Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Föräldrarförsäkringen

Skrivet av Agent5
Föräldrarförsäkringen borde bestå av fyra delar tycker jag.

Den större delen som delas lika, om man är två om vårdnaden, en pappamånad och en mammamånad att tas ut samtidigt i början (för att båda ska knyta ann, och mamman få stöd och tid att återhämta sig)och en del som föräldrarna fritt får disponera mellan sig.

Detta är ett förslag förutsatt att dagens föräldrarförsäkring förlängs och den förlängningen ska vara beräknad på att mamman ska kunna amma helt fritt i minst 6 månader.

Om någon tycker att mammamånaden, som kan tas ut samtidigt som pappamånaden, tär på vår välfärd så kan jag bara svara, ska det inte få kosta att barn ska få en bra start i livet?

Det finns pengar - det är bara en fråga om vad de ska användas till.

Att det föds barn är en förutsättning för att vårt samhälle ska fungera - och barn behöver bra föräldrar som orkar och är friska!

Svar på tråden: Föräldrarförsäkringen

Jag håller med om

att det borde vara fler dagar än 10 gemensamma i början. 20 dagar skulle kännas superhärligt! :)
Skrivet av    Sol

Hjärteknipande...

Så en gemensam månad för mamma och pappa är en förutsättning för att barn ska få en bra start i livet? Då undrar man ju lite nervöst hur det går för barnen till ensamstående mammor där det inte finns kontakt med fadern... De barnen får då en dålig start i livet förmodar jag, med en uttröttad mamma? Och barn till föräldrar som inte är fullt friska (dvs kroniskt sjuka), de har det också dåligt då? Jag vidhåller att det finns andra hål att stoppa samhällets pengar i än ytterligare utökningar av vår extremt generösa föräldraförsäkring.
Skrivet av    Annika60

din åsikt är ganska klar

och förmodligen är du moderat också! : ) Varför ska vi inte satsa på familjen och barnen? Vad är det för fel med att lägga skattemedel på det? Jag har inte sagt att en gemensam månad är en förutsättning för en bra start i livet men jag tror det är bra. Om man kan få den möjligheten så underlättar det. Det finns pengar som slösas iväg när det ska utredas det ena och det andra - pengar går till en mängd olika instanser mer eller mindre bra. Nu ser det ut som att föräldrarförsäkringen kommer att utökas och det är ett steg i rätt riktning för att få trygga barn som fått en bra start - oavsätt med en, två eller flera föräldrar!
Skrivet av    Agent5

Varför..

... ska man satsa generellt på \"familjen och barnen\", oavsett de individuella behoven? Var och varannan dag hör vi om äldre som inte kommer utanför dörrarna, i vissa fall inte ens ur sängen. En del får knappt duscha. Finns inte pengar till personal. Vuxna människor med utvecklingsstörning, och som bor i gruppbostad, har svårt att komma iväg på enkla aktiviteter, sådant som är självklart för oss som är fullt friska, därför att det saknas personal. Pga brist på pengar. Landstingen snålar in på hjälpmedel som skulle kunna ge personer med funktionshinder ett rikare liv. Små barn med svåra funktionshinder nekas allt från bra rullstolar till hjälpmedel för fritiden som gör att de kan göra nästan samma saker som fullt friska barn. Det fattas pengar. I valet mellan att lägga pengar på fullt friska familjer eller att i fördelningen prioritera dem med störst behov väljer jag det senare. Utan tvekan.
Skrivet av    Annika60

Har jag missuppfattat?

så vad du vill ha tillllagt till det nya förslaget är att du vill ha en mammamånad för kurering oxå? För vad jag har förstått ingår det i nya förslaget att man ska kunna var hemma trettio dagar tillsammans och i och med att det är 5+5+5 finns det ju inget hinder att man ammar i sex månader? Ska vi nu införa en mammamånad för kurering tycker jag att kravet för att få ta ut den är att pappan tar fp under tiden, annars blir det ju bara en extra månad till mamman.
Skrivet av    Omnia

men är inte vi trygga?

