Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Vad innebär "muntlig förberedelse" i TR?

Skrivet av Anonym just nu
Hej, vet att någon skrivit svar om detta tidigare men jag hittar det inte.
Det är "Muntlig förberedelse" i Tingsrätten snart, men vad innebär det? Vad kommer hända? Ena parten har stämt den andra därför att en situation har uppstått som inte går att lösa bara med samtal dem emellan.

Någon som vet?
Svar på tråden: Vad innebär "muntlig förberedelse" i TR?

Det är ett sista försök..

...att få parterna att komma överens. Nämnemannen kör ett försök till medling, jämkning... Vanligtvis en och en.. Funkar inte det .. då blir det rättegång..
Skrivet av    Marcus W

Det kan också ses som

ett avstamp inför tingsrättens huvudförhandlingen. Finns inga nämndemän i muntlig förberedelse, endast parter (obligatorisk närvaro av huvudmännen) med ev ombud (advokater) samt domare och notarie. Man sonderar terrängen för eventuell förlikning, och går inte det förbereds en interrimistiskt beslut. Det interrimistiska beslutet fungerar som en dom i det att det är verkställbart, och ska lösa upp eventuella knutar i det dödläge som uppstått i den konflikt som föreligger. Det kan också ses som en tillfällig dom i avvaktan på den slutliga domen. I domen brukar även ofta ligga att tvinga parterna tillbaka till familjerätten eller beslut om familjerättslig utredning (umgänges-, boende- eller vårdnadsutredning). Det kan förekomma flera muntliga förberedelser innan en huvudförhandling.
Skrivet av    Wallander

Tack Marcus W och Wallander.

Så om det som i det här fallets stämts \"jämtväl interrimistiskt\" (tror jag att det står) och det antaglien inte går att komma till en förlikning, innebär det att domstolen kommer att fatta ett interrimistiskt beslut just då eller inom några dagar/någon vecka? Förstår att ni inte VET svaret, men en gissning är välkommen.
Skrivet av    Anonym just nu

Jämtväl interrimistiskt

innebär att man yrkar just på ett interrimistiskt beslut. I stockholms tingsrätt innebär väntan ungeför 2-3 veckor efter förhandlingen, men domaren meddelar under förhandlningen när beslutet kommer. Att det stämts jämtväl interrimistiskt har ingen betydelse för utgången, det är juristspråk. Domstolens önskan är att ni ska förlika.
Skrivet av    Wallander

Artiklar från Familjeliv