Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Tillskott av järn?

Skrivet av ninelina
Jag misstänker att min dotter, 2 1/2 år, kanske kan ha järnbrist eftersom hon inte direkt äter allt. Hur kan man kolla om det är så? Och om det är så att hon har järnbrist, kan man ge så små kosttillskott?
Svar på tråden: Tillskott av järn?

Tillägg...

Kan tillägga dottern inte tycker om kött, leverpastej och sånt med järn i.
Skrivet av    ninelina

Ett stick i fingret...

..på vårdcentralen kan ge en hint genom hB-värdet. Vill man veta mera noggrant får man ta ett \"riktigt\" blodprov och mäta fler parametrar. Annars skulle jag försöka ge järnrik mat istället för kosttillskott. Prova att smula ner järnrikebröd i pannkakorna, eller hirsflingor i havregrynsgröten. Undvik också att ge mjölk tillsammans med järnrika livsmedel - välj något C-vitaminrikt istället.
Skrivet av    Nen Na

Livsfarligt!

att ge småbarn järntabletter, dom kan avlida utav det. Sattsa mer på järnrik mat istället. Tycker hon inte om sån mat så försök smuggla in sån mat lite då och då.
Skrivet av    a

Järntabletter...

...är inte livsfarliga för barn med järnbrist - men det är lätt att överdosera så man ska inte ge järntabletter _utan_ läkarrekommendation - annars håller jag med.
Skrivet av    Nen Na

Testa med persilja i maten

det märker inte barnet om du t.ex finhackar ner persiljan i köttfärssåsen, grytan eller vad det nu är du ger för mat som barnet tycker om. Persilja är järnrikt. Har för mig att även tex kiwi är järnrikt. Broccoli också. Min son bara älskar sina \"trän\"=broccoli och/eller blomkål. Men persilja syns ju knappt. Testa. Ge iaf inte kosttillskott, det är för äldre barn o vuxna, rådgör isf med läkare och avgör inte själv.
Skrivet av    Lisa

Broccoli

går ju faktikst också att blanda in/ner i mat utan att det syns alltför mycket (ok, gröna \"prickar\" men det är värt ett försök.
Skrivet av    Lisa