Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Jag kan ju göra ett tillägg...

Skrivet av sara med 4:e på väg
att min man är egenföretagare och är han borta ifrån firman har han ingen firma kvar. Han har en byggfirma och är ensam alltså inga anställda. Så i vårat fall skulle INTE det vara bra. Han tar ut det han har möjlighet till. Sedan är han bara med barnen när han inte jobbar så de får hans närvaro också.
Svar på tråden: Jag kan ju göra ett tillägg...

tänk att

det problemet kommer alltid upp när män är egna företagare, man får väl lösa det på samma sätt som man löser det när mamma är egen företagare!
Skrivet av    eva

Men hallå!!!

I vårat fal hade inte spelat någon roll omdet var jag eller min man som hade haft eget. Om nu som det är i vårat fall min man som har en egen bygg firma skulle vara borta i 5 månader så skulle han kursa med en gång. Det hade ju även vart samma sak om det var jag som hade haft eget. Vi är väl ändå vuxna människor och då skall man väl ändå inte ha \"storebror\" till att bestämma över vad som är bäst för alla. Det som passar en familj passar kanske inte en annan. visst vill min man vara med barnen mer och det vill ju jag också men nu är ju situationen så att det inte fungerar han måste ju finnas där ute på marknaden om han skall kunna \"överleva\" konkuransen.
Skrivet av    sara med 4:e på väg

men betala ska

storebror göra!
Skrivet av    eva

hallå!!!

vad är det vi betalar skatt för enbart för nöje skull eller vad. jag betalar skatt och även min man ( en massor) och vi vill kunna bestämma vem utav oss eller om vi vill dela på föräldraledigheten. Eller är man som vissa femenister en förädare för att man inte tycker som dem??
Skrivet av    sara med 4:e på väg

Krav på arbetsgivare

Alla förslag kan ju tyvärr inte passa alla. För många studenter är lägsta nivå en anledning till att de inte kan ta ut någon föräldraledighet över huvudtaget. Så redan i nuvarande system finns det förlorare, precis som i alla system. Med en uppdelad försäkring skulle trycket bli ännu större för arbetsgivare att ge sina arbetstagare möjlighet att ta ut ledighet deltid. För det finns ju inget som säger att din man måste ta ut 5 mån heltid? Kanske kan han ta ut nån dag i veckan eller kanske gå ner i arbetstid? Men det kräver att din arbetsgiavre är flexibel om när du kan arbeta. Idag finns det folk som vänder ut och in på sig själva för att få dagarna att räcka så länge som möjligt. Med ett nytt förslag kanske det skulle bli nya grupper som fick använda fantasin?
Skrivet av    Omnia

Men din man

har väl valt själv (förhoppningsvis i samråd med dig) att ha en egen firma som helt står och faller med honom? Och då har han/ni ju gjort det valet att firman är viktigare än att han är hemma med barnen. Varför ska föräldraförsäkringen anpassas efter det? Det finns mycket jag skulle vilja förändra för att det skulle passa mig och min familj bättre men jag inser ju att alla inte har det som vi och att ett system inte kan anpassas efter bara mig.
Skrivet av    Lisa

Men....

... eftersom FP är och alltid kommer att vara ett erbjudande så måste han ju inte vara föräldrarledig. Och han kan ju alltid ta ut dagarna pö om pö. Min man har också eget företag, och just därför är han extra flexibel och kan vara ledig mycket (om än inte 6 månader på heltid) och är sedan den som kan vabba lättast osv. Eget har ju den stora fördelen att man bestämmer själv!
Skrivet av    -ES-

Men om du hade haft eget...

...så hade ni inte fått några barn alls, eller? Eller hade du gått tillbaka till arbetet direkt när du var nyförlöst?
Skrivet av    Sara m. Viggo

Man måste ju inte...

