Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Filmer med mycket tjejer?

Skrivet av Emma - mer glitter!
Sonen sitter och ser på Aladdin just nu. Plötsligt säger han:
- Det är bara killar i den här filmen, förutom Jasmine. Så är det i nästan alla filmer. Mamma, varför är det så?

Gaaah, vad svarar man en femåring på den frågan? *panikslagen*

Har ni några tips på filmer med minst lika många tjejer som killar i? Starka tjejer förstås. :-)
Svar på tråden: Filmer med mycket tjejer?

det första som slog mig

är den där \"Selma och Johanna - en roadmovie\" - har nämligen sjungit Hajsången för Edith hela dagen. :) de tjejerna är ju hur coola som helst. vill han ha tecknat och framför allt Disney blir det nog svårare.. den där Mulan kanske? har inte sett den själv. Hitta Nemo är väl helt okej. Spirited away, nja, kanske inte för en femåring kom jag på... hm, jag ska klura lite, tror det finns färre än man tror tyvärr.
Skrivet av    bigmouth med edith

jäkligt svårt..

Och fruktansvärt frustrerande. I min familj har vi tre jämnåriga barn, två pojkar och en flicka, och det är faktiskt ett litet hästjobb att hitta filmer där det finns många kvinnliga karaktärer. I rymdgenren, när din pojke blir lite äldre, tycker jag faktiskt att Star Trek är en serie med förvånansvärt många kvinnor med! Nu, om du orkar läsa texten i en hel rulle, så skulle jag gärna föreslå \"Ella den förtrollade\", som är en modern fartfylld saga som både killarna och tjejen i vår familj gillade. Hmm... återkommer om jag kommer på fler.. men just när det gäller Disneyfilmer är ju de flesta filmerna fullständigt hopplösa när det gäller mossiga könsroller.
Skrivet av    sisla

Selma och Johanna...

Jag trodde den var för äldre barn, men det tål ju att kollas upp helt klart. Mulan såg jag någon gång för hundra år sedan, och minns inte så mycket mer än att hon var tvungen att klä ut sig till kille för att bli accepterad, och det känns ju inte så lyckat kanske... Hitta Nemo gillar han, men det är bara Doris som är tjej i den vad jag vet? Spirited Away är jättebra, men jag skulle aldrig låta honom se den nu, inte än på 2-3 år tror jag. Men tack för att du försökte iaf! Jag ska kolla upp Selma och Johanna nu.
Skrivet av    Emma - mer glitter!

Det behöver ju inte vara Disney

Själv är jag inget fan av Disney precis, men sonen gillar tecknat och leranimationer. Håller med om att Star Trek faktiskt har ovanligt många starka kvinnor! Har aldrig tänkt på det förut, konstigt. Ska kolla upp Ella den förtrollade, så får vi se hur mycket text vi orkar läsa. :-)
Skrivet av    Emma - mer glitter!

power puff pinglorna

de är tecknat och rätt ok faktiskt
Skrivet av    sara med 4:e på väg

Fast våldsamt

Jag har bara sett ett avsnitt, men det hela går ju ut på att de har sönder saker och fightas hela tiden. *suckar* Känns inte som något jag vill visa mina barn.
Skrivet av    Emma - mer glitter!

hmm

jag är dålig på att avgöra i vilken ålder man kan se vilka filmer, så jag vet inte hur det är med Selma och Johanna. i Hitta Nemo är ju några av fiskarna i akvariet tjejer också, men visst, killarna är i majoritet. fast Doris är ju en bra tjejförebild, alltid något. :)
Skrivet av    bigmouth med edith

nu har jag tänkt

och de filmer/serier jag minns från barndomen där tjejerna inte bara var bakgrundsfigurer är Pelle Svanslös, My little pony, Rainbow brite, vissa Astrid Lindgren-filmer, Fantastiske Wilbur.. ja, det är väl dem. förhoppningsvis finns det nyutkomna grejer för såhär illa får det ju inte vara...
Skrivet av    bigmouth med edith

Könlösa

Det finns ju en del könlösa figurer som tex teletubbies. Jag frågade min dotter om Dipsy var en pojke eller flicka. \"Flicka\" sa hon, så nu är Dipsy en flicka (jag får vara noga för jag brukade alltid säga han om Dipsy).
Skrivet av    FiaLisa

Du har ju filmer som...

