Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Kollar lärarna barnens läxor? Hur går det till?

Skrivet av Annika
Skall snart på utv.samtal och har en del att ge synpunkter på, men vill först bolla lite med er så jag inte gör bort mig i onödan.
Min son går i 3:an och ända från början har jag varit jättenoggrann med hans läxor. ATT de skall göras och att de skall göras I TID och ordentligt osv.
Vi har skött detta bra.
Vid ett fåtal tillfällen har min son inte lämnat in läxan för att det då varit något som skall läsas upp för klassen, ex. en egen berättelse eller bildsaga, (pinsamt, tycker han) och jag har då hittat den flera veckor senare i hans väska/låda etc.
Min stora fråga är då varför inte fröken frågar efer den eller informerar mig om att X inte har lämnat in läxan från den och den veckan?
Inte heller ser jag någon anteckning, ett rött "R" eller "bra" eller något vid hans inlämnade läxor. Skulle föredra att hon gör en liten anteckning ATT hon har rättat/sett den och OM något varit fel eller något han kunde gjort annorlunda, kan hon ju skriva det där.
Ibland när vi tjatar på sonen så säger han att det inte är någon idé att vi är så noga med läxorna eller ens gör dem, för fröken kollar i alla fall inte.

Personligen tycker jag
1) att hon absolut skall kolla att läxan ÄR gjord och gärna bara sätta en signatur att hon sett den
2) att hon bör låta oss få veta om sonen inte lämnat in en eller flera läxor, och inte då bara säga det på utv.samtalen en gång om året???
3) och skulle gärna se att hon vid läxkontrollen, kanske skriver nåt som han bör öva mer på eller göra annorlunda ELLER om det är jättebra osv. Inget krav, för det kanske kan ta för lång tid för 28 barn, men ett önskemål i alla fall.

Vad säger ni? Har jag orimliga krav/önskemål?
Hur går det till hos er?
Svar på tråden: Kollar lärarna barnens läxor? Hur går det till?

1 och 2 kan vara rimliga krav

Många lärare har som princip att läxorna är barnens eget ansvar, inte föräldrarnas. Därför tar de bara en diskussion med barnen om läxan inte är gjord, och kanske ger \"bakläxa\". En sådan princip tycker jag man får respektera. Men om läraren vill ha hjälp av föräldrarna när det gäller att se till att läxorna blir gjorda ska han/hon gärna meddela så snart som möjligt om de inte är det. De lärare vår yngste son har nu skriver i loggboken (en anteckningsbok som de har istället för veckobrev) om någon läxa inte är gjord. Och självklart ska lärarna kolla att läxorna görs, om inte de tydligt uttalat (som 14-åringens mattelärare gjort) att läxorna är frivilla och till för att eleverna i god tid ska träna så mycket som de själva tycker att de behöver inför proven.
Skrivet av    ullen61

Artiklar från Familjeliv