.. ta ledigt ett halvår i sträck. Man kan ju ta ut någon dag i veckan t ex, eller jobba kortare dagar ibland. Fp kanm an ju ta ut tills barnet är 8 år och det är faktiskt rätt trevligt att kunna hämta sina sjuåringar tidigt från fritids också. Eller varför inte ta en dag och vara med dem i skolan?
Skrivet av    Annika60

vet ni överhuvudtaget vad ni pratar om

Jag har faktiskt börjat jobba dagen efter förlossningen i vårat företag då jag sköter allt pappers arbete och kontakter med kunder och leverantörer. Om min man skulle gå ner i tid skulle han inte ens komma ner till som vanliga kallar för heltid. Ja, vi har båda två gått in i att det blir mycket tid till arbetet men jag kan inte förstå att det skall vara nödvändigt att tvinga föräldrar till detta. Vart skall man vända sig när dessa 5 månader är slut för mig som mamma, vem skall ta hand om barnet?? finns inte en enda barnomsorgs verksamhet som tar en 5 månaders baby. Allvarligt har vi inte ett fritt land längre eller??? Skall jag inte ha den rätten att få välja det som är bäst för oss??? Nu får det snart vara nog med denna överdrivna jakt på jämnställdhet i precis allt. Snart skall det väl också krävas att kvinnor skall ha lika stor rätt till att stå och piss.
Skrivet av    sara med 4:e på väg

Det är ju också skillnad på företag och företag

eller har jag fel??
Skrivet av    sara med 4:e på väg

Visst är det så...

... men ibland kan man mer om man bara vill. Man kan t ex timanställa någon om företaget så behöver. Som ett exempel.
Skrivet av    -ES-

varför skaffa barn?

om nu arbetet är mer viktigt?
Skrivet av    eva

Överdriven jakt?

Ingen säger att båda föräldrar _måste_ ta ut lika många dagar. Bara att försäkringen borde vara individuell. Du har rätt att välja precis vad du vill med denna försäkring. Eller ser du dagens försäkring som ett tvång? \"Vi _måste_ ta ut 13 månader enligt staten.\" Och pratet om 5 månader finns inte i något förslag. Det nu lagda är 5 månader till vardera föräldern, plus 5 att fritt fördela. (Så retorik om de stackars mammalösa 5-månaders barnen funkar inte.) En halvmesyr enligt mig som tycker att 7 individuella månader åt vardera föräldern plus garantidagar är ett bättre val. Men du menar att om ni inte får ut full FP för dig så åker barnen direkt in på dagis? Så priset för att din man jobbar mycket mer än heltid (\"Om min man skulle gå ner i tid skulle han inte ens komma ner till som vanliga kallar för heltid\") är att ni nätt och jämt går runt ekonomiskt ? Jag förstår att du vill försvara era val, men jag ser inte att det är något man bör bygga ett försäkringssystem kring. Ni har ändå själva valt att starta denna firma.
Skrivet av    -ES-

Ehh??

Jag trodde vi hade 12 månader föräldraledigt redan i dag. Var har du läst att det ska minska till 10? Eftersom din stackars familj måste placera barn på dagis efter \"dina fem månader\". Du lever i ett fritt land Sara. Du kan vara hemma och ta hand om dina barn i 20 år om du vill, men skattebetalarna betalar bara en begränsad del av den tiden...
Skrivet av    Annika60

Jag måste ställa en fråga

Hur gör kvinnliga företagare som får barn? Anledningen till att jag frågar är att jag faktiskt inte vet. Frågan är ju ju intressant, för som du säger är det ju ett problem med små enmansföretag. Jag har hört att det finns mammor som bara är hemma ett par-tre månader när de har ett nystartat företag, men hur klarar de ens det? Finns det några företagare här som kan svara? Har ni varit hemma alls, ingenting eller bara en kort tid?
Skrivet av    -Amelie-

Dessutom

Alla verkar ha glomt att man faktiskt kan dela pa dagarna. Om man jobbar 4-6 timmar om dagen, vilket borde funka for de allra flesta under en begransad period, aven de mest stressade egenforetagarna, sa kan man ta ut nagra timmar fp varej dag. Om man har ett sa \"viktigt\" jobb att man inte kan ga ner i tid till 60-70% under nagra manader kanske man inte skulle ha skaffat barn. Jag skulle personligen inte vilja skaffa barn med en person som fortsatter jobba pa som vanligt nar barnet kommit.
Skrivet av    FiaLisa med engelskt tangentbord

