Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Energin tycks gå åt till så mycket annat

Skrivet av Agent5
Jag tycker att den här och många andra debatter om att göra det mer jämställt - vilket ofta betyder att göra det bättre för kvinnor, tenderar till att ställa olika saker mot varandra och energin går åt att kämpa mot oss själva istället för att arbeta tillsammans.

Låter det flummigt eller förstår ni vad jag menar?

Det är som att det finns en rädsla mot förändring och en avundsjuka för att andra kan få det bättre. Det är tyvärr klassiskt att kvinnor istället för att lyfta andra kvinnor - trycker ner.

"Varför klagar hon - det där har ju alltid fungerat för oss - vill hon göra sig märkvärdig eller?"

"Vänta barn är ingen sjukdom"

"Föda barn - en naturlig process"

Jag menar inte att alla är i behov av samma stöd alltid men varför neka de kvinnor som känner sig "sjuka" har ont i kropp och själ vid graviditet och förlossning de dagars vila och stöd de behöver?

Vad är det för fel med det?

Om pappan är hemma för att laga mat och passa barnen den tid det behövs (självklart individuellt) för kvinnan att känna sig frisk så innebär det väl inte att hon självklart "ligger och petar navelludd" som någon ironiskt skrev. Hon försöker väl leva, bli hel, känna sig frisk!

Vad är det för fel med det? Unnar vi inte varandra det - att få läka, bli friska och orka leva?

Jag har haft förmånen att min man kunnat vara ledig en längre tid tillsammans med mig efter våra förlossningar. Det stödet och hjälpen har jag verkligen behövt!

Jag kan även avslöja att jag verkligen inte legat och petat navelludd!

/Agent5 - med rätt att amma!



Svar på tråden: Energin tycks gå åt till så mycket annat

Försök nu att läsa...

... vad det var jag med ironin faktiskt skrev. Plus vad det är diskussionen har handlat om. Jag svarade på en anklagelse om att jag inte ville bekämpa så kallade \"orättvisor\". Jag ser inte det rättvisa i att man bara för att man är gravid så kunna gå hemma och få betalt för det. Det kan ju finnas andra människor som också har behov av att ta det lugnt ibland, så varför ska våra skattepengar satsas på just gravida kvinnor? Orsaken till att det hårdnar med sjukskrivningarna, bland annat för gravida kvinnor, är ju att kostnaderna galopperar. Är det då vettigt att satsa kulor på kvinnor som faktiskt är friska och kan arbeta, till förmån för gravida kvinnor (och andra människor!) som faktiskt är sjuka och verkligen behöver vara hemma? Barnafödande ÄR naturligt. Det betyder inte att det inte finns kvinnor som faktiskt blir lättare eller svårare invalidiserade eller sjuka av sin graviditet, men de flesta blir det absolut inte. Därför anser jag inte att föräldrapenningen ska anpassas efter den minoritet som blir sjuka. Min solidaritet är inte primärt med andra kvinnor, oavsett vad de vill unna sig på det allmännas bekostnad. Min solidaritet när de kommer tilla tt fördela välfärden finns hos dem som har det verkligt tufft: Sjuka och funktionshindrade. Några av dessa är gravida kvinnor och där står jag solidariskt upp och kräver rätt till sjukskrivning. Min solidaritet ligger inte hos friska kvinnor som vill roffa åt sig av vår gemensamma kaka för att gå hemma och slå dank.
Skrivet av    Annika60

Sedan finns det förstås

kvinnor som är friska och gravida men som ändå inte orkar jobba in i det sista. Dels kan det bero på typen av jobb - om de tär mkt fysiskt, eller på tempot i jobbet. Mot slutet av en graviditet blir man fysiskt orörlig, tung, osmidig och trött och mentalt så fokuserar man inåt. Allt det där är helt normalt - men gör att man inte fungerar så bra i yrkeslivet. personligen har jag haft noll sjukdagar under mina graviditetet samt jobbat in i det sista med barn ett och tagit en vecka ledigt innan barn två kom. Är det ngt jag ångrar så är det att jag inte var mer ledig innan barn två kom - för jag var helt slut. hade förlossningen satt igång tidigare än beräknat hade jag inte orkat föda barn.
Skrivet av    seven

