Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Hur ska jag kunna vara själv med 2 barn?

Skrivet av Amatea
Låter fånigt, jag vet, eftersom många här inne ju har både tre och fler barn tätt *s*...

Men jag fattar inte hur det ska gå- sitter hela dagarna och ammar vår en vecka gamla bebis medan den pappaledige maken tar hand om vår sjövilda dotter på 21 månader. Hon är för liten för att riktigt förstå instruktioner, kan klättra upp på höga möbler, och nyper dessvärre den lilla bebisen, och klappar henne _hårt_ i huvudet. Hur ska jag kunna ha hand om henne samtidigt som jag sitter låst och ammar den lilla?? Att läsa sagor vid amningsstunden fungerar kanske någon gång men inte 10 ggr/dag, det tror jag inte 21-månadersdottern orkar med.

Jag försöker redan nu fördela min tid mellan våra två barn och visar storasyster att jag finns för henne också men faktum kvarstår- amningen av den lilla tar så otroligt mycket tid!
Jag fattar helt enkelt inte hur jag ska kunna vara själv med båda två? Tips, råd och lugnande ord någon? :-)
Svar
Kan din sambo...
vara hemma de första månaderna med stor-tjejen så är det guld värt! Här hade nog inte de 3 första månaderna funkat annars eftersom det är så himla mycket amning då. Min sambo var hemma med storebror (som bara var 16 mån. då lillan kom) i ca 3 månader och det tackar jag gud för. Det blir lite tufft när man är själv, känner jag nu, men det funkar ändå på något sätt. Jag passar på att amma Bianca en maratonamning när Cesar sover sin eftermiddagslur (skönt att samtidigt få vila) och så har vi börjat ge mat nu när hon fyllde 4 månader, så det står hon sig på ett tag. Det svåra blir att hinna med den lilla tycker jag, för den stora hittar ofta på bus som gör att mån MÅSTE komma liksom... Mitt tips är annars: var ute så mycket som möjligt på dagarna. Då kan bebisen sova i vagnen medan den stora rasar av sig..
Skrivet av    Eleonor m Cesar 040107 & Bianca 050504
Pippi Långstump är din bäste vän=)
Jag fixade första året som tvåbarnsmamma på följande sätt: 1. Tvn är en bra barnvakt när man ammar. 2. Vi satte upp en grind inne i lägenheten så att lillebror när han väl sov fick ligga ifred. 3. Vi försökte vara ute två timmar varje dag - hade jag tur sov lillebror i vagnen och gjorde han inte det så bar jag honom i BabyBjörn under jackan. Jag hade turen att ha kontakt med lite andra familjer med två tätisar hemma, tillsammans träffades vi i parken, på öppna förskolan. Föräldrar med tätisar har lite mer förståelse för vilda storasyskon än föräldrar som kommer ensamma med barn till öppna förskolan.
Skrivet av    LottaJ
Jag var ute mycket och varje dag
Jag gick ut med tvillingsulkyn minst en gång varje dag så att den äldre fick rasa ut. Dessutom växer ju den yngre snart upp och vill \"vara med\", så jag hade barnvagnen i sandlådan och lillasyster hängades halvvägs ner ... Jag var ibland inne en hel dag och dessa dagar var de mest jobbiga dagarna som tog mest energi och på psyket, så för mig fungerade livet bäst, både för mig själv men även för döttrarna, när vi gick ut i några timmar. Har 15 månader mellan tjejerna.
Skrivet av    Lena_O
Jag sätter mig
och ammar i lekrummet dom första månaderna. Det minsta livet får finna sig i att äta mitt i dagens lek. tror att jag sluppit lite avundsjuka där, för att den äldre inte behöver vänta. Var ute mycket. Vila när det är lugnt. Sover den minsta. Titta på en film med den äldre och mys i soffan tillsammans. Laga mat tillsammans med den stora när lillan sover. Sedan är jag sjalfrälst. Önskar jag hittat detta bärhjälpmedel tidigare. Min minsta 1 år gammal har aldrig varit ett problem att ta hand om. Hon finns hos mig hela tiden för att få tid och uppmärksammhet när jag kan ge den. Sitter nu snällt uppknuten på ryggen när jag jagar storebrossorna. 2½ ocg snart 5 år gamla. lycka till det är lättare än du tror. Men det som är viktigast är rutiner. Rutiner och lite rutiner till.
Skrivet av    Petra m. 6 troll
Acceptera att det blir lite rörigt...
Precis som de andra skriver underlättar det att vara ute mkt, lillbäbisen sover säkert bättre och stora tjejen kan leka. Sen känns det helt ok med en stilla eftermiddag framför bra dvd-filmer. Vi köpte en hel hög nya när jag var hemma med båda. Och så gäller det att slappna av och acceptera att det blir rörigt, att disken tornar upp sig och att det är ok ändå!
Skrivet av    A
Tack för svar!
Tack för era svar! Många bra tips som jag ska testa :-)
Skrivet av    Amatea
Sjal, sjal, sjal...
det var i alla fall min räddning i början när jag skulle vara själv de stunder bebis inte ligger vid bröstet. Då kan man vara ute o leka med den stora någon timme så att han/hon får egentid :-) Sedan blir det bättre om en-två månader då amningarna blir kortare :-) och tiden går snabbt! Lycka till
Skrivet av    Glittra