Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Sara med 4:e på väg

Skrivet av Mamma på besök
Hamnade i detta snack av ett feltryck, men kunde inte låta bli att läsa debatten :)
Det är nog fel forum att prata om föräldraförsäkringen i feministiskt föräldraskap Sara! :)
Vill bara säga att jag förstår dig fullt ut. Min man är också egen företagare och dessutom enda inkomstagare i familjen då jag FRIVILLIGT har valt att vara hemma med mina barn i lite för många år. Jag är SÅ trött på alla kommentarer om vårt val, att jag inte är till någon nytta för samhälle (det är man ju inte om man passar sina egna barn, bara om man passar grannens...?)
Jag har alltid skött hemmet, min make hjälper till när det behövs givetvis. Han jobbar hela dagarna, men får ändå tid till barnen. Min barn älskar sin pappa och har lika när och stark relation med honom som med mig. Han har dock försökt ta ut fredagar i FP, så kan han även ta lördag och söndag och det blir ju nästan halva veckan statisktisk sätt, kanske en lösning för er?
Trött av att styras, men det är så vårt socialistiska samhälle vill ha det - full kontroll.
Skulle det vara möjligt så skulle man nog också vilja dela på graviditet och förlossning ;)
Svar på tråden: Sara med 4:e på väg

ha ha ha

vad rolig du var i sista raden! faktum är att jag hemskt gärna skulle avstå från att bära och föda barn, jag hade en hemsk graviditet. men vi vet ju alla att det skulle vara omöjligt, så att jämföra det med att vi vill ha ett jämställt samhälle där barnen har lika bra relationer till bägge föräldrarna, det är förlöjligande och fånigt. för övrigt är det här ett väldigt bra forum att diskutera föräldraförsäkringen i, men hamnar man här genom ett feltryck kan man kanske lika gärna vara tyst?
Skrivet av    bigmouth med edith

Gärna för mig

jag hatar att vara gravid och kunde min man ta halva så väldigt gärna för mig! (brukar skoja med honom att det hade varit bättre om han varit tjej, för då hade vi verkligen kunnat ta en grav. var) Annars så vill jag säga att du har gjort ett frivilligt val att vara hemma, då är det väl inte mer än rätt att er familj tar konsekvenserna av det. Min man är också enda inkomsttagaren i vår familj (jag studerar med enbart studiebidrag) och det går utmärkt att dela. Det handlar främst om VILJAN. Sen funderade jag över att din make tar fp fr-sö. Betyder det att han jobbar 7 dagar/vecka i vanliga fall, eller är han ledig några andra dagar?
Skrivet av    Annjo

Varför vara tyst?

Sara kanske tycker det är skönt att veta att hon inte är ensam med sina tankar och tycken? Och, man får väl öppna \"munnen\" även om man hamnar fel, eller? Sedan är det ju inte så att jag INTE tycker det är viktigt med bra relationer till bägge föräldrarna. Men jag tror att tvång inte är den vägen som leder dit. Kanske det tom är viktigare att se till att föräldrarna mår bra och att förhållandet mellan föräldrana är bra...med tanke på alla skillsmässor som finns, alla som är överarbetande och går i väggen... jätteviktigt att även det fungerar för att barnen skall må bra! Sedan tror jag inte de 12 första mnd av barnens liv är de viktigaste i detta, det jag menar är att vad spelar det för roll om man delar på dem, och sedan när barnet är 1 jobbar man ändå båda heltid och barnet är på dagis och knyter relationer med helt andra än sina egna föräldrar. Det är en livslång grej liksom, och det är viktigt att båda föräldrarna finns för barnet HELA barndomen, mer än en timme per kväll när man är trött. Jag är INTE emot dagis, bara så det är sagt, har själv mina barn där, men jag hoppas ni fattar hur jag tänker. Sedan tänker många fel, och tror att mannen då måste vara hemma 5 månader på raken...det går ju fint att dela upp, halva dagar, halva veckor, 2-3 dagar i veckan...det finns möjligheter för de flesta, MEN, jag tycker ändå inte om tvång, utan vill behandlas som en vuxen fullt fungerande männsika som kan tänka själv och själv ta egna beslut. Alla familjer är olika, varför kan de inte få bestämma själv. I dag har vi ju egentligen delad föräldrapenning, och man måste ju frivilligt skriva över sina dagar om maken vill ha dem. Ingen kan därmed säga att de inte får vad det vill...i så fall undrar jag hur familjen fungerar överhuvudtaget. Det finns jättefina böcker att läsa om hur viktigt det är för barnen med en nära relation med pappan, man får väl heller försöka få ut den info i stället, och den relationen blir viktigare ju äldre barnet blir. ATt stanna hemma med en pappa eller mamma som inte trivs med situationen tror jag inte är bra för något. Tvång leder väl sällan till något bra?
Skrivet av    Mamma på besök

