Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

hemspråk

Skrivet av Elisabeth
Sonen, 6 år, har äntligen blivit kallad till hemspråksundervisning. Denna skall dock äga rum i en skola en bra bit från den skolan han går i normalt. Nu visar det sig att det är 6 lågstadiebarn från "vår" skola i gruppen. Alla har dock anmält sig nu i dagarna. Ingen av oss har fått info om hur anmälning etc skall gå till från skolan. Våra barn får därför hoppa i denna redan påbörjade grupp.
Är det ngn som vet vilka regler som gäller för hemspråk. Kan vi begära undervisning på egna skolan?
Är det föräldrarnas eller skolans ansvar att förflytta barnen till den anda skolan. Hemspråksundervsiningen är mellan 15.30-16.50, dvs med start under min arbetstid. Är naturligtvis tacksam för att han får den här möjligheten. Idag tar jag komptid, men undrar vilka regler som gäller innan jag ev. talar med rektorn.
Svar på tråden: hemspråk

Tyvärr...

är det så att skolan inte ansvarar för förflyttningen. Men om det är 6 barn de kan antagligen visa lite \"goodwill\" och avvara en fritidspersonal som följer dem. Vi fick sluta med hemspråk i o med att han kom jämt för sent. Fritidspersonalen tyckte inte ens att det var deras problem att påminna honom i o med att han gick i 2:an! Hemspråkläraren hade inte heller förståelse för situationen.
Skrivet av    mani

Hos oss..

..är det skolan/fritids som ansvarar för förflyttningen till hemspråket. Oftast är det så att hemspråksläraren hämtar barnen men i något enstaka fall så har fritids satt barnen på en buss och hemspråksläraren mött vid busshållsplatsen där de ska av. Jag tror att gränsen för när kommunen är skylidg att ordna hemspråpksundervisning ligger på 5 elever. Men det kan ju vara svårt om terminen redan kommit i gång att ändra i scheman osv. Men det fungerar väldigt olika på olika ställen. På den skolan där jag arbetar så går 80% av eleverna på modersmålsundervisning så det rör ju alla. Kan nog vara annorlunda om det bara rör enstaka elever.
Skrivet av    Sofia*

skolan ansvarar inte för transporten (imt)

mm
Skrivet av    milla

beror nog på skolans vilja

Kommunen är skyldig att ordna modersmålsundervisning om det finns fler än fem barn i kommunen, men skolan har bara skyldighet att se till att barnen erbjuds modersmålsundervisning, inte att det sker på barnens skola. De är heller inte skyldiga att se till att barnen kommer dit. De skolor som har fattat att modersmålsundervisning är viktigt brukar ta ansvar för det, men alla skolor har ju tyvärr inte fattat det än. Om er skola inte fattat det, kan du inte gå samman med de andra barnens föräldrar och hjälpas åt att ta barnen dit? Om alla barn har två föräldrar behöver ni ju bara göra det en gång var tolfte vecka, och då kanske det går att lösa med jobbet på nåt sätt?
Skrivet av    maisy

Glömde

att säga att på sonens skola så har skolan sagt att de ska se till att följa honom modersmålsundervisningen. Det är han och ev ett barn till, men de har sagt att de ska följa honom.
Skrivet av    maisy

tack

Har inte haft tillgång till dator på några dagar och därför inte kunnat tacka för era svar förrän nu. Givande att läsa era erfarenheter, även om det kanske inte var exakt vad jag ville \"höra\". Kommer att följa med sonen ett par gånger till, som inskolning. Verkar som han behöver det. SEdan får jag se hur jag kan lösa transporten. Skall också ta upp frågan med rektorn, men är tacksam för att veta reglerna nu! Elisabeth
Skrivet av    Elisabeth

Artiklar från Familjeliv