Pippi , Lotta på bråkmakargatan, Ronja rövardotter är ju lite ex. med tanke på att han är ju såpass stor.
Skrivet av    sara med 4:e på väg

Åh Ella the Enchanted

ÄLSKAR min femåring. Nu förstår ju hon engelska så vi slapp läsa, men vi tittade på den filmen om och om igen tillsammans. Jättekul!!
Skrivet av    Mustardseed

Den lilla sjöjungfrun

1 och 2, Mulan (fast där är det väl iofs mest killar förutom Mulan), Pocahontas (samma som Mulan). Alla de tjejerna är ju starka och gör lite som de vill. Men väldigt många av bifigurerna är ju killar som vanligt, det är trist. Lotta på Bråkmakargatan? Sen tycker jag (fast nu får jag nog bassning när jag skriver det på den här sidan) faktiskt att Barbiefilmerna inte är så dumma. De är ju baserade på klassiska sagor, som tex Rapunzel eller Svansjön och prinsessorna i filmerna är ganska rediga och kan ta vara rätt bra på sig själva faktiskt.
Skrivet av    Mustardseed

Lilo och Stich

tycker jag är OK. Lilo är så befriande vanlig , trulig, lite ledsen, lite jobbig tjejj.
Skrivet av    raggsockan

knepigt

men pipp tänkter jag på och lotta på bråkmakargatan, eller madicken och lisabet, de är starka flickor dessa sagor. Men rent tecknat då är det nog pochahontas jag tänker först på sedan blir jag lite ställd. Askungen 1 och 2 är också helt ok så. Hon har ju ingen prins som räddar henne, bara en att gifta sig med senare.
Skrivet av    liks

Gillar också Barbie

I alla fall Nötknäpparen. Där är flickan inte heller prinsessa (i alla fall inte helt och hållet). Sonen har också sett Barbiefilmerna med behållning.
Skrivet av    -Tilia-

Gillar Doris

Jag tycker Doris är mer huvudperson än pappan, och så är det kul att hon är en rolig tant. Hur många såna ser man i filmerna? Bu i Monsters Inc gillar jag också, men där tar ju de två manliga monstren mest plats.
Skrivet av    -Tilia-

Monsters Inc

är jätterolig, men ur jämställdhetssynpunkt är den rätt dålig tycker jag. alla skrämmarmonster är män, och av de två kvinnliga monstren är en sekreterare som bara vill vara söt, den andra är inte söt och därför gillar ingen henne.. typ. :/
Skrivet av    bigmouth med edith

Digimon?

Visst är killarna mest i centrum, och mycket pang och tjong är det, och själv tycker jag nog hela grundstorin är rätt förrvirrad (och jag som ändå har läst en hel del både superhjältar och manga), men jag tror att hälften faktiskt är tjejjer , och deras digiisar är ju tjejj dito. och faktum är att jag har börjat tycka det har rätt kul skämt och så.
Skrivet av    raggsockan

Men det är hon som har makten

Det tycker jag är lite kul med den stora snigeln som visar sig vara nån slags FBI-chef.
Skrivet av    -Tilia-

finns fler Miazaki

Nu minns jag inte hur han stavar, men han som har gjort Spirited away har gjort en hel drös bra filmer, där många passar yngre barn. Totoro tycker jag är bäst av dem jag har sett. Det är många flickor i dem allihopa. Fast de är svåra att få tag på i Sverige, filmerna.
Skrivet av    Veronika

Astrid Lindgren...

