Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Fråga till er här

Skrivet av Lilly
Min vän förlorade sin pappa för en vecka sen och nu ska vi ha en stor middagsbjudning om ytterligare vecka.Jag vill ju så gärna att hon kommer eller iallafall att hon ska känna att hon är bjuden och kan välja.Ja ni förstår.Jag vill inte göra fel.
Är jag ofin om jag bjuder så nära inpå förlusten?
Svar på tråden: Fråga till er här

Jag tycker...

du ska fråga henne rent ut. Skickar du inbjudan så ring henne före och fråga om hon vill ha den. Säg att hon själv ska bestämma hur det känns. Tror inte att hon tar illa upp, det skulle inte jag i alla fall göra. Även om det är troligt att hon tackar nej så kan det kännas bra att hon blivit medräknad.
Skrivet av    Carola

Förlorad pappa

Jag förlorade min pappa för nästan ett år sedan. En sådan förlust är så väldigt individuell och var hon befinner sig kan bero på så många olika faktorer. Själv kan jag säga att jag var oerhört känslig. En inbjudan hade jag lätt kunna ta illa upp över och jag var absolut inte på humör att träffa någon som var på \"party\" humör. Men jag tycker definitivt du ska ringa henne och säga hur du känner. Att hon är innerligt välkommen, men att du förstår om hon inte vill eller orkar just nu. Du får gärna ta kontakt med mig om du vill höra om fler fallgropar som vänner till mig (helt ofrivilligt) råkat trampa i den gågna tiden sedan jag förlorade pappa. Lycka till:)
Skrivet av    Ulrica

Bjud

Jag har ju ingen aning om hur din vän mår eller hur hon hanterar sorgen. Alla är så olika. Carola och Ulrica som svarade före mig verkar inte ha valt att tacka ja, medan jag nog hade det. När min mamma dog så levde jag, utåt sett, som vanligt. Dvs, jag deltog i sånt som jag skulle gjort annars, men jag var naturligtvis inte alltid som vanligt. Men som de andra redan svarat, bjud henne genom att prata med henne och säg att hon får göra vad som känns bäst för henne. Jag hade blivit jätteledsen om jag inte hade blivit bjuden mitt i sorgen. Det hade varit som om de andra vill ha kul utan att miserabla jag förstör stämningen.
Skrivet av    Anathie

Mitt svar

Det bästa du kan göra är att visa att du finns där för henne och att du inte drar dig undan. Jag tycker absolut att du ska prata med din vän och fråga om hon vill och orkar komma på bjudningen. Säg att hon kan få stanna precis så länge hon själv känner för och fråga om hon vill att du berättar för de andra gästerna om hennes pappa. Kanske tycker hon det är jättejobbigt att gå bort på kalas eller kanske prioriterar hon familjen före en middagsbjudning, men då vet hon i alla fall att du tänker på henne. Eller så är det precis vad hon behöver just nu, att få komma iväg och skratta lite med några goda vänner. Alla sörjer olika, och det är omöjligt att veta hur någon annan reagerar. Det är t.o.m. omöjligt att från ett dödsfall till ett annat veta hur man själv reagerar. Min mamma gick bort för en månad sedan efter en lång tids sjukdom och även om jag är väldigt ledsen och saknar henne mycket så känns det som om jag \"klarade av\" en hel del av sorgen medan hon var sjuk. Jag hade blivit glad för en inbjudan och hade förmodligen gått om jag hade haft tid, och jag hade kanske känt mig lite sårad om jag fått reda på bjudningen i efterhand. Det enda felet du kan göra är att inte finnas där för henne.
Skrivet av    Lotta

Artiklar från Familjeliv