vi badar nästan varje dag. Skulle kännas sorgligt att ta bort. Tack för dina tankar!!
Skrivet av    Leila

Kanske kan byta fönsterkarmen?

Det blir iofs inte alls tidsenligt, men man kan ju ha fönsterkarm i metall, så blir den inte fuktskadad. Hur kan man tycka att ett fönster är fult? *förstår inte*
Skrivet av    Emma - mer glitter!

Jag tror att

det kommer bli svårt att bevara den 40-tals stilen nör vi ska byta ut allt. För som det är nu känns det inte alls fräscht. Jag känner inte för att lägga mina saker i skåpen o kan inte tänka mig att laga mat som det ser ut nu. Upplägget på köket kommer nog se ut ungefär som det gör nu. Spis kommer vara där den är nu o vi ska sätta en fläkt ovanför. Där brevid kylen som du frågade om. Den går att sätta igen, vet inte vad det kallades men det är där luften går ut tror jag. Vi tänkte sätta en ventil ut genom huset istället så vi kan använda den ytan också. Kakla vill vi också...som du säger där vid diskbänken. Kanske bakom spisen med o upp till fläkten. Lättare att hålla rent. Det låter smart att göra som ni gjorde att låta olika köksbutiker rita upp hur de hade gjort. Kostade dem olika o hur mycket i så fall? Minns du vilka ni skickade till? Badkaret känns som ett måste i denna familj. Alla älskar att bada o gör det nästan varje dag. Men vi ska köpa nytt kar, toalett o vask. Jättetack för dina tankar!!
Skrivet av    Leila

Inte jag heller

Det är ett mönstrat fönster, fyrkantigt o ganska stort. Handtaget är sånt som finns på äldre fönster...ja självklarhet kanske. Får se var han står om jag bara kan komma på några bra grejor att lägga fram mot att inte ta bort det.
Skrivet av    Leila

Ljuset och ventilationen

Det är två starka argument! Dagsljus är superbra att ha när man ska fixa i ordning sig, och även bra för att vakna på morgonen när man duschar. Sedan är det ju så att gamla hus inte är gjorda för dagens hygienvanor, med långa duschar flera gånger per dag, så för att hålla fukten borta är det toppen att kunna vädra ordentligt.
Skrivet av    Emma - mer glitter!

Ska testa dem

o se vad han säger. Han kanske kan få sin vilja igenom på något annat om vi kan behålla fönstret, tror att jag känner att jag vill kämpa mer o mer för det.
Skrivet av    Leila

Vi ska försöka

det är vi båda överens om så serveringsgången ska vi försöka bevara på ett bra sätt. Väggarna mellan rummen (vardagsrummet kommer direkt efter) dem ska vi ta bort tror jag. Det är synd att jag inte kan göra hemsidor för då hade jag gärna lagt upp alla bilder på husets alla rum o sen visat hur det går framåt. Alla rum är mer eller mindre i renoveringsbehov. Fönster behöver målas, där har färgen lossnat. Kul att någon är nyfiken =)
Skrivet av    Leila

Jag fick som jag ville

det var ingen svår match som jag hade trott...\" e du lycklig med ett fönster där så e jag det med\" sa han =)
Skrivet av    Leila

:-)

Vad skönt! Och du behövde inte kompromissa med något annat?
Skrivet av    Emma - mer glitter!

Nope

ingeting, så det var tur att jag inte sa att han kunde få bestämma en annan detalj. Känns bra detta!!
Skrivet av    Leila

Artiklar från Familjeliv