Jag kan ju bara svara för min familj

Och ända tiden på året som min man har möjlighet att kunna gå ner lite i tid skulle vara i nov-jan då marknaden är något lägre alltså inte stor efterfrågan. Men redan i slutet av jan. börjar det ringa otroligt mycket i telefonen och som det är just nu är att vi har 3 takomläggningar som skall göras omgående samt ett garage bygge. Min man blir inhyrd av en annan snickare som har kontrakt med ett stort husförsäljarföretag och de har så otroligt stressat nu ( ca 80 timmar i veckan jobbar han) men det skall lugna sig lite snart för att strax efter nyår bli ett lite tuffare tempo igen. Jag tycker att det är helt ok att han jobbar såpass en period, för tanken är att han skall kunna ha råd att ha anställda men som det är nu så är inkomsterna i företaget lite olika från månad till månad och då är det inte rätt tillfälle att skaffa anställda varken för oss eller den som blir anställd. Jag började faktiskt att jobba i företaget redan dagen efter jag kom hem ifrån BB då jag sköter allt pappers arbete och all kontakt med kunder och leverantörer. Så länge lillkillen var liten var det inga problem att jobba då men det blev lite struligt när han började gå och skulle utforska allt, då fick jag lite svårt att koncentrera mig på arbetet. Jag tycker att de får ta hänsyn till alla blivande föräldrar allt ifrån studerande till egenföretagare. Alltså låta varje idivid få bestämma fritt hur man vi deponera sina föräldradagar. Som en skrev att man har 10 månader om man vill så sitter man fortfarande ikläm när det gäller barnomsorg. I vårat fall så har jag en anställning inom vården och får ut knappt 9000 kr om min man skulle vara hemma skulle faktiskt inte ekonomin gå runt, och jag vet att det är fler som har samma situation som oss ( och då menar jag inte bara egenföretagare) utan där ex. den ena är höginkomsttagare och den andra låg inkomsttagare. Man förlorar för mycket rent ekonomiskt. Visst får alla ha sina åsikter men jag skall väl också få yttra mina???? eller
Skrivet av    sara med 4:e på väg

självklart

men varför skaffar man barn om man ändå jobbar 80 timmar i veckan? och om ni inte skulle klara er på din mans f-penning och din lön så har ni antagligen dragit på er för stora omkostnader och de kan väl ändå inte samhället bejöva betala? Vad gäller hög resp låg inkomsttagare så borde det vara allra enklast för en familj där den ena tjänar mycket att lägga undan lite och spara tills det är dags att vara ledig, för att göra det möjligt. Men det kräver lite egen vilja, som alla andra borde även de med höga inkomster få rätta munnen efter matsäcken, de gör de som tjänar lite inann barnen kommer.
Skrivet av    eva

Undrar jag med

Alla brukar åberopa dem i den här diskussionen varje gång den dyker upp; men med mitt begränsade underlag på två personer jag träffat så tar inte kvinnliga företagare heller så mkt föräldraledigt. Min frisör tog ledigt ett tag, sedan tog hon med sig babyn till salongen och ammade och skötte honom när det passade, den andra, en kvinna i mim mammagrupp lät företaget gå på halvfart och tog med babyn till sitt kontor. Tror att kvinnor lägger ner företaget eller låter det vila om det inte går att kombinera, eller så skippar de barn, men jag tror att mkt få kvinnliga egenföretagare tar ngn lång sammanhängande ledighet - se på hon på SE-Banken förresten, inte eget företag, men hög chef, hennes man sa upp sig istället och kom till henne på jobbet med babyn för amning.
Skrivet av    Lingling

Men du

är det inte dags att börja fundera på en utväg som gör att firman kan överleva om mannen din blir sjuk eller bryter benet eller något? Det är ju inte bara föräldraledighet som kan drabba. En kompis till mig har gått ihop med en annan snickare och de jobbar bredvid varandra och kan täcka upp. När det gäller föräldraledighet så kanske ni kunde dela, t.ex. att din karl tar en dag i veckan. Det låter lite riskfyllt att jobba som han gör, man hinner ju inte tänka efter om man jobbar 80 timmar i veckan. Och hur vet man då att man vill göra som man gör? Det är nog en mognadsfråga det där att kunna ha is i magen och tacka nej till vissa jobb och inse att man kommer att få fler i alla fall.
Skrivet av    Missy

Jag jobbade direkt

när jag kom hem fran BB efter var dotter föddes. Jag hade hjälp med markservicen hemma och det var inte sa att jag jobbade motsvarande 100%. Men jag gick pa möten, organiserade och skötte det löpande (bokföring etc).
Skrivet av    Tango

Jaha!

