Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Erfarenhet av torpargrund eller syllbyte?

Skrivet av husköparen
Undrar om någon har erfarenhet av torpargrund på gamla hus? Har ni bytt syllar? Vad kostar det? Kan man göra det själv? Försvinner doften för alltid när man bytt syllar eller den får man leva med? Jag vill veta alla erfarenheter, bra som dåliga!!!!!!
Svar på tråden: Erfarenhet av torpargrund eller syllbyte?

vi har inte bytt syllarna

utan istället satt en fläkt som drar ut luften från torpargrunden i ett av ventilationshålen. Nästan alla de andra ventilationshålen satte vi igen så det skapas ett undertryck under huset. Då kommer inte luften o lukten upp i huset. Han som hjälpte oss sa också att en hel del doft sitter ju kvar i väggar, golv o tak så det kan ta ett tag innan doften försvinner helt. Vårt har blivit mycket bättre men inte helt doftfritt men vi hoppas att det ska bli det när vi är klara med renoveringen Är det gott om plats under huset? Beroende på hur rymligt det är så blir det ju lättare/svårare att komma åt att byta syllarna... Lycka till hur ni än gör
Skrivet av    -AT-

Ska ni byta under renoveringen?

Anticimex har besiktigat huset och säger att syllarna måste bytas. Som det luktar nu går det inte att vara i huset! Att installera fläkt för att skapa undertryck räcker inte enligt dem och det kan jag förstå så som det luktar! Frågan är ju bara hur länge doften sitter i, kanske man ska installera fläkt efter syllbytet? Det är trångt i krypgrunden men det verkar som man kan byta innifrån och det verkar lättare/billigare än utifrån. Men frågan är om man klarar det själv eller en firma måste göra det? Handlar ju bara om några smala brädbitar, verkar hutlöst med hundratusen för det! Men det kanske inte går själv? Ska ni byta era eftersom du skriver att ni håller på att renovera?
Skrivet av    husköparen

Vi har bytt den främre

som var jättedålig eftersom det läckt vatten ner från taket under många år där. Vi har ett rätt stort hus och snickarn som kom hit hade speciella domkrafter med sig (som egentligen är för att lyfta tåg med!!!). Det var tydligen väldigt snabbt gjort, men de var tre pers som gjorde det. Vad det kostade har jag ingen aning om, men nu är huset rakt och fint! Vad är det för lukt du pratar om???
Skrivet av    Mme Knorr

bottensyllar

är inte några smala brädbitar utan det är dom grova balkar som huset står på det är dom man lägger ut först och sedan bygger upp resten av huset på. så att det kostar flis att byta undrar jag inte på
Skrivet av    frasse-boy

Jag skulle inte ge mig på...

att byta syllar själv. Syllarna är ju liksom själva grundramen som hela huset/väggarna står på. Huset måste ju hållas uppe/hissas upp medan man tar bort den gamla ruttna/mögliga syllen och byter till en ny för att därmed sedan sätta tillbaka huset. Ok, man kanske inte \"hissar\" upp det, men man ska ju i alla fall in under väggarna och måste komma åt att ta bort syllen och sätta dit en ny. Tror inte att 100 000 är särskilt dyrt för det, utan mer ett normalpris. Du kan säkert göra det själv, men du har knappast några försäkringar som täcker om det skulle bildas sprickor/sättningar i huset. Allt är naturligtvis en kostnadsfråga och en riskbedömning, men om man misslyckas har jag en känsla av att det kan kosta betydligt mer än 100 000 att åtgärda. Men hör dig för. Ta in offerter från olika företag. Har ni vänner och bekanta i branschen, kanske de kan komma med tips och råd. Men det är ett stort jobb och ganska riskfyllt, så jag skulle nog tänka mig för både en och två gånger innan jag gjorde det själv (om jag inte jobbade med det förstås).
Skrivet av    Cicci

nej...

i vårt fall är syllarna inte skadade på något sätt utan lukten beror på att de är av tryckimpregnerat virke (som man gjorde i början av 70-talet men som man senare har insett ger en lukt som påminner om mögel) Så våra planer är inte att byta dem, men hör dig för om pris hos flera för när jag kollade pris för att byta så var det _inte_ 100.000 kr iaf.
Skrivet av    -AT-

Precis samma som vi har!

Har också ett 70-tals hus med tryckimpregnerade syllar. Vi satte in en avfuktare i dec.-04 och nu tycker vi inte att vi kan känna någon doft längre. Hur länge har ni haft er avfuktare? Det är ju skönt att det inte är mögel, men trist ändå. Skönt att det funkar så bra med avfuktaren som ju också gör att man slipper andra bekymmer i framtiden.
Skrivet av    Fröjdis m. 2

Vad jag hört så.....

är det inget jobb man bör ge sig på själv. Det kräver ju en del speciella kunskaper och verktyg. Normalpris för syllbyte ligger runt 2000:-/löpmeter syll.
Skrivet av    Fröjdis m. 2

är det kanske inte så

att dom tryckimpegnerade 70 tals syllarna helt enkelt är så mättade med vatten som dom kan bli , och vattnet i sin tur likt läskpapper har börjat sprida sig till andra delar av konstruktionen därav mögellukten på den tiden var det vanligt att man gjöt in virket i bottenplattan
Skrivet av    frasse-boy

Näpp, inte hos oss iallafall!

Vi har haft besiktningsmän, Anticimex mögelexperter här och det finns ingen mögel, men däremot impregneringsmedel som luktar/luktade. Fuktkvoterna för syllarna ligger inom godkända värden så det är ingen fara med det heller. Vi har krypgrund och då är det ju ganska lätt att kolla och åtgärda ev. problem. Är nog svårare med gjuten platta som du skriver.
Skrivet av    Fröjdis m. 2

Artiklar från Familjeliv