Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

ni som är ensmamma...

Skrivet av åza
skulle ni lämna en 12 årig son (som dessutom har ADHD) ensam 4 nätter i veckan för att jobba natt??
Svar på tråden: ni som är ensmamma...

Beror ju helt på barnet

ETT av mina barn skulle jag kunna lämna, däremot inte de andra.. de är helt olika, alla fyra. Vill barnet vara ensam på natten? klarar han av det? Hur många h/natt gäller det? Finns det nån som kan kolla av honom? kan nån av föräldrarna åka hem om det skulle behövas? osv..
Skrivet av    anne.h

Definitivt inte. imt

Definitivt inte. imt
Skrivet av    L

Nix!

Barn är förvisso olika, men min egen 12-åring skulle jag inte lämna ensam ens en natt, och hon har inte ADHD. Däremot är hon mörkrädd... skäl nog, tycker jag!
Skrivet av    Birgitta, since 1997

Aldrig

oavsett om den hade ADH eller inte!!
Skrivet av    alex

Nope

skulle inte lämna en tolvåring ensam nattetid öht, definitivt inte mina bokstavsbarn!
Skrivet av    Nettan

såklart inte *IMT*

..
Skrivet av    Lisa o Adam 8/2

jag gör det

men då har dottern inte ADHD, hon är inte mörkrädd o vill alltså det själv i stället för att sova borta.. Svårt att ge något \"rätt\" svar, allt beror ju på hur barnet är o vad han vill, hur man bor; kan de exempelvis nå någon snabbt o så vidare. Men generellt för en \"normal\" 12 ¨åring tycker jag att de bör klara det, men i ditt fall var det ju lite mer med i bilden.
Skrivet av    mandelblomman

tack för era svar..

nu gäller detta min mans ex. hon har gått isär med sin nuvarande man och tydligen ska pojken vara själv när hon jobbar natt...vi tycker inte att han ska vara det.. så vi får göra nått åt detta... tack så mycket ..
Skrivet av    åza

kan han inte sova hos er då

hon jobbar natt? Om ni bor i samma stad verkar ju det smidigast o tryggast för alla.
Skrivet av    mandelblomman

Nej, det skulle jag nog inte

Min son är bara 9 år än så länge, men jag skulle inte jobba nätter om jag inte kunde ordna med att någon var med honom på kvällen och natten. Helst skulle jag inte ens vilja jobba heltid, tycker att man blir för trött för att orkar göra något med sonen.
Skrivet av    Mamman

Svar nej...

Men mitt beslut skulle inte se annorlunda ut oavsett om barnet ifråga hade en bokstavsdiagnos eller inte. Inget barn ska behöva somna alldeles ensam hemma...
Skrivet av    -Jools-

jo men jag anser nog att en 12 åring som själv

vill o är trygg i det mycket väl kan somna själv, förutsatt andra faktorer som hur man bor o om det finns andra vuxna de snabbt kan nå om det skulle vara något!
Skrivet av    mandelblomman

Viker mig...

..inte en tum från min åsikt.
Skrivet av    -Jools-

*ler*

ja man har rätt att ha olika åsikter såklart! Vad jag undrar över är när ni/du anser att ett barn kan klara att sova själv då, alltså vid vilken ålder? Min dotter sover som sagt var själv lite då o då och för henne skulle det helt klart vara värre att tvingas att sova hos en barnvakt. Det här är alltså hennes eget förslag och på hennes intiativ vi har börjat göra så här vissa tillfällen. Hon tycker det är lite skönt att rå sig själv, hon är inte det minsta rädd och det finns också släktingar på mycket nära håll om hon skulle ångra sig eller det skulle hända något. Flera punkter spelar såklart in om barnet kan sova själv eller ej, först hur barnet själv är o vad h*n vill. Hur bor man. Kan man eller annan vuxen nås snabbt om det skulle behövas.
Skrivet av    mandelblomman

Svår fråga...

Men jag utgår från trådstartarens inlägg och svarar att jag inte anser att det finns någon bra ålder att lämna ett barn att sova ensam 4 nätter/vecka. Det verkar ju vara ett rullande schema och alltså återkommande ensamnätter som barnet ska fixa på egen hand. Det känns ruggigt fel. Om vi istället diskuterar -din- situation så tycker jag att det är upp till var och en att avgöra när barnet klarar en natt själv. Här är det inte fråga om ett regelbundet nattschema utan sker vid få tillfällen. Det är ju lite skillnad. Och dessutom det alltid en högst individuell bedömning, eller hur? Mognad, trygghet och självständighet är egenskaper som växer fram i olika takt. Jag tycker därför inte att det finns någon generell åldersgräns men personligen känner jag att 14-15 är en lämplig ålder att lämnas ensamma en enstaka natt. En tolvåring är fortfarande ett barn, en 14-15 åring är ungdom. Men du ser hur dumt det är när man försöker sig på att sätta en åldersgräns för vem som är barn och vem som inte är det. Barn är dem ju båda två, men ligger i olika faser i sin personliga utveckling. Fast jag vet inte, jag hade nog aldrig ställt mitt barn inför ett sådant val heller. Den \"möjligheten\" att sova ensam finns inte på kartan. Om jag hade för avsikt att vara borta en natt så hade jag redan innan gjort upp med vänner och bekanta om en övernattning för barnet hos dessa. Jag gillar verkligen inte tanken på att de ska somna ensamma. Hela jag signalerar obehag och starka nej-känslor. Hönsmammig kanske?
Skrivet av    -Jools-

Artiklar från Familjeliv