Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Ge mig råd?

Skrivet av Theos mamma
Jag har en kille på drygt 2 år som jag skolade in på dagis för en dryg månad sen. Han går 15 tim i veckan. Inskolningen gick lite väl fort enligt min mening men han var glad och positiv. Första veckan på egen hand gick bra men sen tog det tvärstopp. Han var jätteledsen redan hemma och skrek och kastade sig hela vägen till dagis. Vi gjorde en ny mini-inskolning tre dar till och veckan efter gick första två dagarna bra sen var det samma sak igen.
Det känns superjobbigt men personalen tycker det är bara att ta tjuren vid hornen och låta honom vara ledsen tills det ger sig.
Eftersom jag är hemma med ett yngre syskon känns det sååå meningslöst att tvinga honom. Valde sätta honom på dagis för hans egen skull, kompisar och sånt.
Funderar nu om det är bäst att ta honom från dagiset tills lillebror börjar i januari eller härda ut och låta honom gråta eller begära en tredje inskolning som får bli lite grundligare en den första.
Hur skulle ni gjort.
Svar på tråden: Ge mig råd?

Jag skulle

ha väntat tills lillebror börjar i januari. 2 år är ändå ganska litet.
Skrivet av    Zukits med Filip 18/6-04

Eftersom jag varit där själv...

Vi hade liknande scenario förra januari när vi provade att skola in mellantjejen, då 2 1/2 år. Tyckte även jag att inskolningen gick lite för fort och vi fick efter några lyckade lämningar värsta bakslaget. Jag lämnade henne en gång gråtande och hon hade lugnat sig efter någon halvtimme och var glad när jag kom. Nästa gång klamrade hon sig fast vid mig redan när vi kommit innanför dörren. Då gick vi hem igen och bestämde oss för att lägga ner det. Jag var också hemma med lillasyster. Nu i september gör vi ett nytt försök och det har (peppar, peppar) gått mycket bättre även om vi har ett litet bakslag nu (tredje veckan). Jag hade dennna gång bestämt mig från början att inte låta mig stressas av personalen och inte lämna henne utan att hon är med på det. Lycka till hur ni än gör!
Skrivet av    Gunilla med tre barn

Det är just det....

att man känner sig forcerad av personalen. Jag skulle lätt kunna tänka mig mer inskolning men de vill inte personalen. De förstår förvisso att det känns omotiverat för oss att lämna honom som det är nu men tycker vi ska göra ett ordenligt försök. Till saken hör att Theo är ganska bunden till lillebror eftersom det är mindre än året mellan dom. Jag ville att han skulle få lite \"egentid\" och komma bort från brorsan lite genom att börja på dagis. Istället känner han sig säkert avvisad. Personalen tyckte oxå att det var ypperligt att pojkarna inte skolades in tillsammans. Lillebror har ett litet funktionshinder och kommer att kräva betydligt mer uppmärksamhet från personalen. Lätt att Theo kommer i bakgrunden då tänkte både vi och dagis. Fy! vad jobbigt. Nu ärTheo sjuk och hemma, känns skönt att slippa fatta beslut den här veckan åtminstone.
Skrivet av    Theos mamma

Jättesvårt det där...

Att veta vad som är bäst är jättesvårt och tyvärr är ju inte alltid det bästa i långa loppet det som är lättast just nu. Kanske måste ni igenom en jobbig inskolningsperiod och sen kommer han att älska dagis? Som jag skrev hade jag bestämt att inte lämna henne hysteriskt gråtande men nu är det precis vad jag gjort och sedan fick jag hämta henne igen efter 45 minuter. Får se hur det går för oss... Har ni provat att byta så pappan lämnar istället? Ibland kan det gå lättare.
Skrivet av    Gunilla med tre barn

han har nog förstått att ni är hemma och

att lillebror aldrig lämnar dig men det får han göra. det är inte säkert att det blir bättre med en tredje inskolning. vad jag skulle gjort.jag hade aldrig satt honom där för det första men i detta läge så måste du följa din innre känsla.vill du ha honom där eller inte.om inte så säg upp platsen kanske du kan få kortare uppsägnings tid om det står barn i kö.vill du ha honom kvar så bit i hop och kämpa och vissa vad du känner peppa honom. lycka till...
Skrivet av    moa

Artiklar från Familjeliv