Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Nån som kan norska regler?

Skrivet av Anonym
Dotterns pappa har flyttat till norge. Fk ringer, säger att jag inte längre kan få underhållsstöd från sverige, utan han ska betala hela summan, och att det är norge som ska räkna ut den summan. Jag har fått skriva på en fullmakt att dom får kolla min ekonomi och lämnat kopior på dagisavgit, hyra och dessutom på domen om umgänget, som inte överhuvudtaget följs.
Hur räknas det nu då, kan jag riskera att få mindre än 1173?
Han säger att han tjänar 20000. Boende vet jag ej. Jag tjänar ca 10000. Jag får ut ca 10000, inklusive bostadsbidrag och barnbidrag. Har 5000 i hyra, 200 i el och så då mat och kläder och annat såklart.
Jag har även en till dotter som bor hos mig varannan vecka, men hon är inte skriven hos mig, så dom ville inte ha några uppgifter om henne, men hon kostar ju oxå! vi, jag och den pappan delar visserligen på bb, men det räcker ju inte långt.
Svar på tråden: Nån som kan norska regler?

Kolla upp noga

Finns det någon anledning till att du får underhållsstöd? Om pappan tjänar någorlunda ska han ju kunna betala en viss summa direkt till dej istället för att gå via fk. I så fall borde det ju inte spela någon roll var pappan bor, ett avtal om underhållsbidrag räknas som vilket avtal som helst. Vad du skulle kunna kolla upp (kanske fk eller familjerätten) är om du tillhör den grupp som har rätt att få bidraget uträknat enligt de landets regler som bli bäst för dej. Finns nämligen en sån regel när det gäller vissa socialförsäkringar som betalas ut mellan stater. Men jag minns inte alls om underhållsstöd räknas dit.
Skrivet av    Omnia

Kolla.....

www.trygdeetaten.no Min man har barn i Sverige och han bor här i Norge. Vi betalar gjennom Trygdeetatens inkrevningssentral
Skrivet av    Torhill

Varför skulle jag inte få

underhållsstöd? Trodde att de var så alla gjorde? Det skulle kännas välldigt otryggt och bara bli en massa bråk om vi inte gått via fk. han är en sån som har koronofogden efter sig för jämnan. Och bor inte länge på samma plats, och behåller inte ett jobb särskilt länge, så när han haft perioder av arbetslöshet och kanske betalat mindre till fk, så har det ju inte påverkat mig nånting. Och det oroar mig oxå nu, om han blir arbetslös, men bor kvar i norge, blir det mindre pengar till oss då?
Skrivet av    Anonym

Nei...

du får dina pengar även om han bor i Norge och inte betalar.
Skrivet av    Torhill

Alla får inte

Grejjen med underhållsstöd är det är meningen att det ska vara ett skydd ifall, som det verkar i ditt, den andra föräldern inte riktigt kan betala varje månad. Huvudregeln är att man ska avtala om en summa, oftast _högre_ än det från fk, som den andra betalar. Om det norska systemet är likt det svenska så spelar det ingen roll att han bli arbetslös. Dock kan det hända att du får dina pengar från sverige igen eftersom anledningen till att norge ska betala ut dem är att han jobbar där. Tycker du ska försöka hitta någon på fk som kan gå igenom reglerna med dej. Troligtvis kommer utbetalningarna att fungera utmärkt, men det är ju tryggare för dej om du vet vad som gäller.
Skrivet av    Omnia