Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Hur många UL, och hur har "schemat" sett ut?

Skrivet av listo v20 med tvillingar
Ni som har fött tvillingar eller kommit lite längre på väg än jag, hur har ert MVC-schema sett ut?
Vi har inte fått veta något ännu, mer än att det kommer göras fler UL och något läkarbesök...

Hur ofta har ni gjort UL, och vad har läkarbesöken inneburit? UL kan jag förstå att man gör, men jag har lite svårt att få kläm på varför man behöver göra läkarbesök?
Svar på tråden: Hur många UL, och hur har "schemat" sett ut?

Mitt såg ut såhär:

Var till Bm 1 gång varannan vecka från v 20 ungefär, ett ordinarie läkarbesök är allt och så rutin-ul plus två tillväxt-ul som kunde blivit tre om de stannat inne längre. Nu gjorde jag iofs fler läkarbesök pga diverse åkommor som krävde det (kraftiga eksem, kraftigt illamående, förtida värkar, hotande havandeskapsförgiftning) och ett par extra ul (pga nämnda orsaker)...
Skrivet av    Eva-Ley

om jag minns rätt

så var det planerat UL var fjärde vecka (om allt är som det skall, jag fick ett tätare pga flödesmätning eftersom de trodde att en var mindre än den andra) och BM-besök varannan vecka. Dock var ju en stor del av tiden under sommaren och då blev det lite mer sällan (eftersom allt såg bra ut) och sedan kom de ju innan allt drog igång efter semestrar etc :-)
Skrivet av    lstina m k&m 030817

Hmmm funderar

Om jag minns så gjorde vi ul ungf så här v17 v28 v30 v32 De vill ju ha bra koll på graviditeten eftersom en tvillinggrav trots allt räknas som en riskgrav. Det blir fler tester av järnvärde, socker etc. Om sedan tvillingarna är enäggs och kanske t.om monoamniotiska blir det än mer tester och kontroller med tillväxtkoll etc. Från v 32 ungf gick jag på MVC varje vecka och sista två veckorna två gånger i veckan. Men jag tycker du kan frågan din barnmorska ungf vad hon tror.
Skrivet av    C m Niklas o Viktor

fast det där med UL var 4e

vecka var bara efter vecka 20 (tror det började typ v 24 för mig?) kom jag just på - så man inte blir orolig över nåt sånt i början :-)
Skrivet av    lstina m k&m 030817

Till oss sa de..

...att det blir en läkarundersökning extra (ca v 24) samt UL i v 28 och 36 (utöver det rutin-UL som ändå görs här i v 32). Dessutom betydligt tätare MVC-kontroller, typ varannan vecka från v 24-26. Jag ska träffa läkare redan imorgon (v19) eftersom jag har mycket sammandragningar, dels för att kolla att livmoderhalsen inte är påverkad och dels för att diskutera sjukskrivning.
Skrivet av    Hibiskus_m_3

Tack för alla svar!

Jag ska träffa BM nästa vecka (är då i v21), så jag lär väl få reda på mitt schema då. Jag var bara lite nyfiken i förtid :-) Men som sagt, tack för alla era svar, nu känner jag mig lite mer förberedd!
Skrivet av    listo v20 med tvillingar

Mot slutet

var vi varannan vecka på UL och varannan hos mvc. Sista veckan gjorde vi ctg flera ggr varje dag pga att jag fick en lättare form av havandeskapsförgiftning.
Skrivet av    Annika med Maria&Sofia 26/9 -03

UL varannan vecka...

Eftersom vi fick veta i v 11 att det till 100% var enäggstvillingar så ville dom kolla med UL varannan vecka från v 20 ungefär och fram till förlossningen. (ingen var gladare än vi som fick tjuvglutta så ofta!! *ler*) Så...minst 10 UL blev det nog....:-) ......och dessutom gick mycket tid på UL till att bara hitta en skiljevägg överhuvud taget....(trodde först dom var monoamniotiska, alltså i samma säck...) Gick på vanlig MVC varannan vecka och på specialist-MVC 1 gång/månad. ...På spec-MVC träffade vi för det mesta läkare varje gång. Fast inga direkta undersökningar av läkare, mest sjukskrivningsprat mm.
Skrivet av    Sunshine m. Ludde & Alex - 03

Samma här!

UL varannan vecka from v.20, det var svårt att hitta den jättetunna skiljeväggen. Fick veta att de var enäggs när det upptäcktes att de var tvillingar i v.18. Gick på spec-mvc från början.
Skrivet av    SaraL

Mellan vecka 18 och 28

hände ingenting vad jag minns. Vecka 18+2 upptäcktes det att det var tvillingar, och så fick jag tid för ny UL vecka 28. Jag tror att jag var på ett BM besök efter första UL därför att det var två. Men på UL vecka 28 upptäcktes det att det var enäggs flickor som delade moderkaka, och då blev det fart på sakerna och jag var på UL-koll varanna/var tredje vecka för att mäta tillväxt och flöde och hos gynekologen hur ofta som helst för att kolla livmodetappen.
Skrivet av    Marie-72

Artiklar från Familjeliv