Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Gympa-skräck!!

Skrivet av FiaLisa
Har en son som precis börjat på 6-års. Allt går bra i skolan och han verkar tycka att det är roligt, mest rasterna då :)... Problemet är gympan: han tycker att gympan i sig är rolig men han vägrar att byta om och att duscha. Han vill ABSOLUT INTE visa sig utan kläder inför de andra och så har han alltid varit. Nu har de bestämt på skolan att de som inte byter om eller duschar inte heller får vara med och det tycker jag är rätt. Men jag är riktigt orolig för honom och hur det ska gå, gympa har man ju hela skoltiden och han behöver verkligen komma över detta...
Han har bytt om en gång ( inne på toa ) men vägrade duscha efteråt iallafall. Han får gå in före de andra för att duscha men han är iallafall rädd att någon ska komma in så han vill inte det heller... Är rädd för att han kommer att bli retad om han forsätter så här. Han har många kompisar på skolan och är inte utanför på ngt sätt, lite blyg när många tittar på honom men annars framåt och full av energi... Nästa gympalektion ska jag följa med och se om det hjälper men han säger redan nu att han inte vill duscha. Någon som varit med om liknande och har något tips?
Svar på tråden: Gympa-skräck!!

Har hört flera med samma dilemma

Så pusta ut att din son inte är extrem på något sätt eller ta det för allvarligt och gör det till en jättegrej. Det jag blir riktigt upprörd över är att de inte tänker låta en 6-ÅRING!!! vara med på gympan för han vägrar byta om/duscha. Herregud,hur oempatiskt är det? Har man någon som helst koll på psykologi/beteende? Han är ju bara ett litet barn som helt uppenbarligen är skärrad och rädd/osäker med det här att duscha/byta om. Det är ju inte någon trots grej. Rädslan skall ni ju tillsammans försöka komma fram till varför han känner som han gör och vad ni kan hitta för lösning för att det skall släppa eller hur de på annat vis kan lösa det,för gympa SKA han ha! Han tycker ju gympan i sig är kul. Man kan ställa deras krav till större barn men inte till en 6-åring. Jag blir mörkrädd.... De jag vet som haft samma problem så har föräldrarna varit med (som du tänkt) det har varit lite tuffare tid att komma över men alla har till sist vågat släppa på sin rädsla. Mer detaljerat vet jag inte eftersom det löst sig men jag kan fråga hur de gick till väga. För det är ju rädsla och osäkerhet och den kan ju ta sig olika intryck. En del barn vägrar gå till matsalen eller vägrar äta för det är skrämmande. Att utesluta honom från gympan...DET skulle verkligen kunna skapa problem längre fram,vad visar det för signaler? Här måste alla vara tuffa och klara allt,annars... Alla barn skall bemötas och hjälpas/lyftas fram oavsett vad de behöver hjälp med. Man hotar inte en 6-åring att inte får vara med,man hjälper det barnet. Vad är det för personal undrar jag? Fortsätt se till din sons bästa och låt dig inte rättas efter vad personalen tycker om det inte känns bra för er! Lycka till nästa gång du är med!
Skrivet av    Mia m. Linneá-99,Tobias-01 & Pontus-04

Håller fullständigt

med Mia om att skolan handlar fel när dom vill utesluta barnen från jympan för att dom inte byter om. Snacka om att skapa en konflikt av något som faktiskt inte är så himla farligt. Min son har inga problem varken med att klä om eller duscha men minns att en arbetskamrats dotter kände precis som din son, FiaLisa. I skolan löste dom det så att hon fick gå i förväg och byta om och duscha, och nu efter sommaren så har flickan inte nämnt något och byter nu om och duschar tillsammans med de andra barnen. Det är stort och ibland lite läskigt att \"bli stor\" och börja skolan och alla barn är olika och jag tycker skolan har ett ansvar att försöka anpassa verksamheten till individen, så gott det går utan att det går ut över de andra barnen (vilket jag inte kan se att det skulle göra i ett sånt här fall). Jag är säker på att han kommer känna sig \"modigare\" (i brist på bättre ord) om skolan visar lite tålamod i den här frågan.
Skrivet av    Mia A

Kan...

på sätt och vis förstå varför de som inte byter om, inte heller får vara med. De är 2 st som vägrar byta om och alltid är det nån som har glömt kläder. I början så fick de vara med i allafall, men då undrade de andra varför de här barnen inte behövde byta om och då ville inte de heller göra det... Sonen skulle ju få duscha innan de andra men han är jätterädd att någon ska komma in i allafall, + att särskolan har gympa efter deras klass så de är i omklädningsrummet när han ska duscha. Tydligen så skulle det finnas en lärar-dusch så vi får se om han kan använda den. Jag ska försöka vara med så mycket som behövs men lillasyster, 1 år, kommer att få följa med så vi får se hur det går... Hon sitter ju inte tyst och stilla direkt... :) Det jag är mest rädd för är att han inte kommer över detta och att gympan kommer att bli en plåga varje gång, så synd eftersom han egentligen vill vara med. Är även rädd för att han ska bli retad...
Skrivet av    FiaLisa

