Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

6-års/fritids

Skrivet av msbetty
Hur har ni det med era barns ställen??
Känner bara stor besvikelse med det ställe där min dotter går.... vet inte om jag överreagerar men jag trodde att de under 6-års året skulle få utökade friheter, lära sig lite i taget inte allt på en gång.

Från att ha gått på ett inhägnat dagis kommer de och får röra sig helt fritt på hela skolområdet, i 3 riktningar, på en sidan går det en väldigt trafikerad väg, från fritids har man inte uppsikt över alla ställen, visst personalen går rundor ibland men det tar tid, har ibland fått leta efter dottern i 10 minuter *suckar*

På grund av detta har hon även missat mellis ett par gånger för hon har inte hört klockan, visst hon kanske borde lära sig något av det, men så gammal är hon ju inte och när barn är mitt i en lek ...

Å appropå detta med mellis, halv åt äts mellis, vilket innebär att kommer jag och hämtar vid fyra så är hon så hungrig så att hon är argsint. Har tagit upp detta med personalen, de tycker jag kan stoppa ner en extra frukt i väskan åt henne. Inga problem så långt men så gäller det ju att få dottern att äta denna frukt innan hon blir för hungrig och då gäller samma som ovan, leker hon så glömmer hon bort.

På mornarna innan det ringer in ska alla barnen ut, för då har fröknarna planering och morronfika, detta oavsett väder, är jag pjoskig? men jag skulle inte själv vilja ut när det är snorkallt å regnet vräker ner.

Allt detta samt att det inte är någon dialog med personalen, på mornarna när man lämnar så sitter de och pratar och då känns det som man stör om man vill prata lite mer. På em är de bara 2-3 personal på 60 barn och oftast är det olika personal varje eftermiddag, så här i början vill man ju höra efter lite extra hur det går, men jag känner mig nästan bara avärdad med att "Det går bra" - vilket iofs är positivt men det känns som att dottern bara kommer bort i massan.

visst det kanske bara är småsaker men det börjar bli så många nu. Tilläggas bör väl att dottern trivs.
Svar på tråden: 6-års/fritids

Vad skönt att dottern trivs...

... det är ju det viktigaste, men det vore ju inte så dumt om ni som föräldrar också trivdes. Jag ska berätta hur vi har det. Dottern åker antingen med mej till skolan eller åker skolbuss om jag är ledig. Åker hon med mej så kommer hon lite tidigare så då är det fritids först. Skolan börjar 8,10 och 7,50 får alla fritidsbarn gå ut för att alla skolbarn ska få samma start på morgonen. Jag vet inte hur det är om det står som spön i backen, det har nog inte hänt hittills. Dom äter lunch vid 11 och har då ätit en frukt på fm. skolan slutar 13,30 och 14,00 får dom som är kvar på fritids mellis. Jag hämtar henne vid 16 så det känns helt okey. Skolgården är bra, det är hus på 3,5 sida, det går ju att gå mellan husen men det blir ändå naturligt att dom är kvar inne på gården. Det finns även en lekpar för f-3 bakom ett av skolhusen. Så det brukar inte ta så lång tid att hitta henne. Kan tillägga att jag jobbar på skolan också (inte som lärare utan på exp) så ibland ser jag henne lek på skolgården. Och iom detta känner jag personalen ganska väl.
Skrivet av    mia-pia

Mottagandet viktigt

på 6 års är de 3 fröknar på 25 barn de och de är i lokaler som blir fritids på eftermiddagen (ej i skolhuset). De har samling kl 9 varje morgon sen är det pedagogisk verksamhet av olika slag (+ lek inne) till 11:30 med avbrott för frukt och sagostund. De måste gå lång för att komma till skolan där de äter lunch och leker på skolgården kl 12-13. Eftersom de inte har någon egen gård på fritids så går eller åker alla 6 åringar till någon lekpark och är ute till 16 då de är tillbaks på fritids. De äter mellanmål ute vid 15 tror jag. Fritids har två våningsplan och på eftermiddagarna brukar 0:or och 1:or vara uppe och 2:or och 3:or nere men barnen får röra sig fritt i lokalerna och mellan våningarna. Att barnen måste vara ute och röra på sig mycket tycker jag bara är bra. En dag i veckan så är de på heldagsutflykt till skogen. Vid riktigt dåligt väder så är de ute kortare tid. Dock måste de alltid ta promenaden till och från skolan och det tar nog minst 20 min med barnen. Om barnen vill så kan de självklart rymma både från lekparkerna (som oftast inte är inhängnade alls) och från fritids men det kan de från ett inhägnat dagis också om de bara vill. Jag tycker att de borde räkna in barnen vid mellanmålet och kontrolera att ingen har försvunnit, då skulle de gå och hämta din dotter om hon fattades. Jag tycker att mottagandet på morgonen är mycket viktigt. Hos oss står alltid en fröken och hälsar på alla barn när de kommer. I morse sa hon - Hej M hur mår du idag. M svarar. _ Vad fin du är i dag, med många blommor på kiolen ... M svarar och ger sedan mig en kram och jag säger hej då till M och fröken och M går in i stora samlings/lekrummet där en annan fröken finns. På det viset känner M sig välkommen och jag har möjlighet att tala om ifall någonting har hänt eller om jag ska hämta tidigare. Jag kryssar för på en klasslista när jag hämta och lämnar M.
Skrivet av    milla

På vår skola...