tycker inte lika

Att inte tycka lika innebär ju inte att man motarbetar varandra. Alla män tycker inte lika om allt, varför skulle alla kvinnor tycka lika om allt? Kan ju till och med vara en fördel att framföra sina idéer och åsikter i ett mindre forum och få se fördelar och nackdelar med dem. Då kan man ju förbättra dem innan man för fram dem i \"stora världen\". När det gäller Links förslag kan man ju av reaktionerna börja fundera på om att använda begrepp som \"sex månder\" och \"ha sex\", kanske gör att folk bort ser från poängen, lika så när det gäller att det ska vara sjukpenning, kanske ska det vara \"mammadagar\". Genom att fundera på detta kan ju förslaget stärkas och argumenten filas och i nästa sammanhang kanske idén bli mottagen mycket bättre. Så försöker i alla fall jag använda det som kommer upp på diskussionssnack.
Skrivet av    Omnia

Det jag menar är...

att om man själv bedömmer sig som sjuk oavsätt om man är gravid eller varit med om en förlossning så har man rätt att få stöd och hjälp. Vad är det för fel med det? Jag har inte pratat om friska kvinnor. Dina formuleringar så som \"Min solidaritet ligger inte hos friska kvinnor som vill roffa åt sig av vår gemensamma kaka för att gå hemma och slå dank\" gör det inte lättare för de som behöver hjälp. Och vilka är det som du beskriver? Din syster, din granne eller dina arbetskamrater? Vilka är det som vill roffa åt sig för att gå hemma och slå dank? Jag har inte sagt att jag håller med i allt vad sign \"liks\" skrivit - men jag tycker det är oerhört värdefullt att dessa funderingar hon har lyfts fram. Som det är nu är det oerhört svårt för en som känner sig sjuk men är mammaledig att få vara sjukskriven.
Skrivet av    Agent5

Absolut

jag håller med dig. Och jag menar att detta inte har nåt med enbart kvinnor att göra. Visst är det bra att debattera och få nya infallsvinklar men vad jag kanske ville ha sagt var att det går åt så mycket energi till att försvara och förklara precis vad de stora partierna håller på med - istället för att få någonting gjort. Mycket snack och lite verkstad!
Skrivet av    Agent5

visst är det naturligt...

ja, det är naturligt att föda barn. Men att få höra det som argument för att inte bli sjukskriven om man själv känner att man behöver det är inte så roligt att höra.
Skrivet av    Agent5

Ps.

Sedan tror jag att om det hade varit män som födde barn så hade inställningen till allt som har med graviditets krämpor och återhämtning efter förlossning sett annorlunda ut. Hjälp vid smärta (överhuvudtaget) nonchaleras ofta bara för att man är kvinna.
Skrivet av    Agent5

Demokrati?

Hela demokratiprojektet går ut på \"mycket snack och lite verkstad\". För att få med sig en majoritet måste man oxå övertyga en majoritet. Ett snack på ett community har väl sällan fått något gjort och syftet är ju inte heller att få något gjort. Däremot kan man ha en bra idé som man får med sig fler på och man gör något irl. Eller så kanske man bara får inspiration och det avspeglar sig i vardagen hos en individ och så småningom hos fler individer. För mig har internet främst öppnat upp möjligheten att stöta på folk som fundamentalt tänker och tycker helt olika mot mig och den verklighet jag stöter på varje dag. Det är för mig personligen jättebra och öppnar upp nya tankebanor och ger mig större förståelse för varför saker ser ut som de gör och varför förändringar tar lång tid. Att ett snack på ett community skulle få massor gjort är inte min förväntning.
Skrivet av    Omnia

Just det..

Det är ju där sjukpenningen kommer in. Om det funkar vill säga. Och den havandeskapspenning som ju redan finns för kvinnor med tunga och påfrestande jobb! Sjukskrivning innebär ju att man sätter ens tillstånd i relation till jobbet, dvs ser på hur min arbetsförmåga är i förhållande till mitt jobb. Vilket då innebär att den som är gravid i ett tungt yrke blir sjukskriven medan den som har en annan typ av jobb inte blir det. Då ser vi till att pengarna går till dem som behöver, inte till dem som bara är lite allmänt lata.
Skrivet av    Annika60

Då tar vi det ett varv till då...

