Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Pojkarna i åk 5 (Även på feminism)

Skrivet av Lynxan
har börjat göra tokigt i sitt begynnande intresse för det motsatta könet.
Puffa in tjejerna i väggen, sno pennskrin m.m
På måndag så delar vi vår jätteklass under en timma.
De manliga lärarna ska då ha kill-snack med grabbarna (om vad som är ett smart beteende osv)

Jag och min kvinnliga kollega har tjejerna.
Töserna visar redan ett "offer" beteende, skrattar och fnissar när grabbsen går för långt, drar inte tydliga gränser.Pojkarna fattar nada när de får skäll - "Vi lekte bara, hon skrattade ju"
(Det är sorgligt att se detta upprepas generation till generation)

Är det någon här bland er kloka människor som vet något bra sätt att hjälpa flickorna att dra gränser?
Frågar dramapedagogen, som borde sitta inne med alla svaren :-)
Jag har säga-nejövningar, röstövningar och rollspel i min egen idebank, men om någon har någon annan fiffig ide så är den mer än välkommen.
Svar på tråden: Pojkarna i åk 5 (Även på feminism)

gå ihop?

Jag skrev just det på feminist-snacket och tänkte att mitt svar egentligen passade bättre på skolsnacket..men hann skicka. Jag tror att tjejerna i klassen måste lära sig att gå ihop, stötta varandra mot killarna som knuffas och senare trakasserar dem (behöver inte vara samma killar, förstås). Killar, som grupp, är bättre på att stå bakom varandra och försvara varandra och ge uppmuntran. Även om tjejen har kompisar ståendes bredvid så blir det sällan mer än - stackars Dig, gorde det ont?, de förstår inte att då behövs en tuffare attityd.
Skrivet av    anna-frida

duga som man är?

Kanske inte direkt svar på inlägget men varför måste man uppfostra sina barn till att bli tuffa, höras och synas överallt. Varför får man inte vara som man är, det finns också barn som är blyga, visar häsyn och respekt mot andra, inte först och främst tänker på sig själv osv. Ibland känns det som att jag måste uppfostra mitt barn till ung. \"ta för dig själv, skit i andra\" för att det skall klara sig i värt samhälle?
Skrivet av    en med ett mindre tufft barn

Åh, så bra svar

Alla barn måste få vara som de är men leva i samhället måste de också. Det måste finnas något sorts mellanläge där man kan freda sig men ändå inte vara buffliga. Dottern och jag har prata så mycket om detta. ..skriver gärna! mer sen men måste iväg till jobbet nu.
Skrivet av    anna-frida

jobbar också i skolan med

lindrigt utvecklingsstörda elever och mycket just med det här att markera sina egna gränser och att säga nej. Dessa personer är ju ofta mycket utlämnade till att omgivningen inte utnyttjar deras godtrohet och tillit till andra. Ute i samhället är de ju ofta i behov av att be om hjälp i olika situationer trots att de fungerarar socalt bra utefter sina förutsättningar. I ett tuffare samhällsklimat är det de svagare som råkar mest illa ut. Ofta tror de på vad folk säger och kan inte se avläsa människor med \"dåliga avsikter\" . De har heller inga andra val ibland än att lita på andra människor. \'Min dotter \"så kallad normal\" får på utvecklingssamtal alltid påpekande om att hon måste bli tuffare, men inte vad som menas med det eller hur och på vilket sätt man skall bli det, då det inte ligger i ens personlighet. Vet inte om det är möjligt eller ens önskvärt. Jag hör heller aldrig något positivt om hennes sätt att ofta lägga märke till kompisar som är ensamma på rasten, bjuda på sin frukt till de som aldrig har, när alla andra rusar för att ta först väntar hon tills det blir ledigt etc. kanske ingen lägger märke till sådana (positiva eller negativa?) sidor. Kanske kan det vara så att då man som hon varit med om en del trgiska händelser i livet trots att man är barn blir mer ödmjuk inför andra som man ser kan ha svårt, jag vet inte?
Skrivet av    en med ett mindre tufft barn

mera biologi!

I de flesta människokulturer och bland många djurarter är killarna ska visa upp hur \"tuffa\" de är medan tjejerna ska titta på och uppmuntra det dumma beteendet. Varför inte en rolig undervisning om påfåglar eller babianer bland hela klassen och en diskussion efteråt om hur det återspeglar problemen ni upplever i klassen?
Skrivet av    darwin

Precis...

... och sen kan man fortsätta på den inslagna naturliga vägen och riva lite sexuella tabun så behöver ju ingen dras med några hämningar mer - hos vissa primater används ju sex till vad som helst, med vem som helst. I think not.
Skrivet av    Helena är trött på biologism

vad?

Varför behöver du tänker så extremt? så dumt. Som människor kan vi behärska oss lite mer än vad primater gör (de flesta av oss i alla fall). Lite självinsikt skadar ingen. Och jag tror att både flickor och pojker kommer att inse vissa tendenser och le åt sig själva och förhoppningsvis tänka sig för lite i framtiden.
Skrivet av    darwin

Men...

... vad är då din poäng? Om det ena är naturligt och kan förklaras med biologi, var går då gränsen för vad som är för \"extremt\" och INTE ska gälla människor? Min poäng är förstås att det går precis lika bra att resonera kring och råda bot på såna här tendenser genom att utgå ifrån mänsklig kommunikationsförmåga och hur vi förhåller oss till våra medmänniskor.
Skrivet av    Helena

Min poäng

är att även människor är en djurart och att vi kan utgå ifrån att vi är människor med vissa biologiska tendenser när vi resonerar kring olika relationsproblem och barnutveckling och psykologi över huvud taget!!! Så småningom lär vi oss (de flesta av oss) att behärska våra vildaste tendenser för att leva i ett civiliserat människosamhälle.
Skrivet av    darwin

Det framkom

på vår lektion att tjejerna går ihop väldigt bra. (Där åkte en av mina fördpmar rakt i backen, jag trodde som du ). Det är inget stå vid sidan on och ömka, det är aktivt ställningstagande som gäller. Det här är kloka ungar så de funderade också om att de kanske per automatik tar en kamrat av egna könets parti i en konflikt även fast det kan vara den som gjort mest fel. Men som de sa; Det går ju så fort när det ballar ur att det kan vara svårt att avgöra vem som är mest skyldig.
Skrivet av    Lynxan

Det var

roligt att höra. Jag tycker i att det är positivt när tjejer tar till brösttoner och säjer tydligt nej. På tal om nej.. här i Småland har ett gäng 16-17-åriga killar gått ihop och vill ha igång diskussion om och mot våldtäkter! Heders åt dem!
Skrivet av    anna-frida, flickmamma

förstår ditt förslag

som jag förstår ditt förslag menar du att man ska få barnen att skratta åt beteendet och se att det inte är så lyckat. Tycker att det är jättebra. Man kommer längre med humor än med föredrag...
Skrivet av    Demeter

Ja, tack för att du förstår!

Trevligt att någon förstår vad jag menar :)
Skrivet av    darwin

Det är jättebra

men det finns en trend att tjejer tar på sig manliga attityder och det tycker jag är tråkigt. Det finns en klar trend som visar att tjejer ökar vad gäller våldsbrott mm och det kan inte vara det vi vill. På barnens skola är det uppenbart att tjejerna i 6-8 har makten - killarna göre sig icke besvär. Där är situationen den omvända. Vi måste prata om att vi sa respekt och att alla har rätt att vara som dom är.
Skrivet av    Jämställd pappa