Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Läsinlärning på Montessori

Skrivet av Nyfiken
Hur lär man barnen att läsa och skriva på Montessori-skolor?

Betonar man läsandet eller skrivandet till att börja med? Lär sig barnen bokstäverna först för att sedan ljuda fram orden, eller använder man helordsmetoden, eller någon helt annan metod? Berätta gärna om tanken med den pedagogik man valt för läsinlärning, och ge även gärna konkreta exempel på hur man gör.
Svar på tråden: Läsinlärning på Montessori

jag kan bara berätta

vad jag sett från min dotters tid på montessoriförskola och då får barnen upptäcka bokstäverna först. De får känna på sandpappersbokstäver, rita dem i sanden, måla dem, klippa ut dem och så hitta bilder av föremål som börjar på en viss bokstav. Och måla sådana bilder. Efter ett tag börjar de forma bokstäver med penna. Och ljudar samtidigt. De har också \"hemliga\" lådor där bilder och ord ska paras ihop. Min dotter skrev ord och meningar långt innan hon började läsa. Hon skrev långa meningar från fyra år ungefär och lärde sig läsa som femåring. Jag är inte pedagog utan förälder som är väldigt nöjd med montessori som pedagogik. Säkerligen kan en montessoriutbildad pedagog - om det finns några sådana som skriver här - berätta mer om själva tanken bakom skriv- och läsinlärningen.
Skrivet av    Ev@

Även mina barn har fått börja med bokstäverna

och sedan bygga ihop egna ord. Känner också igen de där askarna med ord på lappar som ska paras ihop med olika delar på en blomma, träd eller ett djur. Tanken med att börja med bokstäverna är väl att de ska känna att det är de själva som \"bestämmer\" över skriften - det är barnen som avgör vad som ska skrivas. Går man från andra hållet och börjar med den skrivna texten blir bokstäverna istället ett mysterium eller en gåta som ska lösas - och det kan kännas för oöverstigligt. Men det finns säkert någon pedagog härinne som kan förklara bättre än mig! Mina barn (de 2 äldsta) har i alla fall skrivit långt innan de har kunnat läsa särskilt bra. 5-åriga dottern älskar korsord och kan sitta med dem i timmar, men orkar inte läsa så många ord i taget när hon plockar upp en sagobok... Vi har bara positiva erfarenheter från montessoriskolans läs/skriv-träning, men ska tilläggas, vi har ju inte testat något annat!
Skrivet av    Monica

Artiklar från Familjeliv