Vad menar du? Alla som har eget företag och inga anställda har väl samma problem? Skillnaden i att ha eget företag och vara anställd är ju just att man själv drabbas vid sjukskrivning eller dylikt. Men om man får barn får man väl försöka lösa situationen ändå. Min man frilansade halvtid och var föräldraledig halvtid i över ett halvår. Vi hade sparat pengar för att fylla upp. Planerar man för att leva jämställt så är det oftast inga problem som inte går att lösa.
Skrivet av    Sol

Det är ju ändå lite olika yrken

eller.??????
Skrivet av    sara med 4:e på väg

Men du skriver

att om din man är borta från sitt företag, så skulle han inte ha något jobb kvar! Men han borde ju iallafall ha möjlighet till att ta ut föräldapeng under kanske en dag i veckan? Vilka yrken menar du är olika? Är inte alla yrken olika? Oavsett vad man arbetar med har man rätt till att ta ut föräldradagar och möjlighet till sjukdagar. Ellerhur! Allt går ju om man vill. Om man inte vill hittar man ofta anledningar att skylla på.
Skrivet av    Sol

men har inte du lön?

Om du nu sköter allt pappersarbete och kontakter md kunder och leverantörer - har du ingen lön då? Eller det är vid sidan om ditt andra yrke? Så du menar att du tar ut full fp för att jobba i din mans företag?
Skrivet av    c

fniss...

men dagens system passar ju alla, alla kan välja själv hur de vill göra.Men jag är ändå delvist för en delning om vi inte missar att kvinnan fortfarande är den som är gravid, föder barnet.
Skrivet av    liks

om jag får svara...

för henne, så har nog den här familjen planerat efter den nuvarande föräldraförsäkrningen, vi kommer att se många likadana fall innan alla har lärt sig 50/50 efter att alla har lärt sig leva med den kommer vi nog att se att många har planerat sin ekonomi bättre så att de trots 50/50 kan ha barnet hemma de första året.
Skrivet av    liks

egenföretagare...

tar inte ledigt på samma sätt som anställda. Man kan inte släppa arbetsmarknaden så. Sedan kan man fråga sig om deras val är korrekt eller inte, men arbetsmarkanden idag ser nog ut så att de som vill hålla sitt företag levande i den här snabba tiden måste hänga med varje dag. De som har egenföretag och småbarn börjar jobba direkt om man ska dra ett snitt på dessa. Egenföretagare är nog de som betalar mest skatt men får minst för pengarna. De borde ha en helt annan föräldraförsäkring än de som är anställda så även dessa får del av kakan.
Skrivet av    liks

är du feminist??

Jag hittar ingenstans det feministiska perspektivet i dina många inlägg sara, men det som verkligen gjorde mig skeptisk var nu när du skrev \"Nu får det snart vara nog med denna överdrivna jakt på jämnställdhet i precis allt\" Om du vill diskutera hur dåligt det är med ökad jämställdhet i allmänhet, och förslaget om att dela föräldraförsäkringen jämnare mellan föräldrarna i synnerhet, så kanske du inte ska skriva på snacket som är till för erfarenhetsutbyte mellan jämställda föräldrar som är feminister. Om du är feminist undrar jag lite över dina ena tankar kring hur vi ska få ett mer jämställt samhälle där kvinnor får lika lön och lika inflytande på arbetsmarknaden och i företagen, om det mest är kvinnor som ska fortsätta vara hemma med barn?
Skrivet av    sisla

Nu fattar jag ingenting, är du på fl

eller jobbar du? Om du jobbar måste du väl få lön och om din man inte tar ut fp då så blir den ju sparad. Jag förstår inte riktigt hur du resonerar, förklara gärna.
Skrivet av    -Allis-

Är det en enskild firma han har?