Kvinnor som är friska ska inte gå hemma på det allmännas bekostnad \"för att de bedömer sig som sjuka\". Kvinnor som är sjuka ska ha sjukpenning. Är man fullt frisk, men lite småsugen på att gå hemma och kontemplera anser jag att man roffar åt sig om man kräver att få betalt av det allmänna för att göra det. Jag anser att man inte alls har någon oavvislig rätt att plocka av vår gemensamma kaka när man tycker det passar. Kvinnor som är friska och som kräver att få vara sjukskrivna gör det svårare för kvinnor som verkligen är dåliga att få vara det. När en massa kvinnor tjatar till sig sjukskrivning för småkrämpor slutar det alltså med att samhället som måste spara skär rakt av bland gravida och nyförlösta så att sådana absurditeter som att man inte blir sjukskriven efter en bukoperation dyker upp... På vilket sätt är det solidariskt?
Skrivet av    Annika60

Graviditet ar ingen sjukdom

Gissa hur manga ganger jag fick hoera det under min graviditet. Sen att man kan bli valdigt sjuk av en graviditet har alla glomt.
Skrivet av    FiaLisa med engelskt tangentbord

Nu...

...förutsätter du att de som bedömmer sig själva som sjuka egentligen är friska. Vad är det för syn på människan och hur långt kommer man med att misstro andra och förutsätta att de vill roffa åt sig och fuskar. upplever man sig själv som sjuk så är man väl det? finns väl ingen anledning till att tro annat. sedan för att få stöd i form av pengar så är det en bedömning av läkare & FK. Hur sjuk ska man vara enligt dig för att få kalla sig sjuk? Det måste väl vara högst individuellt, eller?
Skrivet av    Agent5

nej,

det menar jag ju självklart inte - att vi här ska uträtta en massor. men det är just detta att så mycket energi går åt att missförstå inom politiken är det ju tänkt att något också ska hända - inte bara snackas och missförstås Vad min huvudsakliga poäng med mitt första inlägg om energin var att många vill nå samma mål men fastnar i att försöka hitta fel och missförstå - och då talar jag i stort, i alla typer av frågor. Snacka på! : )
Skrivet av    Agent5

???

Nu fattar jag nog inte riktigt vad det är du är ute efter. Om någon \"bedömer sig som sjuk\" och stannar hemma helt på egen beskostnad (tar ut semester eller tjänstledigt) så är det helt okej med mig. Självklart. Var och en får disponera sina pengar precis som de vill för mig. Men det vi har diskuterat här är ju rätten att vara sjukskriven och eventuella \"mammakroppsdagar\", dvs huruvida gravida kvinnor ska få utökade möjligheter att vara hemma och få betalt av samhället. Jag har sagt i ett antal inlägg nu att jag tycker reglerna för sjukskrivning av gravida kvvinnor är åt skogen. Samhället har gått från en väldigt generös inställning, där i stort sett alla kvinnor som kände för det blev sjukskrivna i slutet av graviditeten. \"Bara att gnälla lite över ont i ryggen så blev man sjukskriven\". Till en extremt restriktiv inställning där inte ens kvinnor som mår riktigt dåligt blir sjukskrivna. Min åsikt är alltså att sjukskrivning ska vara möjlig om en gravid kvinna verkligen är sjuk. Dvs samma regler ska gälla för gravida kvinnor som för alla andra. Jag vill inte ha specialregler för gravida kvinnor. \"Hur sjuk\" man ska vara för att bli sjukskriven beror naturligtvis på vilken typ av arbete kvinnan har. Sjukskriven blir man ju när man inte kan utföra sitt arbete och där är det ju skillnad om man är rökdykare, stridspilot eller kontorist... Mina åsikter har inte ett dyft med någon taskig människosyn att göra som du hela tiden försöker påstå. Tvärtom. Samhället har inte hur mycket resurser som helst. Då är det viktigt att resurserna går till dem som verkligen behöver dem. Inte till folk som tycker det är skönt att vara hemma.
Skrivet av    Annika60

du verkar inte veta hur det fungerar

finns inte en chans att man blir sjukskriven för att man är dödstrött och inte orkar med tempot på jobbet. Inte ens blivande mammor som knappt kan gå pga bäckenuppluckring blir sjukskrivna för \"bäckenuppluckring är normalt\". Det är ju så jävla dumt så man storknar. Förkylning, feber och huvudvärk är också normalt att få lite då och då. Man är ju ändå sjuk.
Skrivet av    seven