Ett tips

Vad jobbigt för din son det kan inte vara lätt. Min man hade en klasskompis som inte heller ville visa sig naken inför andra när han var liten. Han bytte om på toaletten och duschade i badshorts. Det kan kanske fungera om han får det. Han kan ju gympa i samma skjorts innan. Han kanske vänjer sig vid att duscha med de andra och vågar ta av sig shortsen efter ett tag.
Skrivet av    milla

FRUKTANSVÄRT!!! Vad är det

för en skum skola???? Ska man bestraffas för att man är rädd och osäker??? Jag tycker också att det är fruktansvärt. I dagens samhällle ska man slå sig fram och vara tuff. Är man osäker får man ingen hjälp med att byggas upp tydligen! Man kan verkligen undra vad det är för personal och om de inte alls kan tänka sig in i situationen... Stå på dig FiaLisa, krav att skolan sköter det på ett proffsigare sätt. Annars skulle jag byta skola.Hur sköter de andra \"problem\" som barnen får kan man undra.
Skrivet av    Makadam

Fast

Om det är barn som glömt kläder så är det ju inte barnens fel utan föräldrarnas... Det är min sak som vuxen att se till att min tjej har med sig det hon behöver till skolan när hon bara är 6 år. Om föräldrar glömmer eller slarvar så skall ju inte de barnen bli lidandes.... Och de barn som vägrat byta om men fått vara med ändå och de andra då reagerade med att får h*n så vill inte jag osv,det resonemanget dyker ju upp lite då och då och även där så är det personalens sak att klargöra för de barnen att det inte är deras sak. Vissa får göra på ett annat sätt för de har en anledning. Ibland så kan man prata om det för de andra barnen och förklara om det är ok. för det barnet. Så det resonemanget gillar jag inte, då de skyller på att \"då skall alla andra\" Det behöver de inte alls! Det är bara personalen som inte kan lösa ett problem på ett smidigt och bra sätt. Hm...2 till som vägrar byta om..? det borde väl vara en signal till personalen att det helt klart är något som gör barnen otrygga vid gympan!? Nåväl, förstår ditt dilema med lillasyster....men hoppas som sagt att det här löser sig så småningom. Berätta hur det går för er! Retad ja..usch,man tycker att de bara är 6 år men det finns ändå utanförskap och fula fasoner även bland dem... Men jag hoppas att det är en bra klass han hamnat i där personalen samtalar mkt med barnen om kamratskap och förhållningssätt. Det är ju samma sak där, är det bra personal så får inte sånt fäste i lika stor grad om det inte accepteras i deras klass/skolgård och de aktivt jobbar med detta.
Skrivet av    Mia m. Linneá-99,Tobias-01 & Pontus-04

Så hade vi förra året

Vi tampades med samma problem förra året då Petter hade gymnastik med dagisgruppen. Personalen sa att de hade pratat med skolan hur de brukar göra med barn som inte vill/törs duscha efter gymnastiken och fick till svar att de inte får vara med på gymnastiken och de hade bestämt att P inte heller skulle få vara med på gympan (då hade de försökt att trixa med honom flera gånger men inte lyckats). Jag sa NEJ på en gång att det är helt fel sätt att nå till honom. Att förbjuda honom att vara med på gymnastiken pga duschningen ger inte honom någonting och om man tänker framtidsmässigt så är det lätt att \"glömma\" handduken hemma om man inte vill var med på gympan. Så här gjorde vi. Vi pratade om duschningen med honom och frågade vad han tyckte verkade vara roligt. Peppade och sporrade under veckan genom att prata om det roliga och verkligen lyfta fram det. Vid nästa gympatillfälle följde M (P´s pappa) med och tog hand om P och såg till att han duschade. Det krävdes övertalning och lite \"Nu fixar du det här och slutar svamla\" (fungerar många gånger på honom - obs ej på alla barn). P duschade eftersom pappa helt enkelt inte gav med sig! Som belöning den gången åkte vi till stan och fikade på café. Sedan bestämde vi att nästa gång följer inte pappa med utan han får en belöning istället när han har duschat. Han fick fara och köpa en leksak från Barnens hus. Jag vet inte om det är rätt metod att skicka föräldrarna att hjälpa till. Men vi resonerade som så att eftersom personalen inte lyckats med det så är det för hans bästa och han kanske känner trygghet när pappa är med. Vi gav honom även en sporre genom att lova honom att köpa leksaken (en lastbil som han spanat efter i flera månader). Vi talade om sporren för personalen som också kunde använda det om det skulle bli problem. Men det blev det inte. LYCKA TILL
Skrivet av    Kattis med Petter & Victor

Orsaken till att

hans pappa for istället för mig är att jag var/är hemma med lillebror och vi kände att om vi ska vara där för att få pojken att duscha så måste vi också kunna lägga all energi på honom och inte bli upptagen av annat. Vi pratade även om att stärka honom genom att åka till badhuset. Då får han \"träna\" sig på att vara naken bland andra.
Skrivet av    Kattis med Petter & Victor

Kvinna i killarnas omklädningsrum?

