Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

En fråga till er flerbarnsmammor

Skrivet av Helena med Lee 050721
Hej,
Jag är en relativt nybliven mamma som har en liten fråga.. Jag undrar när man kan lämna sitt barn med barnvakt för första gången? Jag fyller 25 i slutet på oktober och då är hon lite mer än tre månader men är det för tidigt för att lämna henne själv med barnvakt en kväll??? Vi tänkte nämligen kanske gå ut en liten sväng på stan och i sånt fall låta mormor eller farmor sitta barnvakt hemma hos oss men jag är så himla osäker på om det kanske är lite för tidigt??? När anser ni att det är lämpligt att lämna sitt barn med barnvakt för första gången??
Svar på tråden: En fråga till er flerbarnsmammor

Det går alldeles utmärkt

jag antar att mormor och farmor är väl bekant för barnet och ingen direkt främmande :) Än är de så små att de inte är direkt medvetna om tid de vet ju vem mamma och pappa är och andra bekanta ansikten är matfrågan löst så ser jag inga hinder för att ha barnvakt. låt mormor eller farmor eller vem det nu är prova att ge barnet mat en gång så man säkert vet att det fungerar kanske \"test\" lämna en kort stund under tiden och se hur barnet reagerar? om man nu funderar över hur det ska gå kan det ju kännas tryggt att ex gå och handla och lämna barnet en kortare stund fungerar det bra kan man ju lungt och skönt ha en trevlig kväll utan att oroa sig. Sedan finns ju telefonen..
Skrivet av    X-tjejen

Funkar bra!

Vi lämnade faktiskt Tova för första gången när hon bara var en dryg månad - för att gå ut och äta. Egentligen var det inget vi bestämt själva, det var min mamma som propsade på att få vara barnvakt en stund. Det gick jättebra! Killarna har redan haft barnvakt flera gånger - på onsdagarna är jag barngympaledare för Tovas gympa och då är killarna hos farfar & Co i några timmar. Jag tycker absolut att om matfrågan är löst och ni känner er bekväma med barnvakten och hon känner igen dem sedan tidigare och så där - så kör på!
Skrivet av    Jica

Jag hör nog

till de udda men jag har lämnat mina barn tidigt. Så länge det känns ok för dig så lovar jag att det även är ok för barnet. Problemet är ju om du känner dig orolig för det smittar ju såklart över på barnet också. Precis som någon sa så är det ju matfrågan som man måste lösa och har man koll på det så kan du ju lämna barnet. Matilda sov borta (hos mina föräldrar) första gången när hon var 5 månader o det gick hur bra som helst. Hon hade då slutat amma och äta på nätterna.
Skrivet av    Lena_m._M&F

Tror hon var..

6 veckor första kvällen jag gick hemifrån. Då var ju iofs pappan hemma med henne. Sen var min syster barnvakt en hel natt när hon var ca 3 månader. De lider absolut inte om det är en bra barnvakt. De äter och sover mesta tiden. Ju mindre, desto lättare. Det svåra är att må bra själv och inte längta ihäl sig. :-)
Skrivet av    willow med sandra

Jag var ute och svirade igår

och då var min syster barnvakt (Vera är 2 månader). Jag tror iofs att det alltid är lättare att lämna barnen hos barnvakt när det är barn nr 2. Nova var nog nästan 6 månader innan jag lämnade henne hos en barnvakt i futtiga 2 timmar :) Tror att det är väldigt individuellt hur man känner att man vill göra - en kompis till mig tyckte inte att jag var riktigt klok när jag lät mina föräldrar ta mied sig Nova hem i tre dagar då hon var åtta månader t.ex.
Skrivet av    Kitty

Det som känns bäst för dig.

Gör det som känns bäst för dig. För min del måste barnet vara 1 år innan jag personligen kan lämna iväg barnet till en barnvakt.
Skrivet av    Sourlime med Emil 0204 och Måns 0508

Tack!!!!

Tusen tack för ditt och alla andras svar! Det känns skönt att höra att man inte är helt knäpp som funderar på att lämna henne hos barnvakt då hon är 3 mån... Det blir ju bara ett par timmar och maten tror jag inte blir något bekymmer då hon är van att äta ifrån flaska eftersom min amning tyvärr aldrig kom igång ordentligt...
Skrivet av    Helena med Lee 050721

Det känner du ...

bäst själv.Om du känner att ditt barn är tryggt med barnvakten och du klarar att vara ifrån henne och njuta av det så är det helt OK tycker jag.
Skrivet av    Martina med Gabriel 14/6-05+B-00+V-02

Väääldigt olika:)

Med dottern så lämnade vi henne hos mormor och morfar en kväll vid tre månaders ålder och det gick bra. Sonen som nu snart blir 5 månader går knappt att lämna med sin pappa, han är så otroligt mammig, gråter när han ej sett mamma på 5-10 minuter :) Så det beror nog helt på barnet. Lämpligt är det väl när barnet känner sig tryggt hos den det är med tycker jag.
Skrivet av    Sandra med M-00 & Herman 15/6

Artiklar från Familjeliv