L-Ä-S

Jag VET att saker och ting inte fungerar som det borde i dag; det har jag upprepat i gud vet hur många inlägg nu. Men jag antar att även du i det läget tycker det är en kanonidé att alla som vill får sjukskriva sig precis hur som helst bara för att de är gravida? Själv tycker jag som sagt att sjukskrivning och havandeskapspenning verkligen ska användas för dem sim verkligen inte orkar med att arbete i sitt yrke.
Skrivet av    Annika60

det är vettigt...

att satts a pengar på att kvinnor som använt sin kropp till att bära och föda barn ska få återhämta sig. jag tror att de är en investering. det är även det ända jämställda.
Skrivet av    liks

man jämför...

en förlossning med ett maraton lopp. Något som de behövs förberedelse för. Många rekomenderar att kvinnan planerar och tar ledigt en månad innan förlossning, men hon får inget ekonomiskt stöd för det, varken förre eller efter förlossningen, det är så ojämställt.
Skrivet av    liks

det är ....

inte sjukskrivning vi vill ha, det är mammakroppsdagar....det har stått i många inlägg också.
Skrivet av    liks

kvinnor...

som är gravida och föder barn är inte som en kvinna som inte gör det. Ska de kvinnor som väljer att föda fram framtida svensk befolkning inte få något stöd? idag får de inte det, och i och med den delade föräldraledigheten jämställs derar insatts med pappans. Vad ger de för signaler till våra döttrar? Jag tror inte att de vill offra sina kroppar til att föda barn, jag tror att de kommer att adoptera, vilket är en bra utveckling för det finns många barn som behöver ett hem, men alla har inte råd att adoptera och dessa kommer inte att skaffa barn.
Skrivet av    liks

speciallregler...

en gravid kvinna kan du inte jämföra med en ickegravid kvinna eller en man. Hon behöver tid att förbereda en fölossning, även om du inte kan tro det eller förstå det så är det så och det är bevisat av forskare, alltså både manliga och kvinnliga forskare. Jag tycker att kvinnans lika rätt till samhället tjänster borde gälla. Jag tycker även att den gravida kvinnan ska vara just den \"gravida\" och betraktas utifrån det. Sedan om den här kvinnan inte mår bra av att reflektera över sin förändring utan vill att allt ska vara precis som innan graviditetens början och innan förlossningen, måste samhället försöka nå den enskilde kvinnan som tror det, för så är det inte. Precis som samhället idag lägger ner medel på att nå den onärvarande pappan borde samhället nå den gravida kvinnan.
Skrivet av    liks

poängen...

med \"sex\" som alla tar upp hela tiden förstår inte jag. Nu måste ni hjälpa mig, alltså jag tycker att det är jättevikitigt. enligt många mätningar har man märkt att kvinnan är mer sexuellt intresserad idag och mer intresserad av sin kropp, vad är det för fel i att tycka att det är väldigt hemskt att en kvinna inte känner att hon kan ha sex under tiden hon väntar barn (gäller inte alla, men en stor %) och efter att hon har fött barn? Det är ett stort problem för många kvinnor. Om detts skulle drabba alla män, vad tror ni de skulle stå i tidningar då? Jag förstår inte varför så många tycker att \"sexuell oförmåga\" inte hör till sviterna av en förlossning och att detta kan ge kvinnnan mindervärdekomplex och att hon känner sig utstängd från sin egen kropp som innan en graviditet kan ha uppskattat och njutit av det många ggr . Jag tror att den sexuella oförmågan är ett stort problem för många kvinnor . Jag tror att många kvinnor behöver tid att återhämta sig och hitta tillbaks till sig själva och inom det här området är det oerhört viktigt, precis som inom de andra.
Skrivet av    liks

Orginal

\"...och vi kunde vara sjukskrivna.\" det är vad kvinnor skulle vara pga. av att man inte känner sig som vanligt efter förlossningen. Att det på vägen ändrats till \"mammadagar\", ändrar inte det inlägg folk reagerat på. När det gäller sex och minskad sexlust är det inte en anledning till sjukskrivning och därför reagerade folk på varför det skulle vara det för kvinnor som just fött barn. Sen kan det säkert vara jobbigt för den inviduella kvinnan att inte vilja ha sex, att inte känna igen sin kropp osv. Detta gäller ju dock inte bara för kvinnan, även män kan ju få problem med att hitta sin sexlust igen. Ska de oxå sjukskrivas? Därför påpekade jag att den som vill uppvärdera kvinnan som barnfödande kanske inte ska tala i termer av just värdeladdade ord som sex och sjukskrivning.
Skrivet av    Omnia

ok.