Visst

tar vi konsekvenserna av vårt val att vara hemma med barnen (jag är inte det nu mera....)....jag vet inte vad du menar bara, verkar jag inte vilja ta de konsekvenserna? Jag är bara så trött att höra att man inte gör någon nytta och sådant där....man behöver väl inte ta negativ kritik åt det hållet, eller? Visst går det utmärkt att dela, har inte sagt något annat, men, i vissa fall så blir det under perioder inte lätt ekonomiskt, kanske rent av omöjligt. Bättre med mamma hemma lite mera och mat på bordet, tycker nog jag, fast det är nog itne ofta det är så drastiskt. Men om man själv inte har någon inkomst alls så är det jobbigt och det tär på familjen, något inte jag tycker är att föredra. Visst, konsekvenser....men, det finns också dem som sökt jobb under långt tid och ändå inte får... Min make jobbar normalt 5 dagar i veckan, men tar man ut hela fredagen i FP har man rätt att även ta FP för lördag och söndag. Därför gjorde han så under en period, det passade oss perfekt och är helt enligt reglerna.
Skrivet av    Mamma på besök

Val leder till konsekvenser

Det kan inet vaar någon nyhet att pappor inte har den allra bästa situationen efter en skilsmässa, i synnerhet inte om barnen är små. Mammor blir plötsligt sååååå viktiga och ett av skälen är att det är - surprise! - mammor som varit hemma mest när barnet är litet. Jag tycker att det är väsentligt att pappor blir lika betydelsefulla och har lika stora möjligheter till att vara vardagsföräldrar efter en skilsmässa. Att ta ut fp och faktisk vara den som tar hand om barnet är två skilda saker. Min lillebror har inte varit hemma ensam en enda dag med sin nu fjorton månader gamla son, trots att han tagit ut fp fre-sö hela tiden. För deras del har det inte varit viktigt att båda föräldrarna har lika mycket kontakt med och kunskap om sonen, för vår familj är det fullständigt nödvändigt. Bara tanken på att jag ensam ska ha huvudansvar för allt som rör *vårt* barn känns befängt, då kunde jag lika gärna fått barn ensam.
Skrivet av    -Allis-

Att tvinga är aldrig bra,

men det kanske anses som nödvändigt för att få till en förändring av synen på att vara hemma med barn? Jag hade helst sett att familjem får dela fritt själv - eftersom varje familj är unik. Men om jag förstått rätt så blir en del av den nya föräldrarförsäkringen delbar. Att pappans och mammans egna delar förlängs är kanske inte helt fel ändå? Bara det finns möjlighet att förlänga den egna delen så som känns bäst med tanke på ammning eller andra omständigheter. De tio pappadagarna tycker jag ska förlängas (helst till en månad) och även införas mammadagar i samma mängd. Dessa ska tas ut samtidigt direkt efter barnets födelse. Om ingen pappa finns tillhands tycker jag att någon annan närstående ska få ta dessa \"pappadagar\" för att kunna vara mamman till stöd och hjälp. Prioritera familjen!
Skrivet av    Agent5

tyckte bara

att det är lustigt att du skrev till Sara att hon nog var i fel forum och sedan började diskutera själv, med en som jag upplevde det förlöjligande ton mot oss som tycker det är jätteviktigt att barn har samma tillgång till bägge sina föräldrar. tvång är ett väldigt intressant ord att ta till när det gäller ens barn. \"att tvingas vara hemma med sina barn\", jag tycker det låter oerhört märkligt. varför skaffar man barn om man inte är beredd att prioritera om saker och ting till förmån för dem? att familjerna inte bör få bestämma helt själv beror på att de inte KOMMER bestämma själv - man påverkas av strukturerna i samhället, ofta utan att veta om det.
Skrivet av    bigmouth med edith