Inga anställda säger du... vilka kostnader finns det i företaget? Har han många maskiner som står och kostar pengar om de inte går? Eller hyr han ut sin arbetskraft så att säga? Vart jag vill komma är förstås att jag som är egen företagare och bara hyr ut mig själv och mina tjänster, inte har några som helst problem att vara föräldraledig. Mina kunder anlitar andra när jag inte kan, det gör de ju ändå titt och tätt eftersom jag ofta är uppbokad när de frågar... Det har inte varit några problem att vara borta i ett år, med vissa sporadiska uppdrag under tiden. Jag kan inte mycket om byggbranschen men vilka är de praktiska hindren för din man, enligt dig?
Skrivet av    Helena

Vet inte i byggbranschen

eller i din branch. Men i min mans fall tidigare var det så att det tog honom lång tid att bygga upp företaget till de kunder han hade, och under tiden kom ju lite pengar in. Om han skulle vara borta 6-12 mnd tex så skulle han förlora de kunder som han hade och behöva bygga upp företaget igen...det skulle göra att vi hade förlorat en massa inkomster under den tiden, och i början inte haft inkomster alls, det skulle inte gå, för en familj måste ju ha inkomster för att leva. Utgifterna går ju inte ner.... Det är nog stor skillnad i vad man jobbar med, om det är många småuppdrag, eller några få stora, längd....
Skrivet av    Mamma på besök

I byggsvängen...

... kan jag tänka mig att det varierar väldeliga med uppdragens längd, även om det antagligen är eftersträvansvärt att ha färre och större = mer långsiktigt och tryggare. Det är därför jag gärna vill ha lite kvalificerade svar av någon med förstahandserfarenhet.
Skrivet av    Helena

Nej, nån lön antar jag att sara in får...

... det är ju en klassiker det här med kvinnor som jobbar oavlönat i männens företag och får platt intet i fråga om pensionspoäng osv. För att inte tala om vad som kan hända vid en separation.
Skrivet av    Helena

jo jag tar ut lön

men det blir inte särskilt mycket (ca 2-3000) i mån om det går. Vi har ju vissa månader då vi inte får några inkomster alls så då blir det tufft att ta ut pengar ur företaget.
Skrivet av    sara med 4:e på väg

hej igen sara

Rätta mig om jag har fel, du har antingen 2-3000 i lön eller fp på densamma?
Skrivet av    -Allis-

i lön

just nu pluggar jag så jag har ju inte så värst mycket ut varje månad
Skrivet av    sara med 4:e på väg

Så för din del

skulle alltså inte beslutet påverka ett dugg eftersom du jobbar i vilket fall som helst och inte behöver ta ut fp? Din familj skulle ju de facto förlora på att ens du tog fp för ni kan ju knappast inte hitta någon som är villig att jobba för den lönen. Dessutom tycker jag att det är väldigt tråkigt för din mans skull som aldrig får möjligheten att vara hemma ensam med barnen under en längre period. Hoppas att du inte tar detta fel nu, men se till att ni sparar rejält med privata pensionspengar till dig.
Skrivet av    -Allis-

Jag tar det inte alls...

fel och du har rätt på den puntkten att jag tar inte ut någon fp från företaget. Däremot så tog min man ut 7 mån. fp för 1 år sedan (medans han var antsälld) men som situationen ser ut i dag ser det rätt mörkt ut på den punkten, men vem vet om 1 år då är det kanske helt annorlunda, han kanske tom någon anställd, vem vet??
Skrivet av    sara med 4:e på väg

Så vad ändras för din del med lagen?

Du tar inte ut fl, din man tar inte ut fl så jag ser inte vad som skulle ändras för er del.
Skrivet av    -Allis-

men alltså!!!

Jag har en anställning + jobbar i det egna företaget
Skrivet av    sara med 4:e på väg

Ja?

Och du säger själv att du inte tar ut fl och det är ju förståerligt om den baseras på 2-3000 kronor. Så vad ändras för din familj del om fl delas?
Skrivet av    -Allis-

Artiklar från Familjeliv