Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Nekad fritids på morgonen, får skolan göra så?

Skrivet av S
Upp till vilken ålder går era barn på fritids? Finns det ni som är i behov av fritids på morgonen (pendlar, arbetar inom vården, ensamstående etc)? Är det skillnad på morgonomsorg resp eftermiddagsomsorg vad gäller vilken ålder barnet får gå kvar till?

Är en nio/tioåring redo att vara själv på morgon med alla morgonbestyr, inklusive se till att låsa efter sig, när föräldrarna går iväg halv sju till jobben och det är beckmörkt ute?

Behöver era synpunkter då vi nyss "kastats ut" från morgonomsorgen!
Svar på tråden: Nekad fritids på morgonen, får skolan göra så?

Här gäller

Fritids tills barnen är 12 år, dvs gått ut åk 6 om man har behov av det. Detta oavsett om det är på morgonen eller eftermiddag man har behov av fritids. Nu är det väldigt få som går i mellanstadiet som har fritids kvar, men på morgonen skulle jag iaf vilja ha det för att veta att barnen hinner få i sig frukost ordentligt, o ATT de verkligen äter i stället för att leka..
Skrivet av    anne.h

Här får manockså har fritis

tills man är 12. Mina har slutat i fyran-femman ... håller absolut med dig, inte kul att låta 9-åring behöva klara sig själv alla morgnar
Skrivet av    Miss Lyckad

T.o.m. tredje klass

Här får barnen bara gå på fritids t.o.m. tredje klass (jag tror att de får vara där på sommarlovet efter 3:an också). Fr.o.m. fjärde klass får man bara eftermiddagsverksamhet fram från 14 till 16.30.
Skrivet av    ullen61

Men om föräldrarna arbetar då?

Var ska barnen då vara? Anser personal och föräldrar (vet inte om du är förälder eller personal!) att de är mogna att vara hemma själv på morgonen? Eftermiddagen kan jag mer förstå, men inte morgonen! Skollagen säger att det är föräldrarnas behov som ska styra. Kanske finns inte morgonbehovet på er skola? Tack för svaren ni som svarat!
Skrivet av    S

10 år här

De får gå till och med det halvår de fyller 10 år sen måste de ha särskilda skäl för att få gå kvar på fritids öht. I övrigt är det föräldrarnas behov som avgör om barnet behöver morgon/eftermiddagsomsorg. Börjar föräldern jobba kl 12 och har 5 min till jobbet så behöver man inget fritids på morgonen, men om man behöver gå till jobet klockan 7 så behöver man ju det.
Skrivet av    Maria med 4

I Sthlm...

...har barnen rätt till fritis tills de börjar 4:a. Sedan har de bara rätt till eftermiddagsomsorg. Mornarna får de alltså klara själva. Är oerhört tacksam för att bara en ut av oss föräldrar måste gå innan barnen. Det skulle aldrig ha fungerat de första åren efter att älste sonen \"ramlade ur\" skolbarnomsorgen annars. Han har en DAMP diagnos men det är, här, knappast ett skäl för rätt till fortsatt fritis. Han hade nog inte velat det själv heller eftersom ingen annan i hans klass fortsatte på fritis.
Skrivet av    Aase

Politikerna som bestämt

Det är inte föräldrar och personal som bestämmer, utan politikerna. Och de allra flesta barn har väl någon förälder som kan vara hemma på morgnarna, eller så klara barnen att vara ensamma hemma (känner en del barn som klarat det från 9 års ålder).
Skrivet av    ullen61