Men...

pappor har ju lika stor möjlighet till FP redan i dag, varför tvång? Spark i baken - ja, det kan jag gå med på, men tvång? Och nu menar jag inte bara pappor men också mammor, det finns ju även fall där det är pappan som vill vara hemma och mamman jobbar. Mår inte familjen, och barnen, bäst om de får köra på ett sätt där både mamman och pappan trivs med vad de gör? Det sista håller jag fullständigt med om. Statistiken ljuger... känner en familj där pappan tar uta alla dagar han kan, men gissa vem som ändå är hemma och tar hand om barnen....han snickrade på huset i stället :) Ser jätte bra ut i statistiken, men inte i verkligheten. Hos oss tar jag det mesta på dagtid, men på em/kväll är det pappan som gäller, nattning, läsning, och allt som hört till. Man knyter ju bra relation även genom sådant. Det finns möjligheter även för arbetande pappor.
Skrivet av    Mamma på besök

Tycker du att situationen

för pappor efter en skilsmässa är bra som den är i dag? Om ja, förklara gärna och om nej, vad tycker du att man ska göra för att ändra på det? Vi har en lagstiftning som, likt alla andra länders, är normerande. Det betyder att lagboken talar om hur man önskar att samhället ska se ut och en stor del handlar om tvång och begränsningar. Den talar om vem som är förälder, hur man skriver avtal, vem som får ärva, vilket beteende som inte är önskvärt osv. Det finns ingen fråga (på senare år) där ordet tvång funnits med i debatten i så stor utsträckning. Det enda som verkligen orsakat debatt kring föräldraskap var när barnaga förbjöds. Då var jag liten men minns fortfarande hur ilskna debatter det var. Läs nu inte att sakerna är jämförbara, *debatterna* är det. Vi har världens mest generösa föräldraförsäkring och det vore väl bra magstarkt om inte staten var den som bestämde hur pengarna skulle fördelas.
Skrivet av    -Allis-

Du skrev

att du var trött på att få kommentarer om ert val, men ni har ju gjort valet och då får ni väl stå för det. Det där med din makes fp förstår jag dock fortfarande inte. Han tar alltså fp för dagar som han ändå skulle varit hemma? Jag vet att man får göra så med helger, men för mig innebär det att \"kasta dagar i sjön\"! Det lät på ditt inlägg som att du tyckte det var viktigt att vara hemma med barnen, varför tar man då fp för dagar man ändå är ledig? Det gör ju att den totala tiden hemma med barnen minskar.
Skrivet av    Annjo

handlar detta om feministiskt föräldraskap??

Ur snackinfot: Här pratar vi om hur det är att vara förälder och samtidigt feminist. Hur man uppfostrar sina barn i feministisk anda och hur man lever i en familj som feminist. Vill du diskutera feminism i allmänhet eller debattera om ämnet, så passar det bättre i snackgruppen Feminism som du hittar under Allmänna diskussioner. ---------------------------- Om du vill ha en allmän diskussion om föräldraskap eller jämlikt föräldraskap eller föräldrapenning eller politik så finns det snack där den diskussionen passar bättre än på just detta snack.
Skrivet av    sisla

