Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Internetanvändning?!?

Skrivet av Mamman
Har en 11årig dotter som just upptäckt internet och nu sitter hon på stallet och blip samt msn.Har diskuterat net-etikett med henne men inte vet jag riktigt vad hon sysslar med.Blip är favoriten iallafall,är det en okej sida??
Hur mycket ska man gå in och kolla vad de sysslar med?Var in och tittade på blip men jag förstod inte mycket....

Svar på tråden: Internetanvändning?!?

du ska vara väldigt aktiv och ha koll!

På alla barnsajter finns det också äldre personer som söker kontakt med barnen, ända ner i din flickas åldrar. Lär dig hur man kollar historiken (du kan kolla alla sidor och vilka tidpunkter din flicka besökt dem) och begränsa tillgången till internet så att hon får använda det när föräldrarna är hemma. Kolla historiken en gång i veckan (annars samlas det så himla mycket att kolla av, om hon är aktiv) och ta upp med henne om du ser att hon besökt olämpliga sidor. Jag har sagt till min dotter att, precis som i verkligheten, så finns det snuskgubbar (enkelt begrepp) som är intresserade av att ta kontakt med barn, och att du vill att flickan kommer till dig och berättar om någon vuxen person (JO, de berättar ofta sin verkliga ålder faktiskt) börjar skriva till henne. Lova att du INTE kommer att förbjuda internet för det, men att du alltid vill att hon berättar för dig om hon råkar ut för otrevliga saker. Jag är själv registrerad på en av sidorna som min dotter brukar besöka. Hon vet att jag finns där och tittar till henne. Vi har en rätt så öppen dialog om detta med internets för och nackdelar.. men man kan ändå inte vara säker.. Det är som i verkligheten - det kan dyka upp en blottare på lekplatsen också. Det man får lära barnen är att de ska gå undan (i verkligheten) eller låta bli att svara (och blockera brevskrivaren) på oönskade kontaktinviter. Extra känsligt under den period då barnen är ensamma hemma efter skolan, för internet kan liksom suga in en i datorn (mentalt menar jag nu förstås) så att man glömmer både tid och rum och blir sårbar för mindre trevliga personer som söker kontakt med en. Dessutom kryllar det ju av nakenbilder osv. Känns inte heller så trevligt att tänka sig att barnen får såna bilder rakt i ansiktet när de är ensamma hemma. Våra barn får bara använda internet när vi är hemma, och ofta sitter jag och maken med och intresserar oss för vad de tittar på. Självklart ska man inte övervaka dem så det blir extremt, och t ex inte kräva att få se deras mejl osv, men ändå finnas i närheten och föra ett pågående samtal om det. Låt inte snuskgubbar och porrbilder bli barnens \"hemlighet\" utan visa från början att du är fullt medveten om att det finns sånt och att de kommer att råka på en del, och vad gör man då..
Skrivet av    sisla

Ha stenkoll på MSN

Det finns massor av otrevliga program som går att skicka via MSN, alltså som ligger dolda i andra filer och sedan får man sin dator kidnappad (brandvägg och virus skyddar inte när man själv tar emot och accepterar filer). Och som sisla skrev, så finns det alldeles för många äldre, både vuxna och ungdomar som inte är ute i ärliga avsikter. Det skickas länkar till olika sajter med olämpliga bilder och texter på som din dotter bör undvika i sin ålder. Så var väldigt aktiv säger jag också, lägg in att spara historiken på MSN t ex. Netikett är ditt minsta bekymmer idag, tyvärr.
Skrivet av    Tonårsmamma på besök

håll koll

min dotter är också ute på stallet och MSN på msn får hon endast adda kompisar som hon vet vilka det är och aldrig ta emot något som skickas. stallet får hon inte berätta för mycket om sig själv vi har pratat om gubbar och liknande som gärna låssas vara någon annan och är hon fundersam så har hon frågat mig, hon har itne heller lagt ut sin bostadsort och ljugit lite om annat som kan säga vem hon är, många av hennes vänner har gjort likadant även där är det bara kompisar som hon pratar med men det blir ju även kompisars kompisar. jag har även tillgång till hennes koder och dottern vet att jag kan gå in och kolla om jag vill brukar ibland även sitta med bara för att kolla vad hon gör ute och dottern vet varför och bjuder ofta in mig.
Skrivet av    UlLi

Oj....

Jag har tydligen varit för naiv och för slö med att hålla koll på henne. enligt henne själv så msn:ar hon bara med klasskamraterna och på stallet har jag varit med och visat henne då hon blev medlem där. Känns lite \"fel\" att kolla historik osv-lite som att läsa någons dagbok men man ser väl bara vilka sidor hon varit in på,inte vad hon skrivit?!?!?
Skrivet av    Mamman

Inte för att läsa regelbundet

Men när det händer något knas, så är det bra att ha loggar på det om man t ex behöver polisanmäla för dataintrång. Det är inte ovanligt att man skickar program som kallas för \"keyloggers\", det finns att hämta för den som vill ute på nätet och sedan skicka iväg. Sedan kan man alltså se andras knapptryckningar och därmed även alla lösenord. Sedan så kan man drabbas av dataintrång, och detta kan alltså hända din dotters kompisar som sedan utger sig för att vara henne på MSN och då skickar otrevliga saker och kidnappar datorn hos er. Har erfarenhet av detta och det är precis så här \"man\" jobbar. Ofta är det yngre barn som inte förstår konsekvenserna av det hela, men även äldre som sätter det i system. Träffade på en sådan person som krävde pengar för att lämna tillbaka mejladresser och andra konton.
Skrivet av    En som varit drabbad

gulp....

där ser man...hade ingen aning om att sånt faktiskt förekommer...Tack för upplysningen!
Skrivet av    Mamman

Ofta vet man inte om det heller

Vi har en som är bra på it-säkerhet i familjen, och det var så vi hittade hur det hade gått till. Men ofta är det någon som lägger fokus på just en speciell dator, att just kidnappa \"den\" för att kunna tjäna på det. Jättetråkigt och jättejobbigt att fixa till sedan. Behöver jag säga att vi hade datorförbud här sedan ett tag?
Skrivet av    En som varit drabbad

Man skall

inte känna sig dum att läsa en 11 årings dagbok på nätet! Är det nåt de kan medge till andra i skrift så kan även du läsa! En kompis till mig har skiljt sig & hon läser dotterns dagbok eftersom hon mår dåkigt & talar inte om det. Enda sättet är då att läsa den där hon skriver allt som händer i henne. Ibland kan det vara en räddning! Läs du!!
Skrivet av    mamma

Artiklar från Familjeliv