har väl gjort en större gärning än någon annan när det gäller filmer med flickor/tjejer i huvudroll, tack och lov för henne. Madicken, Pippi, Lotta på bråkmakargatan, Ronja och Kajsa Kavat. Men tecknat? Iofs finns ju Pippi i tecknad variant numera, men sen är det inteså lätt att komma på mer. På det området är utbudet ganska uselt faktiskt... Lilo och Stitch (stavning?) var det väl nån som sa? Tuff tjej i huvudroll och även systern har ju en stor roll. Esmeralda i \"Ringaren i notre dame\" tycker jag är en väldigt bra förebild men tyvärr är hon ju bara en bifigur. Minns jag fel eller var inte Lejonkungen 2 ett flicklejon? För övrigt tycker jag att det är väldigt positivt att din son överhuvudtaget insåg detta fenomen :) det är nog nåt som de flesta inte ens reflekterar över.
Skrivet av    Mickan29

Jo, simbas dotter

handlar den om, Kiara =) sen är ett av scars hang-aroundlejon i den filmen tjej också. fast jag tyckte inte det var någon bra film... men om man är fem år så kanske? Har bara sett den en gång och det var typ 6 år sen.
Skrivet av    emelie

Arthur, kanske

ingen film, utan tecknade avsnitt, ca 30 minuter st. Det är ett litet övertag av killar, men de två mest framstående tjejerna, hans lillasyster D-W (Lillemor på svenska, tror jag) o hans bästa kompis Francine är båda två väldigt icke-stereotypa. De stereotypa tjejerna finns så klart där med, men för att vara amerikanskt så är det väldigt jämställt. I böckerna dammsuger Arthurs pappa, tex =) och vad svarar man... kanske inte läge att förklara manlig norm o könsmaktsordning för en femåring? vad svarade du? Men väldigt vaket av honom att se det!
Skrivet av    emelie

Vi har dem

Men jag tycker inte de passar barn, speciellt inte så små barn som mina (2,5 och knappt 5 år). De är jättebra, men inte riktade till barn.
Skrivet av    Emma - mer glitter!

Japp, den är en favvo här!

Båda barnen gillar den skarpt!
Skrivet av    Emma - mer glitter!

Javisst!

Ronja har han precis sett på tv, så nu ska vi läsa boken tycker han. Lotta har vi på video, men den har han inte fastnat för av någon anledning, inte Pippi heller. Han är mer för animerad film.
Skrivet av    Emma - mer glitter!

Aldrig i livet!

Sorry, men Digimon får han inte se! Alldeles för våldsamt och helt meningslös. Han såg det en gång, och blev helt förvirrad, förstod inget alls, men kunde inte sluta prata om den på väldigt länge. Nej, inget mer Digimon här.
Skrivet av    Emma - mer glitter!

Jag svarade faktiskt inte

Skäms lite, men jag visste inte vad jag skulle säga, så jag bara bekräftade hans uppfattning och frågade vad han trodde det berodde på. Men då virrade han in sig i något konstigt resonemang om att det var för att killar visste tidigare vad de ville bli när de blir stora. *s* Det baserades tydligen på att hans tjejkompis på dagis inte hade svarat på frågan om vad hon ville bli. Förstår inte alls kopplingen till film, men enligt honom så var det orsaken iaf... Ska kolla in det där Arthur då, tack för tipset!
Skrivet av    Emma - mer glitter!