Min dotter (och jag) skulle tycka att det var mycket otrevligt om någon främmande karl var i omklädningsrummet när hon skulle duscha. Då skulle HON vägra byta om. Tillåter skolan verkligen föräldrar att följa med barnen in i omklädningsrummen ? Vilken möjlighet för pedofiler i sådant fall.
Skrivet av    milla

Men jisses...*imt*

Skrivet av    Miss X

Idag...

fick jag besked om att sonen kunde få använda lärarduschen. Hoppas att det ska hjälpa. Han får ta på sig gympakläderna under sina vanliga kläder redan hemma ( de har gympa direkt på morgonen ) och jag följer med som trygghet när han ska duscha efteråt. Vi kommer antagligen inte att vara i omklädningsrummet när de andra är där så jag är nog inte i vägen. Tack för alla svar!! Återkommer senare å berättar hur det gick... :)
Skrivet av    FiaLisa

Här finns inget tjej resp kill

omklädnings rum utan de byter om tillsammans med fröken som hjälper till. När jag gick på lågstadiet var det oxå så. Tjejer och killar tillsammans upp till iallafall 9 år. Är det inte lite väl syniskt att lära ett litet barn Dölja sig när inget finns att dölja?
Skrivet av    Åsa

Gud vad skönt!

Det har jag försökt få dem att inför i dotterns skola. Där är det spring och bus mellan omklädningsrummen och barnen halkar och klämmer sig eftersom läraren inte kan vara på alla ställen samtidigt. Där jag arbetar finns det draperier både att duscha och att klä om bakom. Det tycker jag fungerar bättre. (Fast vi skiljer på flickor och pojkar ändå)
Skrivet av    Sofia*

Jag också

I lågstadiet bytte jag också om och duschade med killarna och det gick jättebra tills jag började få bröst när jag var 9 år. Att byta om inför sina klasskamrater kan vara helt OK men inför främmande vuxna kan det vara mer pinsamt. Min dotters skola är en låg och mellanstadieskola och jag tror att de 12-åriga tjejerna skulle reagera mycket negativt om det var pappor i omklädningrummet då de ska duscha om de råkar ha jumpa lektionen före. Jag har en väldigt blyg tjej som inte heller har så lätt att visa sig naken. Specellt om det finns påklädda personer i lokalen oavsett om det är kvinnor eller män. Jag täker att det hjälper ens eget barn att vara med i omklädningsrummet men kanske gör det svårare för andra att byta om
Skrivet av    milla

Lycka till imt

mm
Skrivet av    milla

Åsa

Vet inte om du svarade mig när du skrev: Är det inte lite väl syniskt att lära ett litet barn dölja sig när inget finns att dölja? Jag tycker inte att jag lär sonen dölja sig, han är ju redan jätterädd att visa sig utan kläder och vägrar därför byta om. För att få vara med på gympan måste han byta om och duscha. Det jag försöker göra är att hjälpa honom att komma över sin rädsla... Jag hoppas att han ska bli tryggare med tiden och så småningom våga byta om med de andra. Just nu är det viktigaste att han byter om och duschar och får vara med på gympan, hur och var han gör det är mindre viktigt...
Skrivet av    FiaLisa

Nej jag skrev

inte till dig. Synd att du tog det så. Det var mer till millla men jag förstår hennes mycket väl vad det gäller att okända finns i omklädningsrummet med kläder på.
Skrivet av    Åsa

Milla- Jag förstår precis vad

du menar. Du har en god poäng. Det jag reagerade för var just att dottern skulle reagera om det var en _man_ i omklädningsrummet, underförstått en kvinna går bra. Att skolan på något sätt skulle hindra föräldrars deltagande baserat på att föräldrar kan vara pedofiler låter dessutom lite absurt.
Skrivet av    Åsa

Anledningen

Det har tidigare varit lite problem på barnens dansskola. Tonårstjejerna tycker inte om att pappor är inne i tjejomklädningsrummet och hjälper sina småflickor (3-7 år) att byta om när de ska duscha. ( De kan använda killarnas som oftast är helt tomt) Därför tillåts inte det. En man gjorde sig ärenden in till tjejernas omklädningsrum stup i ett när 9-10 åringarna bytte om och han var riktigt obehaglig. Vi har kört ut honom många gånger och han är inte välkommen dit igen. Eftersom personal som arbetar med barn i skola och fritids är tvungna att visa utrag från brotsregistret att de inte är dömda pedofiler så tror jag inte att de får lämna barnen ensamma med föräldrar, och speciellt inte i en så känslig situation som i duschen. Läraran måste ju vara på flera ställen och kan ju inte hela tiden vara i samma rum som föräldern och att ta några foton med en kameramobil går ju så snabbt.
Skrivet av    milla

Artiklar från Familjeliv