Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Barn i dagis eller hemma?

Skrivet av ML
http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=28906

Jag hann inte lyssna på allt men får inte ut någon samhällsekonomisk logik i att skänka bort dagispengarna, för meningen med dem är väl att föräldrarna ska arbeta, betala skatt och inte gå hemma?

Det finns ju redan Föräldrapenning som en del lyckas planera med flera barn så man stannar hemma länge. Dagis och jobb kan vara ett elände men de flesta vill visst ha det så och längtar till jobbet, efter första barnåret eller innan.
Svar på tråden: Barn i dagis eller hemma?

Jag ser vinster

Rent ekonomiskt: Man frigör en hel del arbeten som arbetssökande kan ta, medan de mammor och pappor som hade arbetet istället kan vara hemma till en lägre ersättning än vad den arbetsökande hade. Vi har ju en väldigt hög arbetslöshet. Bättre då att låta småbarnsföräldrar vara hemma, de kan göra ett viktigt jobb där istället! Annars ser jag även hälsovinster. Mindre stress både hos barn och föräldrar. Det kan löna sig ekonomiskt i längden. Mindre barngrupper på dagis så att de barn som blir kvar där får en bättre arbetsmiljö. Det är inte okej att barn får tinnitus på dagis. Det är inte okej att barn får stressymptom. Barn ska inte behöva ta ohälsosam stress. Hemmamiljön är lugnare och mindre stressig. Vad kostar det samhället att ta hand om deprimerade och stressade barn och ungdomar? Vad kostar det samhället att ta hand om utbrända småbarnsföräldrar? Jag vet inte, men jag tror att kostnaden skulle minska om barnen fick mer föräldratid. Om man längtar tillbaka till jobbet redan efter ett år så är det helt okej. Kanske vill den andra föräldern också vara hemma ett år? Om inte så är det ju jätteviktigt att 1-åringen inte hamnar i en grupp med 26 barn i bullriga lokaler, utan att förskolan har kapacitet att se till 1-åringens behov.
Skrivet av    Stina

Då förutsätter du ett lågt

bidrag hemma, jag jämförde med att det kostar kommunen 100.000 med dagis.
Skrivet av    ML

Jag minns inte siffran...

...jag hörde på debatten häromkvällen, men jag tror det var runt 5000:- per månad som var aktuellt för en kommun (var det Nacka?).
Skrivet av    Stina

Artiklar från Familjeliv