Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Jobbigt igen...

Skrivet av Banaana
Nu är vår son snart 4 månader och vad vi vet så ska han opereras i november (Fallots). Jag måste säga att jag ändå mått ganska bra på sista tiden, men nu börjar tankarna komma igen... Oro och rädsla över operationen och livet därefter. Allt jag vill är ju att Emil ska få ett så normalt liv som möjligt, och tankar om hur hans motoriska utveckling och annat ska bli har börjat snurra i mitt huvud. För en månad sedan ringde de från Göteborg och sa att operationen skulle bli i november och att vi skulle få mer info längre fram. Hur långt innan operation fick ni datum spikat?

Jag önskar alldeles för ofta att Emils hjärta var friskt och jag hoppas för allt i världen att det blir så gott som det! Ja, det är inte alltid så lätt och det hör säkert till denna hjärtebarnsvardag att åka berg och dalbana i känslor. Jag läste artikeln om Olle i Gotlands tidningar och precis som mamma Frida skrev så handlar det ju inte om att orka eller inte orka. Jag måste ju göra det. Just nu kännar jag mig inte så stark, men jag blir väl det igen. Både Emil och jag är förkylda och det kanske är därför jag är så nedstämd. Jag blir dessutom väldigt orolig när han är förkyld då jag hört att infektioner kan sitta i längre för hjärtebarn. Stämmer det även efter operation? Eller är det olika från barn till barn?

Ha det bra! Mvh Jaana
Svar på tråden: Jobbigt igen...

Hej Jaana!

Det där med berg- och dalbanekänslor kan nog stämma bra in för många hjärtisföräldrar, särskilt under första tiden och inför en kommande op lite extra mycket. Jag tror att det försöker ha en framförhållning på c:a en månad innan op om man inte väntar akut och kan få en återbudstid. Alva står på väntelista för hjärtkat under hösten, och där står det att vi får kallelse c:a tre veckor innan. Det normala livet som du vill att Emil ska ha, får ni som föräldrar försöka se till att han får i möjligaste mån. Den psykosociala och motoriska utvecklingen kan man inte alltid göra så mycket åt och den är ju väldigt individuell även om man jämför barn utan handikapp. Men visst finns det mycket som man funderar över och oroar sig för, man vill ju givetvis sitt barns bästa! Ang. förkylningslängder tror jag att det kan bero på vad operationen gör för något, d v s om den är korrigerande eller om det blir en ombyggnad av hjärtat för att få det funktionsdugligt. Jag hoppas att du och Emil frisknar på er snart igen! Styrkekramar från oss!
Skrivet av    Jennie & Alva

Hej Jaana!

Jag (och säkert alla andra på denna sida) känner igen mig i din känslomässiga bergochdalbana. Nu är det ju snart tre år sedan Olle gick igenom sin fjärde hjärtoperation och det var minst lika svårt (om inte svårare) än de tidigare, rent känslomässigt. Den praktiska sidan inom mig vet ju att det är något vi måste igenom för att han ska få må så bra som möjligt, mamman inom mig däremot ville ta honom i famnen och springa åt helt motsatt håll, så långt från sjukhus och kirurger man rimligtvis kan komma. Självklart blir det en inre konflikt och man mår sk-t! Jag tror det var Mark Levengoods mormor som sa att man får \"bryta ihop och gå vidare\". Det är nog så vi har överlevt i vår familj. Vad beträffar infektionskänsligeheten så tror jag det är väldigt individuellt från barn till barn. Olle blir inte mer eller snabbare sjuk än sina dagiskompisar, men hans infektioner sitter i betydligt längre. Vill också berätta att vi träffade en liten kille (fyra år) i somras då vi var på hjärtebarnföreningens förskolevecka, han har samma hjärfel som din Emil och jag har nog aldrig träffat en mer både fysiskt och mentalt skärpt liten kille. Han var banne mig mer uthållig än de flesta jämnåriga hjärtfriska barn jag träffat. Stor kram!
Skrivet av    Frida, Olles mamma

Tack för era svar.

Det är så skönt att kunna skriva av sig lite här och veta att ni förstår. Ni muntrade upp mig lite och det är guld värt. Min man säger också till mig att bryta ihop och gå vidare... Jag vet att det inte hjälper att tänka på framtiden eftersom jag inte vet hur den blir, men det gäller att tänka positivt. Kram Jaana
Skrivet av    Banaana

Hej!

Min dotter Ebba opererades för Fallot´s då hon var 8 månader gammal. Idag är hon 8 år och mår bara bra, men jag känner igen dina tankar och känslor precis. Du kan mejla mej om du vill [email protected]
Skrivet av    AlliMac

Artiklar från Familjeliv