...är det 2 fröknar på 17 barn + att två fritidspedagoger är i klassen delvis. På morgonen välkomnar inte någon i hallen, men vi brukar ropa hej och då kommer alltid någon fröken och tar emot på ett glatt sätt. Mellis har de kl 14.30 (min dotter slutar kl 14 eftersom jag just nu är föräldraledig) De får bara röra sig inom ett mindre inhägnat område, först när de går i ettan får de gå en liten bit utanför. Fröknarna kan se dem över hela området (om de inte gömmer sig bakom träd ;-) När fröknarna har veckoplanering går 1 friditspedagog in och är med halva gruppen, plus en svenskalärare som undervisar halva gruppen med \"Lekläsa\" (de byter efter runt en timme). Några timmar varje vecka är ena fröken spanskalärare åt andra klasser. Då går rektorn in och är med barnen istället (en härlig tjej!) Vi är otroligt nöjda med vår skola så långt
Skrivet av    Trillian m Saga99, Casper02 och Marcus04

Tack till er som har svarat

Och vill någon annan skriva så är jag väldigt nyfiken på att läsa svaren... Vet inte vad jag ska säga egentligen känner mig bara maktlös och besviken... Hade bara information och en dialog funnit hade det varit så mycket enklare... Nu känns det som att jag är väldigt obekväm och jobbig så fort jag öppnar munnen... Men då de aldrig berättar något självmant så måste jag ju fråga... De enda gånger de talar till en är då de tillrättavisar för något man gjort fel, inte så lätt att ha koll på allt - speciellt inte när man inte får information... Funderar på att flytta dottern till annan skola, vilket är lite hemskt då hon trivs - men jag tycker det är för rörigt där hon är nu
Skrivet av    msbetty

Hos oss är det fyra fröknar på ca 65 barn...

Eller rättare sagt de är 4½ personal under hela dagen.. Våra 6-åringar som börjar innan sju får vara med de andra fritidsbarnen inne i matsalen-huset fram till sju. Då går 6-åringarna över till sitt hus. Där möter alltid en fröken upp. Halv åtta äter de frukost i matsalen. Klcoakn åtta börjar skolan... Innan dess är alla ute barn som vuxna. Sedan har de skola mellan 8-12. De som har föräldrar hemma får gå hem klockan 12. De andra går till matsalen och äter lunch. Under förmiddagen har de även hunnit med att äta frukt och läsa saga. Sedan är de ute/inne beroende på vad barnen känner för och vädret. Fram till 17 är de kvar i sitt eget hus mellan 17 och 18 får de gå över till de större barnens fritids. Tycker att det verkar funka imorgon skall jag vara med på ett enhetsrådsmöte med personalen från min sons förskoleklass och fritids.
Skrivet av    jojje22

Lååångt svar blev det visst :-)

Vår skolgård går inte heller att ha uppsikt över och det är inte heller inhängat runt om, fast det är ett staket mot kommunens genomfartsled som tyvärr går precis utanför. Ungarna har dock stenkoll på var gränserna går och går inte utanför (hittills). De har nån sorts indelning i övre/under halvan av skolgården och barnen har fått lära sig att man måste fråga för att få gå till den övre. När jag hämtar så vet de alltid var dottern är och leker, och ofta följer de med och hämtar henne och då blir det automatiskt en liten avstämning på hur dagen varit. Vet inte exakt när de äter mellis, men har inte hört att dottern skulle missat den nån gång. Tycker iofs det är personalens ansvar att se till att alla får mellis. Hon har också frukt med sig varje dag, och den brukar bli uppäten (jag får äran att ta hand om skrutten av nån konstig anledning). Frukostbarnen är uppe i matsalen på morgonen, 7.45 kommer de ner till skolan/fritids (samma lokaler) och kl 8 börjar de med en samling. Det är väl ingen som direkt möter barnen på morgonen, men personalen cirkulerar ju runt i kapprummet/klassrummen och hälsar på alla de ser, så det känns ändå välkomnande. Vi har samma personal hela dagarna och hos oss är de 3 stycken på 32 barn. I huset där hon går är det 85 barn, vet inte hur många lärare de större barnen har. Dottern stormtrivs och jag är supernöjd. Ryktet säger att vi fått skolans bästa lärarlag, det där är ju subjektivt iofs, men bra funkar det iaf! :-)
Skrivet av    Mathea

Artiklar från Familjeliv