Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Fått en anmälan...

Skrivet av anonym
... som jag inte förstår varför!

Idag när jag kom hem från jobbet låg det ett brev i lådan där det står att brevet är utskickat med anledning att de på socialkontoret fått en anmälan avseende min son. Det står inte vad det gäller, eller varför. Däremot står att de har för avsikt att göra hembesök på måndag!

Jag förstår inte anledningen eftersom jag vet själv att min son har det bra och jag har aldrig på något sätt burit hand eller slagit honom. Kan dagis göra anmälan enbart på misstankar utan att prata med mig först? Jag vet ju inte vad min son säger på dagis och han har ganska livlig fantasi! Så jag undrar om dagis har laglig rätt att, utan att prata med oss vårdnadshavare först, får lov att göra en anmälan?

Eller kan det bero på att vi var under pågående utredning då vi bytte kommun för 1 1/2 år sedan, pga att jag då hade en depression?

Det tredje alternativet jag har är att jag i januari fick ytterligare en svår depression som ledde till ett självmordsförsök.

Hjälp mig förstå vad detta är och hur det kommer sig att de vill göra hembesök! Jag förstår ingenting och är så rädd att de ska komma och hämta min son?!
Svar
Måste säga att
det var ett märkligt sätt att få meddelande om att en anmälan gjorts och att de tänker göra ett hembesök. Det går ju inte att gissa vad anledningen till anmälan är. Ja, dagis har rätt att anmäla till soc. utan att prata med föräldrarna först. Men det kan ju vara en granne som är sur på dig för något. Sånt kan man inte gissa sig till. Väldigt obehagligt och stressande! Men ta det lugnt. Har väldigt svårt att tänka mig att de planerat in ett besök på måndag där de tänker hämta din son. Om de tänkte göra ett akut omhändertagande för att de är rädda att något så alvarligt indikerar det så skulle de väl kommit bums tycker man. Är det så alvarligt ska ju inte barnet behöva vänta till på måndag. Nä det tror jag absolut inte att du behöver oroa dig för. Finns det inget telefonnummer och namn på nån handläggare där som du kan ringa upp och fråga. Annars kan du väl ringa upp socialchefen och fråga. Det måste de väl förstå att du blir orolig och som ett frågetecken om det dimper ner ett sånt brev från klar himmel, och då måste de ju kunna svara på vad anledningen till detta är. Jag tror till och med att du har rätt att få se anmälan skrifligt och det nu med en gång. Har du en man som är med vid deras besök? Eller har du någon vän som kan vara med? Tycker inte du ska vara ensam med de i alla fall. Var inte rädd att de ska ta din son! Skriv ner på ett papper vad du vill säga till de så du förbereder dig och sorterar för dig själv. Kram!
Skrivet av    Marianne
Det var inte dagis!
Jag ringde och frågade lite allmänt hur de tycker att min son mår, och de svarade att allting var jättepositivt. Han är pigg och glad, utvecklas enormt mycket och har mognat sedan han kom till dagis. Han är en trygg och stabil kille som leker och busar hela dagarna, och äter ordentligt. Ja, allting var jättebra där. Och de borde ju veta, som har honom nio timmar om dagen? Jag berättade om anmälan och frågade rakt ut om det kom därifrån, men det gjorde det absolut inte, sa de. Då frågade jag om jag har deras stöd i det här, och det har jag absolut! Det måste väl betyda något för utredningen?
Skrivet av    anonym
Det måste inte
bli utredning för att man fått en anmälan på sig. Får de en anmälan så är det deras skyldighet att kolla upp det. De måste kolla upp det det är tjänstefel annars. I det här fallet så som du beskriver det så är besöket på måndag för att kolla om de ska göra en utredning eller inte. Förvånar mig bara fortfarande att de inte kontaktar dig via telefon eller skriver i brevet att de vill att du ringer upp de. Om det blir utredning så är det självklart väldigt bra att ditt barn går på dagis och dagispersonalen säger att barnet mår bra och fungerar väl. Bättre kan det väl nästan inte bli. Vad bra att du ringde upp dagis och frågade! Bra gjort!
Skrivet av    Marianne
Tack !
Det var ett jättejobbigt samtal att ringa, jag satt med gråten i halsen och skakade, alldeles iskall... Men det gick ju bra! Vad skönt att du skriver att det betyder mycket vad dagis säger. Omständigheterna här hemma är alldeles utmärkta för Liam så vitt jag kan se, lite FÖR bra kanske! Vi bor i en tvårummare, och jag och sambon har flyttat in i vardagsrummet för att barnet ska få eget rum. Där har han egen dator, wide-screen-tv, video, dvd-spelare, x-box och allt annat man kan tänka sig... Vi håller ordning och snyggt här hemma, lite stökigt ibland kanske men aldrig någon sanitär olägenhet. Så jag tror inte de kan klaga på någonting här hemma iaf! Tack för ditt stöd!
Skrivet av    anonym