men ingen som springer ett mataton behöver 6 månader för att återhämta sig!
Skrivet av    eva

Jo

Fast seven påstod att jag inte visste hur sjukskrivningar (inte) funkar och det var det jag svarade på...
Skrivet av    Annika60

Statistik

Det verkliga livet består inte av punkter i ett statistiskt diagram. På något sätt förbereder förvisso alla kvinnor sin förlossning, men du kan av det inte dra slutsatsen att alla behöver förbereda sig på samma sätt. För att ta den berömda liknelsen med maratonloppet: Går du direkt från sofflocket och planerar att springa en mara lär du behöva en helt annan typ av förberedelser och helt annat tidsperspektiv för att ta dig till maran än vad en vältränad långdistansläpare behöver. Gravida kvinnor är lika olika som alla andra människor. Vissa mår dåligt och behöver vara sjukskrivna, andra är en smula småsega, men orkar jobba i alla fall. Andra mår hur bra som helst och jobbar in i det sista. Jag som hör till den sista kategorin reflekterade jag också. Men jag behövde inte mer tid för det än vad jag hade på min fritid.
Skrivet av    Annika60

du kanske är trött

på debatten, men jag har läst det du svara mig och faktiskt inte alla inlägg du skrivit överallt annars. Av det tyckte jag inte att du verkade veta hur det (inte) funkar. Det är dessutom onödigt att komma med sura kommentarer med fantasier om vad jag tycker. Särskilt när jag just skrivit att jag själv inte tagit ut en enda sjukdag. Obligatorisk ledig sista månad innan förlossning som i Åland tycker jag vore bra, då skulle även dumskallar som ajg bli tvingade att ta det lugnt - något som jag tror är otroligt bra för det kommande barnet om mamman gjort.
Skrivet av    seven

Fast varför så tvärsäker...

På att jag inte vet hur sjukskrivning funkar när du ramlar in mitt i en diskussion? Ok för att du tydligen inte följt hela debatten; det har ju varit flera trådar och den här som du kom in i var en följd av de tidigare. Men jag skrev ju faktiskt att sjukpenningen kommer in *om det funkar*. Vilkert väl möjligen kunde ge en hint om att jag inte anser att det funkar i dag...
Skrivet av    Annika60

"verkar inte veta"

är ju inte speciellt tvärsäkert. Och om man var skyldig att alltid läsa alla inlägg av en person för att inte anses \"ramla in i debatten\" så skulle det inte bli mkt svarat. Jag är den första som svarat på ditt inlägg i denna tråden och antar att du därmed svarade mig först.
Skrivet av    seven

okej...

men hur väderar du det en kvinna går igenom under gaviditet och fölossning till skillnad från mannnen? För ingen kan ju påstå att det är desamma?
Skrivet av    liks

Värderar

Jag tycker det är skit att vara gravid, jag skulle lätt lämna över det på min man om jag kunde. I så fall skulle vi troligtvis redan ha en skock med barn, istället för ett. Någon betald ledighet kan jag dock inte se som kompensation för min del. Min man uppskattar det jag gör. Förutom att jag vet att han gör det så fick jag även en \"tack för ett bra jobb\"-present efter min förlossning. En gest enbart för att visa uppsakttning för att jag stått ut hela vägen. Att ge mammor ledighet för att de genomgått en förlossning kan jag tyvärrinte se som ett uppvärderande av det jobb vi gör. fanns det en anledning, som tex. att majoriteten av alla kvinnor hade svårt att ta sig upp ur sängen,skulle jag kunna se en poäng. En bättre lösning på det vore enligt mej i så fall ett allmänt hyllande av de kvinnor som väljer att bli gravida och genom gå en förlossning. Att varje kvinna får känna den uppskattning jag med flera fått känna för att vi faktiskt tar på oss att vara gravida, hur en månadsledighet skulle bana väg dit kan jag inte se. Tyvärr, det vore ju annars en ganska enkel lösning.
Skrivet av    Omnia