Annons:
  Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Hur blir man foster förälder eller kontaktperson?

Skrivet av Saga
Jag är nyfiken på både hur man går till väga och vad det innebär. Tacksam för svar.
Svar
Hej! Kul att du funderar!
Det finns ju flera olika varianter av uppdrag(som det kallas när man tar emot ett barn eller en vuxen i sitt hem eller gör nåt med dom på deras fritid). Om jag fattat det rätt så: *Kontaktperson är man oftast åt nån som behöver en \"kompis\" eller annat stöd några timmar nu och då. *Kontakt/stöd/avlastnings-familj är man i sitt eget hem under bestämda perioder(helger,lov,visst antal vardagar osv) åt barn/tonåringar antingen som avlastnig för barnets egen skull eller för föräldrarnas, beroende på hur behovet ser ut. *Familjehem är man på heltid åt barn/tonåring/vuxen med barn.... För alla dom uppdragen gäller att man kontaktar socialförvaltningen-barn/familjeenheten (eller vad det heter precis i din kommun) och anmäler sitt intresse. *Sen har vi ju dom som hör hemma inom LSS(funktionshindrade) och där vet jag inget.......Men kommunen har säkert en handläggare som sköter den biten.... Förhoppningsvis får du snabbt en kontakt och får ett hembesök som leder till en utredning och en utbildning.... Vi har haft uppdrag som avlastning(för mammans skull) till två tjejer som var hos oss på helger och lov och som kontaktpersoner till en autistisk kille en eftermiddag i veckan.Nu är vi familjehem till tre tjejer. När det gäller familjehemsuppdraget valde att vi kontakta en grannkommun eftersom det kändes för \"nära\" i vår egen kommun(den är så liten). Vi gick en kombinerad PRIDEutredning/utbildning och innan den var klar behövde vi inte ens bestämma oss för om vi verkligen skulle ta steget fullt ut och bli familjehem. Vad som är viktigt är att man tänker igenom noga vilken sorts uppdrag som passar en bäst och sen får man ju komma överens med kommunen om resten.....Man behöver alltså inte tacka ja till nåt man känner inte passar en! Man får ersättning......och det kan vi prata länge om...men jag nöjer mig med att be dig kolla på www.sposit.se där kan du kolla lite om hur ersättningsnivåerna ser ut(och lite annat också).Och också Familjehemmet.se Lycka till....och välkommen in i den här världen-Den ger så mycket(och då menar jag inte pengar....)!
Skrivet av    EJE
Tack!
Vilket informerande svar! Ja, det här låter onekligen som något som skulle ge mig mycket. (Och nej, jag menar verkligen inte pengar!) Kanske inte riktigt ännu, men om något år eller så.
Skrivet av    Saga
Ett litet tips!
Om du redan nu påbörjar \"processen\"....dvs kontaktar någon/några kommuner,får din utrdening klar och går en utbildning så är ju alla förarbete klart när det är dax! För oss tog det 1½ år från påbörjad utredning/utbildning tills vår placering kom....... Det kan ta tid innan rätt barn dyker upp! Man behöver ju inte säga ja så här rakt av.....utan bestämmer själv(tillsammans med soc) om när det kan vara dax. En kompis till oss gick utredning/utbildningen samtidigt som oss och först nu 4 år senare är hon redo för uppdrag! Lycka till!!!
Skrivet av    EJE
Annons:

Faktabank

Artiklar och nyttig information

annons