Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Nån som vet...

Skrivet av Carina_b
Jag undrar bara om det är nån som har koll på hur det är om man vill att ens barn ska vänta med skolan ett år, och gå med dem som är födda året efter (min son är född 29/12-00).
Om man väljer att vänta med sexårs-verksamheten, måste han då hoppa på "ettan" direkt, för att gå med dem som är födda samma år som han? Eller kommer han få gå med dem som är födda -01?
Eftersom min pojk är född så sent på året så blir han ju bara 5½ år när han ska börja sexårs-verksamheten... och han leker mest med barn som är födda -01, och sen har han "myror i byxorna". Av dessa anledningar funderar vi på att låta honom vänta ett år.
Men så hörde jag att man BARA kan välja att vänta med sexårs-verksamheten och INTE när det gäller "ettan". För då är det skolplikten som gäller och då börjar man skolan året man fyller 7 år.
Och då är det ju lika bra att han hoppar på sexårs-verksamheten med de barnen som är födda samma år som han.


Svar på tråden: Nån som vet...

ja han får hoppa

in i ettan då. Efter som det är skolplikten som träder ikraft det året de fyller 7 år. Jag för min del som har en son som är född 29/12 01:) kommer låta honom att börja på Förskoleklassen med sina kompisar.
Skrivet av    Mia me Stora & små

Man kan få vänta med skolan

oxå ett år. Men då måste det utredas och konstateras att man inte är skolmogen sas.
Skrivet av    Åsa

Vänta och se?

Sexårsverksamheten varierar så mycket. Ibland är den på skolan och ibland på dagis. Det krävs lite mognad för att klara av att t.ex ta med jumpakläder och duscha efteråt eller att leka på en mindre inhängnad skolgård. Även om han inte är mogen för sexås nästa höst så kan han ändå vara mogen att börja ettan året efter. Det händer så mycket på ett år. Jag har för mig att man får välja att börja skolan det året man fyller sex år också. I så fall kanske han ändå kommer i samma klass som några tidiga 01:or och slipper vara yngst. Ta inte för stor hänsyn till kompisarna de kan ändå hamna i olika skolor eller klasser. Det är för tidigt att säga hur skolmogen han kommer att vara om två år men ifall han inte är det när skolan närmar sig så får kan ni nog begära dispans. Jag tror inte att det är ovanligt att barn födda runt årsskiftet börjar i skolan ett år senare eller tidigare.
Skrivet av    milla

Tack för era svar!

Allt kommer ju att lösa sig. Det vet jag. Men visst funderar man på hur det kommer att bli...
Skrivet av    carina_b