Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Sömnproblem

Skrivet av Molly
Vår son är snart 14 månader och han sover bra på dagen och somna snällt klockan 19 på kvällen (men oftast så är någon av oss bredvid honom vid sängen mär han somnar)Vid 1 tiden på natten så vaknar han och är otröstlig om och han somnar inte om av sig själv han gråter och ropar efter "Mamma" går man in till honom så lägger han sig ner på kudden och somnar om efter ett tag men vaknar efter högst ca 15 minuter igen och så kan det hålla på hur länge som helst det enda som hjälper är att flytta över honom till våran säng där somnar han på 5 minuter och sover snällt resten av natten. Hur skall vi göra för att lära honom att somna om av sig själv i sin egen säng? Kollegor säger 5 minutersmetoden...Har ni några andra tips för jag behöver sova!!!!!
Svar på tråden: Sömnproblem

kanske samma som hos oss

Vår dotter gör så ibland att hon \"vaknar\" och gråter men är inte riktigt vaken egentligen. Det enda som hjälper är att ta upp henne och oftast så det sker nåt nytt, typ byta rum, tända lampan etc en gång fick vi gå ut på balkongen för att hon skule sluta. Jag fick höra att det är vid omställningar och dyl sådant kan hända. Hon sover dock bra resten av natten och nu sover hon i stort sett bra hela nätterna, sist det hände var när hon började dagis. Jag personligen ser ingen anledning för att utsätta honom för 5 min metoden men alla är ju olika.
Skrivet av    lotta

kanske...

om det är ok för er så kanske det är bättre att låta honom komma in och sova hos er? Vår 4-åring kommer fortfarande nattvandrande och vi har aldrig tagit fajten. Vi tycker att om han blir trygg av att veta att vi finns där och han kan komma till oss så är det så det får vara. Han kommer säkert inte nattvandrande när han är 14 ;) Tuva däremot sover bäst när hon får ligga själv, men liksom din son så vaknar hon till ganska tätt runt 00-03 men sover sedan ett längre sammanhängande pass till 06 igen. Hon somnar inte heller om av sig själv men direkt när jag ger henne nappen. Hennes säng står i vårt sovrum (kanske en lösning för er) så jag behöver bara kravla mig upp, ge henne nappen och lägga mig och somna om. Jag tror det är en period de går igenom så om du orkar gå upp det antal gånger som krävs så tar det nog bara några veckor så är allt som vanligt igen. Tuva var inte sån här för 2 veckor sedan... Jag är motståndare till 5mm eftersom jag sett på nära håll att det inte fungerar på alla barn och jag vill inte utsätta mina barn för den. Det finns ett Sömn-snack under Baby om du behöver flera tips
Skrivet av    -AT-

Tja...

lägg honom i er säng, eller i egen säng i ert rum. Då behöver ni inte upp och springa på nätterna, han somnar fortare och alla får sova mer! 5mm skulle inte _jag_ använda. Tycker personligen det är så nära barnmisshandel man kan komma utan att det är olagligt... :(
Skrivet av    Venus

Kanske

inte gör dig så glad, men upp och trava eller lägga honom i er säng. Våra barn har fri tillgång till vår säng. 4-åringen kommer i perioder varje natt, medans 1-åringen sover i sin säng och nöjer sig med att vi stoppar in nappen (kan vara upp till 3-4 ggr/natt). Barn sover oftast oroligt för att det är något som trycker dom och känns det då bättre för dom så får de gärna komma över. Jag tyckte det var jobbigt i början, men när jag väl bestämde mig för att så här är det ser jag inte sömnbristen som ett problem längre.
Skrivet av    Nettan m kille & tjej

skönt att se att fler har samma...

med 4-åringar som är mammigare än ettåringen ;) Bävar lite för när Tuva blir så medveten att hon fattar att Theo sover i mammas o pappas säng. Att hon ser det som orättvist eller så :( Fast å andra sidan så bara snurrar hon omkring o gnäller när hon ligger bredvid mig, lägger jag ner henne i spjälisen så somnar hon på stört, så hon är nog helt enkelt ingen samsovare.
Skrivet av    -AT-

:)

Vad lika våra barn är. Märta är precis som Tuva. Kan inte alls sov hos oss. Hon bara snurrar runt och kommer aldrig till ro. Anton sov själv hela natten tills Märta föddes. Då kom han in en morgon och såg att hon sov i vår säng (var när jag ammade och hon hade somnat vid bröstet) sen dess har han blivit en flitig nattgäst trots att han delar sovrum med lillsyrran som sover hela natten i sin säng.
Skrivet av    Nettan m kille & tjej

Så hade vi det för

ett tag sen. Trodde det inte var nått att göra, men jag lätt det vara ett tag och hon sov hos oss. Sen en natt lätt jag henne grina en stund. Typ 5mm metoden och efter några minuter somnade hon. tre nätter senare sover hon runt och gör det än. Nu 2 veckor senare. Jag tror att hon höll på och få tänder då och det var det som strulade till sig. Lycka till:-)
Skrivet av    Ulrika m Nina o Elsa

Jag ...

skulle nog inte se det som ett problem. Varför måste han sova i egen säng när han sover bra hos er? Har ni inte redan en lösning på problemet där? Han är ju bara 14 månader, inte 4 år. ;-) 5 minuters metoden är utarbetad för barn med svåra sömnstörningar, inget man ska utsätta barn för i onödan. Han sover ju bra bara han får närhet och tryggheten hos er, eller hur?
Skrivet av    Cecilia

samma här

William har haft samma konstigheter för sig ett par veckor nu.. men det blir bättre och bättre. Dom två sista nätterna har han bara gnytt till och sen somnat om själv. Vi har kört nån variant av 5 min, eller stått inom synhåll (tysta) tills att han somnat om. Visst har jag tvivlat att det skulle funka, och börjat luta mot att ta över honom till oss... men peppar peppar ... det verkar ju fungera.
Skrivet av    Päivi med William 1,2

Artiklar från Familjeliv