Disneyfilmer för större barn

finns det ju med tjejer som hjältar. Pocahontas t ex, även om hon inte är självklart jämställd, utan snarare strider för att få gifta sig med vem hon vill (det kanske blir omodernt med tiden, och bidrar till att konservera könsrollen om tjejer som de som skall strida för sina rättigheter, men nu är det relevant). Atlantis innehåller en del intressanta kvinnoroller, som också spelar på fördomar, om döttrarna till en pappa som hoppats på söner, men fick döttrar som till sin fars häpnad visade att de kunde göra samma saker som söner. Skönheten och odjuret innehåller ju inte så mycket mer än en kille och en tjej och ett gäng förtrollade betjänter av båda könen. Tjejen räddar ju faktiskt prinsen. Jag tycker inte att det är något fel att rädda med hjälp av kärlek istället för med hjälp av strider mot drakar. Det är ju samma budskap fast uttryckt på olika sätt, könsstereotypt, visst, men ändå.
Skrivet av    -Amelie-

Doris

tycker jag är en rätt dålig förebild. Hon förstör ju mest. Virrig, och visst är hon litet utseendefixerad också? :-)
Skrivet av    -Amelie-

ÅH

fantastiske wilbur!! den måsta jag ladda *minnen..*
Skrivet av    Moa med Ella

nehej

hon räddar dem ju när de hamnat i valen, och hon leder Nemo till Marwin. :) utseendefixerad är hon väl inte...?
Skrivet av    bigmouth med edith

Totoro?

Totoro handlar ju om en femåring som träffar ett snällt troll, går vilse och blir hittad igen. Är inte det riktat till barn?
Skrivet av    Veronika

många kvinnor i Ronja Rövardotter?

Ronja, Lovis och Birks mamma, vad hon nu heter. Och så två hela rövarband med enbart män.
Skrivet av    Elin S

Har inga filmtips...

... men funderar över vad jag skulle ha svarat om min 3 1/2 -åring hade ställt samma fråga... Jag försöker att vara ärlig med mina barn, tänker att jag inte alltid ska \"mildra fallet\" utan ibland istället falla med dem. Hade därför sagt: \"Jag vet inte riktigt varför det är så, jag tycker det är dumt. Men en del människor tycker att killar är bättre och tuffare än tjejer, kanske är det såna människor som gör de där filmerna. Jag blir ledsen när människor tänker så. Jag tycker att tjejer och killar är precis lika bra. Vad tycker du?\" Fick för några veckor sedan en sån där förhatlig prinsess-klubb-reklam i lådan och hade en liknande diskussion med dottern. Hon påpekade själv att det ju var jättelarvigt att inte brevet vände sig till även lillebror. Hon bad mig skriva till klubben och fråga varför de inte tycker att pojkar ska få ha halsband och glitter. Har mailat, men inte fått svar än... Receptet är nog; Tala om för barnet vad du själv tycker, men lämna också utrymme för barnet att själv resonera kring frågan.
Skrivet av    Jenny RE

fast...

om du bokstavligt skulle säga så till din unge, så finns det ju inte så mycket utrymme för eget resonerande. De flesta barn håller nog med sina föräldrar oavsett vad de själva tycker, utom när de är arga och sägetr tvärt emot. Jag säger inte att du gör fel, jag skulle nog gjort ungefär likadant. Men jag funderar en del på det, ser hur påverkbar min dotter är. Och jag vill ju att hon ska tänka själv, samtidigt som jag vill att hon ska dra samma slutsatser som jag :-) ja, ja, knepigt det där ibland.
Skrivet av    Raggsockan

Jovisst, fast då måste man ju prata japanska...

... eller engelska för att förstå filmen, och det gör inte min son. :-) Men om man har ett engelskspråkigt barn kan jag rekommendera Kikis Delivery Service också, lite som Pippi Långstrump fast flickan är en häxa.
Skrivet av    Emma - mer glitter!

:-)

Jo, det känner jag igen: \"Tänk själv, bara du tänker som jag!\" Men i viss mån kan jag tycka att det är OK. Att jag som förälder vill överföra värderingar till mitt barn, det ingår ju på nåt sätt i \"uppdraget\". Däremot är det ju viktigt att barnet inte känner att det finns tabun i våra samtal. Vad jag menar är att mina barn inte ska känna att vissa saker får man inte tycka, för då går mamma i baklås och säger \"Dumheter\" Nu pratar vi inte mer om det.\"
Skrivet av    Jenny RE