Har inget emot att diskutera

vare sig i denna eller andra grupper. Men i just denna grupp är det väl liiiite svårare att hitta folk som tycker som en själv om man tycker kvinnan har rätt att vara hemma och inte vill dela, eller hur? Vad jag fattade på det jag läste så var det som om Sara önskade att någon fattade hennes tankar, och inte hittade någon, och då finns ju forum där hon skulle kunna diskutera och hitta flera som tycker som hon. Fast, det är ju roliga att prata med folk som tycker olika i många fall :) Om min ton kunde uppfattas som förlöjligande så får ni förlåta mig, det var inte meningen att verka så. Jag tycker alla har rätt till sina åsikter utan att tryckas ner eller förlöjligas. Bara för att man inte vill att staten skall komma in och se till att föräldrarna delar FP mer lika betyder det ju inte tt man inte är beredd att prioritera om saker och ting till förmån för barnen? Är det bara barnet första 12 mnd som är viktiga, att man delar 100% lika just då? Och, ett dygn har 24 timmar och man jobbra ju bara 8 av dessa om man jobbar heltid, och så har man lördag och söndag ledig (beroende på hur man jobbar, en del har schema och ärlediga andra tider dagar). Visst påverkas man av mycket i samhället, men varför inte ha kvar den frihet man har i FP som i dag? Själv tycker jag det är viktigt att föräldrana har en bra relation till barnet även efter 12 mnd, och därför har jag med de flesta av mina valt att vara hemma utan ersättning för att kunna ge detta värdefulla till mina barn. Vi har verkligen prioriterat till förmån för barnen, men vad får man höra då, kvinnofällan och allt vad det är. Efter 12 månader är det plöstligen inte så viktigt hur mycket man är med barnen, då räcker det med ett par timmar på kvällen, som mamma och pappan skall dela....
Skrivet av    Mamma på besök

Kasta dagar i sjön

kan man kanske säga. Men för oss gör det att det går ihop ekonomiskt. Min make förlorar en dag (man få ju långt från full FP) men i om att han får 2 extra som annars är obetalda så får han ut _mer_ i lön. Då jag är arbetsöknade utan ekonomisk ersättning så är det bara makens löns om kommer in varje månad. Vi klarar oss inte på mindre än det han har. Självklart vore det bra att ta andra dagar, men det är alltid inte det går som man vill.
Skrivet av    Mamma på besök

För att pappornas

situation efter skillsmässor skall bli bättre behöver man ju inte förändra FP. Man kan väl ändra lagarna kring detta i stället? Jag tycker staten bestämmer tilräckligt om hur pengarna skall fördelas som de gör i dag. Man har trots allt rätt till hälften var, ingen kan ta den andras dagar utan att frivilligt ge med sig. Det viktiga i det hela är väl barnens bästa? Gör denna lagändring bättre för barnen, egentligen? Hur vet man det i så fall? Vill man barnens bästa så finns nog en hel del annat man kan änga tid åt först.
Skrivet av    Mamma på besök

Jaha!

Vilket intressant inlägg, du skulle kanske posta det i \"sara med 4:e på väg\" inbox istället om du nu bara råkade hamna här av en slump! Detta är ett diskussionsforum för feministiskt föräldraskap! HejHej!
Skrivet av    Sol

Hear, hear!

Önskar så att folk kunde läsa snackinfot... så jag får väl kopiera in det här då.. \"Här pratar vi om hur det är att vara förälder och samtidigt feminist. Hur man uppfostrar sina barn i feministisk anda och hur man lever i en familj som feminist. Vill du diskutera feminism i allmänhet eller debattera om ämnet, så passar det bättre i snackgruppen Feminism som du hittar under Allmänna diskussioner.\"
Skrivet av    politisk vilde

Men har inte era barn

rätt till en vardag utöver kvällar och helger med sin pappa??
Skrivet av    Moa med Ella

Jag skulle nog det ja

förlåt för att ha klampat in här.
Skrivet av    Mamma på besök

Jag säger som tidigare

att jag är inte emot att min man skall vara hemma med barnen men som situationen är för oss så tycker jag ( och det är nog fler med mig) som vill ha den rättigheten att välja hur man delar på FP.
Skrivet av    sara med 4:e på väg

Men kom med ett förslag då

Ge mig några initierade förslag på hur realiteten för pappor skule förändras.
Skrivet av    -Allis-

Säger du det till mig Politiska Vilde?

Undrar bara!?
Skrivet av    Sol

Ja men varför?

