Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Skillnad mellan två och tre barn?

Skrivet av Glittra
Hej alla,

verkar som att många här har tre barn. Jag som fått mitt andra för fem månader (den äldre är snart 2 år)sedan upplever att det är tumultartat...För att få något gjort måste man vara superorganiserad! :-)Så var det inte alls (upplevde jag) med att ha ett barn.

Det ligger ett par år bort i tiden men jag undrar ändå om ni kort skulle kunna svara på hur ni upplevde att det var att få ett tredje barn? Vilken var skillnaden jämfört med att ha två? Hur länge bör man vänta mellan tvåan och trean när man har tätt mellan de två första? Nyfiken på era funderingar!

Kram Glittra
Svar
Min erfarenhet
Jag har tre barn tätt. 19 mån mellan dem. Den största förändringen och det jobbigaste är mellan ettan och tvåan enligt min erfarenhet. Sedan \"rullar\" det liksom bara på. Mellanbarnet är van att ha syskon så där är konkurrensen inte så stor, och största barnet har vant sig vid konkurrensen från tvåan. Trean hänger liksom bara med. Men jag skulle ALDRIG rekommendera någon att skaffa barn nr tre så tätt som vi (litet misstag, men ack så välkommen). Gör inte det! Det är jobbigt jobbigt jobbigt. Just nu har jag en gränstänjande 4-åring, en 2-åring på väg in i troståldern samt en 9-månders som är mitt inne i ett jobbigt språng. Här kan du se hur jag har det! http://familjeliv.blogspot.com/
Skrivet av    cecilia
Min spontana känsla...
är att omställningen från ett till två är större än från två till tre då man liksom redan organiserat upp det hela hjälpligt och börjat få rutiner som fungerar (tidvis iaf). Jag väntar min 4.a och min tredje tätis. Har ett stort glapp mellan ettan och tvåan så tvåan och trean var min kaospremiär sas. *s* Men överlag så känns inte trean lika tumultartad som tvåan, man är ju mitt uppe i allt och denna gång så tror jag att det flyter på mer av sig självt + att de två större har ju alltid varandra att leka med så jag behöver inte alltid aktivera en medan jag ska mata en annan osv. Men ajg har ju ingen praktisk erfarenhet av tre täta än så jag kanske får äta upp vartenda ord. ;-)
Skrivet av    Asereht
Trean - räkmacka...
För oss var det så i alla fall. Vi har tätt mellan ettan och tvåan (18 mån, 1,5 år) sedan gjorde vi \"paus\" till trean (2,5 år) vilket gör att vi allt som allt har tre barn på fyra år. Visst är det jobbigt emellanåt. Men skillnaden två till tre tycker jag, just som föregående talare, är mindre än mellan ettan och tvåan. Sedan är det självklart mycket beroende på vilken typ av barn trean blir. Med riktig otur kan det ju vara både kolik och särskilt uttalade trotsåldrar. Men jag känner att vår trea är mycket nöjd med livet. Hon är trygg i sig själv redan nu vid 1 år och 4 månader. Lycka till i ert beslut!
Skrivet av    Marie m. Moa 0006, Tilda 0201 & Stina 0405
Tack gulliga ni!
Tack för era svar. Då kanske vi satsar på att göra som vi tänkte från början, väntar längre med trean än med tvåan. Vi hade tänkt att ha ca 2.5-3 år mellan. Tack än en gång!
Skrivet av    Glittra
Fick två när de första var 1 & 3!
Den största skillnaden var dock att gå från 0 till 1 barn! Visst var det kaos här i 1,5 år med tvillingarna, men allt går! Vi har ingen familj där vi bor så vi har köpt barnvakt och städhjälp. Tyvärr pendlar maken så allt ansvar för barn och hem ligger fortfarande på mig. Mitt råd är att du släpper på vissa måsten. Satsa på att städa mindre och köp mer färdig mat och Findus frysta bullar.
Skrivet av    MiaNyfiken
Inspirerande svar!
Väntar mitt tredje barn tätt (tycker jag!), det blir precis som för er tre barn på fyra år...hoppas att omställningen och balansen i familjen blir bra.
Skrivet av    Åse
*Hihi*
Gillar ditt tips om Findus :-) Hoppas att det går fortsatt bra för dig/er, kul med så många barn! Kram
Skrivet av    Glittra
min trea
kom när tvåan var 3 år o 3 månader och ettan var 4 år o 5 månader. När hon föddes kändes det som en sladdis. Det var så smidigt. De andra två kunde roa sig själva när vi kom hem från BB osv. I övrigt var det tre att klä på när man skulle ut, eftersom de äldre helt plötslite inte \"kunde\" klä på sig själva, men det gick ju snart över. Mina stora barn älskar sin lillasyster som nu är 7½ månader, och vi har inte upplevt det jobbigt med tre barn. Det var betydligt jobbigre med allt praktiskt när tätisarna var mindre (14½ månsader emellan).
Skrivet av    Cayenne
Räkmacka här med
...men efter två täta ville vi vänta ett par år, det gick ett par år och vi väntade ett par år till tills det blev 6,5 år mellan tvåan och trean. DET är stor skillnad mot när vi fick andra barnet. Å andra sidan är det lite som att börja om från början igen, det var ganska skönt att ha lagt dagisåren bakom sig. Men men när man väl är mitt i det så rullar det på :-)
Skrivet av    Mumselimums