När jag föddes var det sex månader som fanns, och sedan dagisstart. Menar du att vi inte är trygga då som föddes på 70-talet? Eller i andra länder som till exempel Danmark där de väl har sex eller åtta månaders föräldraförsäkring? Eller Norge? Nej, problemet idag är väl snarare för stora grupper på dagis! Och stress, det skapar nog mer otrygga barn än att man inte har en månad tillsammans när barnet fötts. Och nej, jag är inte moderat men definitivt inte sosse heller :-)
Skrivet av    Lejonet

väldigt bra skrivet...

jag vill inte ge mig in i om jag håller med i detaljerna, alltså hur långa perioderna kring mammans återhämtning, hur länge mamma ska amma osv det anser jag att de som har forskat i graviditet, förlossning och kvinnans hälsa efter detta har bättre svar på. Men grund iden är väldigt bra! Nog finns det pengar, både till vård och denna föräldraförsäkring, det är bara så att dessa pengar hamnar på \"fel\" platser idag, som invigningar, utbyggnad av kommuner, museer osv. en bättre prioritetring behövs! Först vård och omsorg och skola, sedan familjen \"starka familjer starka samhällen\" sedan om det bli perngar över kan kommunen sponsra mussere, utbyggnad av universiteten, samt omflyttandet av olika lokaler som de lägger miljader på varje år.
Skrivet av    liks

det är klart...

att ska mamman få återhämtningsperiod måste den ske under tiden pappan är hemma, annars kan hon inte återhämta sig och får ingen nytta av den här mammakroppsmånaden.
Skrivet av    liks

varför tar alla det som kritik

när man kommer med ett konstruktivt förslag? Jag har inte påstått att inte barn varit trygga förut men just detta med stora dagisgrupper och annat som definitivt inte passar barn under två år skulle kanske kunna att undvikas om föräldrarna kan stanna hemma längre. Varför välja mellan att hjälpa vissa? Varför ställa flera svaga grupper mot varandra? Det finns de som vill satsa på försvaret och annat jag tycker att vi bl a ska satsa på familjen och främst barnen. Det här med moderat var skämtsamt riktat till Annika - då hennes tidigare svar på inlägg från mig pekat på det. Men det gillas ju att misstolkas och framförallt hackas ner på förslag här som handlar om att göra det bättre för band annat den nyförlösta kvinnan. Enbart jobbigt! Kom med egna idéer istället för att klanka ner!
Skrivet av    Agent5

Tack!

Tack det värmer att någon här försöker förstå! Precis, det är lite felprioriterat idag. Familjen och att ta hand om barnen måste få högre status.
Skrivet av    Agent5

OK, egna förslag kommer här!

*Satsa pengar på att minska barngrupperna på förskolorna (alla barn trivs itne på dagis men de barn som itne trivs gör det (iallafall tror jag det) pga stora barngruppe roch utarbetad personal. *Höj förskolepersonalens löner. *Premiera de som väljer att \"läsa upp sig\" till förskolelärare, så ökar kompetensen. *Öka satsningen på att göra arbetslivet mer flexibelt för småbarnsföräldrar. *Fixa en lagstiftning som är värd namnet så småbarnsmammor (och några pappor) slipper få sparken för att de är föräldralediga. och slutligen (som svar på ditt förslag): Inför en lag som säger att kvinnor SKA kunna vara sjukskrivna för: - graviditetskomplikationer - kejsarsnitt - förlossningskomplikationer och gör en utredning om vad som ska bettraktas som normalt och inte när det gäller gravida och nyförlösta. Det är på tiden att det blir någon rättvisa i systemet..
Skrivet av    politisk vilde

Annika60

Varför skulle vi Inte Satsa på familjen. Tycker det låter ganska konstigt att man inte skulle lägga pengar på att familjer känner sig trygga och att de mår bra. Det är väl liksom grunden till ett bra samhälle, om föräldrarna mår bra ja, då mår barnen bra. Gott ger gott!
Skrivet av    Sol

Ett års ledigt på heltid...

...m ed 80 procent av lönen. Fri mödravård. Fri barnavård... För mig låter det som om vi redan satsar rätt hårt på familjen och barnen... Diskussionen här gällde om vi skulle lägga ännu mer pengar på att låta alla gravid kvinnor som känner för det vara lediga en månad till...
Skrivet av    Annika60

Med risk för att vara petig...

I en diskussion kan man inte räkna med att alla ska tycka precis som man själv. Att folk argumenterar emot dig är inte ett tecken på att de inte förstår vad du tycker utan enbart ett tecken på att alla inte tycker som du....
Skrivet av    Annika60

Ja,

tack. Tänkte väl det, tyckte du lät ovanligt tuff och hård. ;-)
Skrivet av    Sol

Ja, bra med mammamånad

som kan tas ut samtidigt som pappamånaden. Tio dagar är inte tillräckligt för alla för att vila upp sig med bebisen utan att ta hand om alla syskon samtidigt. Det behöver inte ens innebära att man ökar antalet dagar, utan den enda skillnaden kan vara att mamman och pappan kan välja att vara hemma kortare tid tillsammans eller längre tid sammanlagt om man tar ledigt en i taget.
Skrivet av    -Amelie-

Artiklar från Familjeliv