Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Fundersam!

Skrivet av Pi
Min 4-årige son har precis börjat på dagis. Han tycker det är kul att vara där.
Men jag känner stt sting av oro (Kan inte påstå att jag är någon hönsmamma!). Igår kom han hem helt sönder riven i ansiktet, fick veta att han varit i slagsmål om en cykel, men det var på lika vilkor.... Vaddå lika vilkor? Bråk/Slagsmål etc är inte lka vilkor, det ska inte förekomma.
Som nämnts många gånger neråt här är detta ord pedagogik... som jag snart spyr över!
Han har bit märken på armen, det knuffas, spottas och gruffas väldigt mycket. Speciellt de barnen som är lite äldre och är det väldigt ofta. Det är ett gäng med flest killar, inte sagt att det är negativt, men det blir väl lite tuffare då kan jag tänka...
Ibland känner jag att jag bara vill åka och hämta honom. Personalen känns lite flummig och jag tycker inte de tar tag i saker och ting.
När jag var där på inskolning fick jag agera "medlare" flera gånger om dagen när personalen hade "annat" att göra....
Hade han inte haft behov av kompisar, så hade jag aldrig lämnat honom, men nu går han 15h/v. jag har extremt dålig erfarenhet av dagis/dagmamma sedan jag var liten. Så jag känner att jag har dem hellre hemma tills de är mogna för att ta konflikter som dessa (om man någonsin är det). Min lilla tjej är 1½ och henne skulle jag ALDRIG lämna där. Man såg ju bara under inskolningstiden hur de gjorde med de små barnen.

Har ni några bra råd, tankar hur man ska möta sig själv och situationer som dessa?

Ni som är bitska och har svårt att diskutera utan att visa iritation behöver inte svara på detta inlägget. jag vill bara byta åsikter och få del av andras tankar/erfarenheter....
Svar på tråden: Fundersam!

Usch då!

Jag tycker personalen gör fel i detta lägge. Visst att man kan låta barnen lösa sina egna konflikter men inte med våld! Det måste alltid vara oacceptabelt att slåss, oavsett anledning. Finns det ingen annan förskola eller dagmamma ni kan byta till?
Skrivet av    J m I o L

Hade jag varit som du....

så hade jag bytt dagis faktiskt, skulle INTE vara kul att lämna sina barn på ett sånt ställe. Och innan jag bytt dagis hade jag sett till att dagispersonalen visste om varför jag byter. Så kanske dom får sig en tankeställare.
Skrivet av    M

Byt dagis

Ditt barn ska inte behöva komma hem sönderriven och för mig är det inte ok att barnen ska reda ut sånt själva. Det är faktiskt vuxnas jobb att lära barnen hur man gör/inte gör.
Skrivet av    Helen m Gyril

Jaha,

jag som är en ivrig förespråkare av god pedagogisk utbildning av personal, tycker ju förstås att förskolan tycks i avsaknad av sådan. Pedagogiken här är väl uppenbar. \"Lägg av med det där!\" , \"Vad sysslar ni med?\" eller \"Så här får det absolut inte gå till!\" Man tar undan barnen, pratar om det som har hänt. Tar upp vilka regler som gäller. (Att man inte får slåss) och hur man handskas med sin ilska när man blir arg. Upphör inte tendenserna att handskas fysiskt med sina frustrationer, får man gå vidare ett steg. Man diskuterar det tex på en samling, samarbetar med föräldrana etc. God pedagogik är väl till största delen sunt förnuft. Flum är väl oftast okunskap och inte kompetens inom något enda område. Det finns inkompetent personal med yrkestitel i alla brancher. Stå på dig, eller byt förskola. Jag är förskollärare och själv mamma till tre barn. ALDRIG att jag hade accepterat ett sådant handhavande och synsätt på konflikthantering. Jag har heller ALDRIG upplevt ett sådant sätt att resonera på de sex olika förskolor där jag har jobbat. Lycka till! Du vet att du har tänkt rätt.
Skrivet av    Förskollärare

Tack för era svar!

Jag har faktiskt satt upp oss på kö till en dagmamma :) Tyvärr är det väldigt lång kö, under tiden får han vara på dagiset OM något liknande inte inträffar igen.... Blev jätte glad att så många svarade, TACK!
Skrivet av    Pi