Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Skolundervisning

Skrivet av Anonym
Hur ser ni på skolundervisningen då man har inslag av sex och samlevnad för era barn?
Svar på tråden: Skolundervisning

de ska få del av det

men vi pratar rätt så tidigt här hemma hur vi ser det hela... Vi hoppas att vi kommer lite före:) De kan inte komma undan det som händer runt om kring, men vi försöker vaccinera dom så gott vi kan.
Skrivet av    Katah

Vi kompletterar den tekniska

informationen med den andliga dimensionen :-). Min 13årige son som börjat komma i puberteten är dock socialt omogen och tycker fortfarande att sex är jättepinsamt (blundar för alla romantiska inslag i filmer). Han vet i alla fall att vi tycker sex är något som hör till äktenskapet och att vi tycker synd om alla unga som tror att de måste ha provat allt för att vara normala.
Skrivet av    Portia

I vilken ålder kommer den undervisningen?

Klart de måste vara med på undervisningen, men man bör nog ta ett snack om hur vi föräldrar ser på sex & samlevnad innan. Så att de förstår att \"samhällets syn\" inte behöver vara det enda sättet att se på det hela. Dvs berätta att vi tror att sex är nåt Gud har skapat, nåt fint, som man ska vara rädd om, inte känna att man måste prova till höger o vänster bara för att \"alla andra gör det\" (vilket inte alls är sant!). Att vi tror på äktenskapet mm...
Skrivet av    Flugan

Vet inte hur det

är idag, men den undervisning man fick när jag gick i skolan var inget märkvärdigt. Det handlade nästan uteslutande om den \"tekniska\" sidan av saken, vilket jag nog vågar påstå att alla ändå kände till vid det laget - tror vi hade det första gången i femman. Sen är det ju såklart viktigt att kunna prata om det hemma... men jag förstår inte varför skolans undervisning i ämnet skulle vara nåt fel eller konstigt.
Skrivet av    Siv m. D&S

"Allt är normalt"

Att allt är normalt så länge man inte skadar andra stod det i min biologibok, och det exemplifierades med bl.a. homosexualitet och onani. När jag gick på högstadiet fick vi öva oss att sätta kondomer på tummen. Vi fick också se overheadbilder på olika samlagsställningar. Jag tycker det är lite väl avancerat för barn i yngre tonåren. Jag hoppas att mina barn kommer att få en annorlunda sexualundervisning.
Skrivet av    Moa

Oj, hos oss var det enkom

och alena tekniskt. Har för mig att vi mest fick lära oss abortgränser. Jag hade just tänkt svara att jag var mer rädd för hur snacket kunde bli bland jämnåriga: min bror berättade att han och hans kompis läst porrtidningar, och som han sa, på den tiden var de nog gulliga jämfört med hur de är idag.
Skrivet av    Elsa B

Hmmm

Jo, jag kan nog minnas att det stod nåt sånt i min bok också... men knappast att vi pratade om det. Overheadbilder på samlagsställningar? Nope, känner inte jag igen... Definitivt inte på mellanstadiet, så var det mer \"hur barn blir till\" -grejen. Men jag vet ju inte alls hur det är nu, kan tänka mig att det blir en hel del snack om tex homosexualitet (jag är ju så gammal att vi knappt visste vad det var när vi hade sexualundervisning *s*) - i alla fall på högstadiet. Och jag tror det är viktigt att att det tas upp även i skolan - i alla fall i 15-årsåldern. Jag är konfirmandlärare, och vi brukar ta upp det även i konfirmandundervisningen - då delar vi på gruppen i tjejjer o killar (även ledarna), nån gån har vi haft en BM från ungdomsmottagninge med också. Det brukar vara uppskattade lektioner... \"bättre än skolans\" är de kommentarer vi får höra. Och det hoppas jag...
Skrivet av    Siv m. D&S