Om jag får vara lite krass så tror jag att dom som är emot delad fp är fega. Man vill gå omkring i sina traditionella skor utan att bli störd. JAG som kvinna vill vara hemma så min man kan jobba och tjäna pengar medan jag stärker skjortkragarna. Ursäkta, men konstigt nog råkar det alltid vara mannen som har ett eget företag, man hör aldrig förevändningen jo men ni förstår, jag har eget företag och tar bara ut dom 10 mammadagarna, sen ska barnens pappa vara hemma, vi träffar dom på helgen ju!! Hur många såna familjer finns det? Och varför är det så? Barn är viktigt, men man kan inte lägga sitt liv så mkt i barnen att man itne släpper in den andra föräldern. BARNEN har rätt till båda sina föräldrar, det är inte föräldrarna som har rätt att dela sina fp-dagar som det passar dom. Så tycker jag.
Skrivet av    Moa med Ella

jag kanske vill offra dig

och dina gelikar som verkligen vill vara hemma, för att vi kvinnor ska ha någon chans att någonsin få en jämlik arbetsmarknad. Du vill offra kvinnors chans att någonsin få en jämlik arbetsmarknad för att du så gärna vill vara hemma. Same, same but different.
Skrivet av    seven

Bästa sättet...

... att inte \"styras av det socialistiska samhället\" är att låta bli att ta ut FP helt och hållet. *s* Då kan man snacka om att man sköter sig själv. Men av någon konstig anledning så kallas dagens FP aldrig för tvång... Bara om dagarana blir individuella. Konstigt...
Skrivet av    -ES-

men snälla,

det där sista var väl onödigt fjantigt?
Skrivet av    znigel m. Linnea

Nej nej, jag håller med dig

helt! :o) Här brukar det ju ofta drälla in folk som inte ser den lilla röda knappen..
Skrivet av    politisk vilde

fjantigt?

som någon redan påpekat så står det i snackinfot att \"Här pratar vi om hur det är att vara förälder och samtidigt feminist.\", och eftersom Mamma på besök dessutom skrev att det var fel forum att diskutera föräldraförsäkringen i undrar jag varför hon skrev ett inlägg överhuvudtaget.
Skrivet av    bigmouth med edith

jo,

jag förstod det. Men jag tyckte du _uttryckte_ dig barnsligt: fjantigt.
Skrivet av    znigel m. Linnea

tråkigt att höra

för det var en helt uppriktig och oironisk fråga.
Skrivet av    bigmouth med edith

Spiken i huvudet som vanligt ES!

Jag förstår inte heller varför alla tjatar om att man ska tvinga pappor att vara hemma. Ingen tvingas till någonting med föräldraförsäkringen, varken som den ser ut idag eller som den ser ut om dagarna kvoteras. Föräldraförsäkringen är och förblir ett erbjudande som man kan tacka ja eller nej till. Mvh, Susanne
Skrivet av    Susanne m V&D

tvång

blir det först när papporna inte längre har möjlighet att skriva över sina dagar utan \"tvingas\" ta ut dem istället (men som sagt, man får ju avstå). Det kallas aldrig tvång när mamman inte får skriva över dagar. Tvånget går bara åt ena hållet i debatten o det är väl där man tydligast ser att pappor inte räknas som föräldrar, de förväntas inte vilja/kunna/ha råd att vara hemma medan mammor förväntas just detta, utan att det någonsin skulle vara tvång så klart. Då är det alltid en fantastisk möjlighet. (ja, ok, jag raljerar lite o överdriver, men det är för att det är så trist att världens bästa föräldraförsäkring ska kallas tvång. Min mamma ville senast igår förbjuda pappor att ta ut ledighet innan barnet blev nio månader (ja, det blev en hetsig debatt i telefonen) _det_ om ngt kan man kalla tvång.) O sen vill jag säga att du skriver väldigt klokt ES! Inte låta sig styras av det socíalistiska samhället, det var väl formulerat =)
Skrivet av    emelie

Tack Susanne och emelie!

Alltid roligt när det man skriver uppskattas!
Skrivet av    -ES-