Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Vad tycker ni?

Skrivet av Mica
Jag jobbar tillsammans med en kollega i en förskoleklass.
Nu utspelade sig förljande;
Förälder (F): Jag är ledig på tisdagar, får Per vara i förskoleklassen ändå den dagen?
Jag (J): Ja, visst får han det! Förskoleklassen är inte obligatorisk men barnen får vara här när man är ledig.
F: Så det är inte som på dagis då, där barnet måste vara hemma när jag är ledig?
J: Nej, just det.
F: Får han vara hemma med mig om vi vill då?
J: Ja, det är ert val om Per ska vara här eller hemma de dagar du är ledig. Han är välkommen här, men han måste inte vara här eftersom man inte har skolplikt i förskoleklassen.

Min kollega blev härefter lite sur på mig och tycker att jag inte ska "uppmana" (hennes ord) barnen att vara hemma från förskoleklassen.
Hon tycker att de inte kan vara lediga en dag i veckan och ändå uppehålla en plats. Hon säger vidare att de ska skriva ledighetsansökan då de vill vara lediga.

Jag har inte samma syn på det. Jag tycker att det är positivt om barnet och föräldern vill umgås på den lediga dagen. De andra 4 dagarna är ju barnet hos oss. Jag uppmanar inte till det, men jag uppmuntrar dem till att göra det de tycker känns bäst.
Jag anser alltså att det enda jag gjorde var att informera om vilka regler som finns, och sedan är valet förälderns.
Jag hävdar vidare att eftersom man inte har skolplikt förrän ht det år man fyller 7 år så innebär det att barnet i fråga är i verksamheten på frivillig bas och då inte behöver ansöka om ledighet utan kan vara ledig då de vill fast såklart meddela oss när det blir så.

Vad tycker ni om dessa situationer?
Och har jag rätt i sakfrågan att de inte behöver skriva ledighetsansökan eftersom inte verksamheten är obligatorisk?
Svar på tråden: Vad tycker ni?

Finns det ingen policy

angående detta på just er enhet? Här är det så att om man en gång tackat ja till förskolan så skall man vara närvarande för att få kontiunitet. Naturligtvis får man vara ledig vid behov.
Skrivet av    MaNo

Självklart...

har man inte närvaroplikt i förskoleklassen! Som lärare uppskattade jag att få veta i god tid, och ärligt talat hade jag nog tyckt att det blev olyckligt om ett barn var borta lite då och då, varenda vecka, eftersom vi hade grupparbeten osv. (årF-3) Om det varit fallet hade jag nog förklarat detta för föräldern, och förhoppningsvis kommit fram till tex en viss veckodag som fungerar bättre att vara borta på, osv. Barnet _får_ naturligtvis vara hemma vilka dagar föräldern önskar, och någon ledighetsansökan behöver inte lämnas in. Jag har aldrig varit med om att ett barn varit borta så ofta, men då hade vi nog pratat igenom det i arbetslaget för att komma på en bra lösning.
Skrivet av    Jessika

Som förälder

tycker jag spontant att jag vill passa på att, tillsammans med min son som är sex år, få avgöra om han ska vara ledig eller inte de få dagar jag ev är ledig. Dottern som snart är 10 år har inget val. Vi behöver inte lämna in någon ledighetsansökan utan säger bara att han är ledig. Jag tror att skolan heller inte kan kräva det eftersom det inte är skolplikt på förskoleklass. Jag tycker att du gav ett bra svar till föräldern. Din kollega är lite väl hård i sin bedömning tycker jag. Om barnet däremot skulle vara ledig varje vecka på samma veckodag då det kanske råkar vara den dagen förskoleklassen har tex. idrott. Då skulle jag även informera om vad barnet missar och fråga föräldern om det fanns möjlighet att barnet kunde närvara några av dessa tillfällen åtminstone och kanske få en kortare dag istället. Mycket beror på vilka arbetspass som är inlagda den dagen.
Skrivet av    Irmelin fskl