Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Kollar lärarna era barns läxor? Hur går det till?

Skrivet av Annika
Skall snart på utv.samtal och har en del att ge synpunkter på, men vill först bolla lite med er så jag inte gör bort mig i onödan.
Min son går i 3:an och ända från början har jag varit jättenoggrann med hans läxor. ATT de skall göras och att de skall göras I TID och ordentligt osv.
Vi har skött detta bra.
Vid ett fåtal tillfällen har min son inte lämnat in läxan för att det då varit något som skall läsas upp för klassen, ex. en egen berättelse eller bildsaga, (pinsamt, tycker han) och jag har då hittat den flera veckor senare i hans väska/låda etc.
Min stora fråga är då varför inte fröken frågar efer den eller informerar mig om att X inte har lämnat in läxan från den och den veckan?
Inte heller ser jag någon anteckning, ett rött "R" eller "bra" eller något vid hans inlämnade läxor. Skulle föredra att hon gör en liten anteckning ATT hon har rättat/sett den och OM något varit fel eller något han kunde gjort annorlunda, kan hon ju skriva det där.
Ibland när vi tjatar på sonen så säger han att det inte är någon idé att vi är så noga med läxorna eller ens gör dem, för fröken kollar i alla fall inte.

Personligen tycker jag
1) att hon absolut skall kolla att läxan ÄR gjord och gärna bara sätta en signatur att hon sett den
2) att hon bör låta oss få veta om sonen inte lämnat in en eller flera läxor, och inte då bara säga det på utv.samtalen en gång om året???
3) och skulle gärna se att hon vid läxkontrollen, kanske skriver nåt som han bör öva mer på eller göra annorlunda ELLER om det är jättebra osv. Inget krav, för det kanske kan ta för lång tid för 28 barn, men ett önskemål i alla fall.

Vad säger ni? Har jag orimliga krav/önskemål?
Hur går det till hos er?
Svar på tråden: Kollar lärarna era barns läxor? Hur går det till?

jag...

... kommenterar alltid en inlämnad \"skrivläxa\", det allra minsta är ju iaf en signatur av mig. Dessutom skickar vi hem en \"veckorapport\" varje fredag tillsammans med veckobrevet. Där står det hur det gått med läxorna, uppförande, skolarbetet etc. Jag tycker inte alls du har orimliga krav.
Skrivet av    Anna m E&S

Jag

kollar läxorna och rättar och skriver en signatur. Skickar med en lapp som föräldrarna ska skriva på om läxan är glömd.
Skrivet av    -Selma-

Såna veckorapporter

får min son (tolv år) också hem varje måndag. Det är ett rätt smidigt sätt tycker jag, för de är en del av veckobrevet som de ändå får så då är det ju inte mycket extrajobb för läraren att lägga in en extra kommentar. Tyvärr blir det ju mycket negativt. Eller, inte MYCKET, min son är rätt skötsam, men man uppmräksammar liksom bara det negativa; om någon varit stökig, kommit för sent. Om man sköter sig blir det ju liksom... inget... Jag vet inte riktigt hur jag tycker att man ska lösa det, för det ser ju fånigt ut att skriva \"idag kom NN i tid till matten\". Men min känsla nu är att skolan fokuserar mycket på det negativa. Lite från ämnet visst, sorry. :-)
Skrivet av    maisy

Sonens fröken

har en särskild anteckningsbok där hon noterar alla inlämnade läxor. Barnen tycker det är jättepinsamt att inte få en avprickning där, så det är hög läxmoral i klassen. Jag utgår från att hon hör av sig om inte läxorna görs. Min son 11 år, är glömsk och kan ibland ljuga om läxor. Därför brukar hon mejla mig om de gör någon särskild \"deal\" t.ex. att han ska räkna ikapp över helgen. Då vet jag, men kan samtidigt ge honom chansen att ordna det själv. I vår tidigare skola var det inte lika noga med läxorna, och det kändes tråkigt och gav fel signaler. Den skolan lade större vikt på eget ansvar, men det är samtidigt urtråkigt att göra ett jobb och inte få någon respons! Jag tycker inte att du kräver för mycket. Hör av dig till läraren och be om ett samtal!
Skrivet av    Villemo

nix

tycker dina krav är helt rimliga. När jag har haft läxor för mina barn skriver jag min signatur att det är rättat i de fall jag inte har något speciellt att säga. Annars blir det ett \"Bra jobbat\" eller nån kommentar om något som den eleven behöver träna på. Vissa veckor har jag tid för MASSOR av kommentarer, andra blir det bara en signatur. Jag meddelar inte hemmet om en läxa uteblir men två-tre så skickar jag hem nåt litet mail och kollar om det är så att det finns nåt skäl och bara allmänt checkar att föräldrarna vet att det överhuvudtaget är läxor.. Jag tycker att det är en förutsättning om man ska ha läxor..att de kollas ordentligt och att barnet känner sig få feedback på arbetet. Annars känns det nog ganska värdelöst att lägga ner tid och energi på det..Ett barn ser ju inte framåt att h*n lär sig nåt utan behöver \"belöningen\" direkt.
Skrivet av    Qanna

håller med

och därför tycker jag inte såna veckorapporter är bra även om det visst är smidigt. Då är det bättre att fokusera på de viktiga sakerna och samla ihop lite som man sen sätter sig ner med barnet (alternativt med föräldrarna oxo) och pratar. Tänk om någon skulle sitta och titta på oss hela arbetsveckan och kommentera varenda liten pryl vi gör fel men aldrig säga nåt bra..*ryser* Nää, det ska löna sig att sköta sig..då blir det massvis med positiv feedback..det tror jag är viktigt.
Skrivet av    Qanna

flum flum

ville bara tillägga att det förstås är viktigt att föräldrarna får veta om eleven inte funkar men det säger sig ju självt att läraren ska meddela. Gillar bara inte formen av veckorapportering. Ville inte det skulle låta som om jag inte säger nåt till föräldrarna =D
Skrivet av    Qanna

hon kollar

läxorna varje dag, och skriver ibland en liten kråka bredvid, en kommentar eller om den är glömd är det ofta iskrivet i skoldagboken att läxan har glömts eller så. Tycker det är rätt bra kontakt mellan skolan och hemmet, i alla fall yngsta tösens klass. Läraren ringer om det är något eller skriver i skoldagboken om det är nåt \"mindre\" angeläget.
Skrivet av    Turtle

Men

varför ska man inte kunna skriva något bra i veckorapporterna? Jag skriver definitivt om det som gått bra och de ämnen där eleven arbetar med glädje, likväl som jag påpekar vilka områden som inte får glömmas bort + kommenterar vilka läxor som lämnats in och inte lämnats in i tid.
Skrivet av    En lärare

Artiklar från Familjeliv