Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Överklagan

Skrivet av Anonym
Jag ska överklaga beslutet om vårdbidrag och söker därför tips från er som gjort detta tidigare. Har fått 1/4 för en 9-åring med diabetes, celiaki och astma. Men, jag ville ha 1/2. Fick inte igenom några merkostnader heller. Så, hur gör jag nu?
Svar på tråden: Överklagan

Fokusera på avslaget

ta steg för steg vad DU anser de missat/förringat/glömt. Papperen ska skickas till FK för vidare befodran Exakt vad som ska med ser du på sista sidan \"Hur du överklagar\" om jag minns rätt.
Skrivet av    marib

Svar

När jag har varit missnöjd med FK har det varit för att de ej har kunnat motivera vilken mertid de har godkänt eller ens hur många timmar (intervallet förstår jag ju eftersom jag fått viss grad beviljat). Merkostnaden har de dock redoviat exakt eftersom de bl a går efter Konsumentverkets varukorg. Om du inte har koll på den finns den på deras hemsida och då kan du se vad de godkänner för celiaki i olika åldrar. Sedan har du ju rätt för medicinkostanden upp till högkostadsskyddet (minu s ett mindre belopp som normalbarnet anses ha som kostand varje år). Du kan även försöka med kastruller, stekpannor mm för specialkosten om du inte har gjort det. Dert blir dock bara mindre belopp eftersom det slås ut över 5 år. Vad är det mer för kostnader som ni har? Vad gäller tiden borde du försöka hitta rättsfall där personer har fått mer. Som du kanske vet är det sällsynt att enbart celiaki ger något alls och samma med astma. Det är tveksamt om ens kombinationen astma och celiaki i normalfallet ger något. Med er kombination verkar det ju inte uteslutet att det skulle kkunna ge upp till 1/2 men kanske är de mer restriktiva eftersom han är så stor att han anses klara en del själv? Kolla med celiakiförbundet om du inte gjort det tidigare.
Skrivet av    Karin

Tack

Tack, ska gå igenom min ansökan och jämföra med beslutet!
Skrivet av    Anonym

Tack

Tack för hjälpen! De har inte specifierat vilken mertid de godkänner och dessutom underkänner de största merkostnaderna (hämtat från Konsumentverkets hemsida) eftersom viss man kan köpas till reducerat pris via Apoteket. Men, vi får inte ens hälften den vägen, något vi kommenterat men de inte tagit hänsyn till. De godkänner enbart viss del av diabeteskosten, medlemskaper i diabetes- och celiakiföreningar, mediciner samt extra blodsockermätare som skrivs av på 5 år (men slits ut inom 3, som vi också kommenterat). Jag vet att celiaki och astma inte ger något ensamma, men båda dessa sjukdomar krånglar till diabetesen och skötseln av sonen avsevärt. Det är kombinationen som är jobbigast. Bara astma var ok. Astma och diabetes gick an. Men, nu har det blivit riktigt jobbigt. Bara celiaki hade varit såå mycket lättare utan diabetes. Vi har varit i kontakt med celiakiförbundet också och fått hjälp därfifrån. Vi har ett domslut där ett liknande fall får 1/2 vb, men inte ens det hjälpte. Visst klarar han en del själv, men det vi gör är all matlagning, all läsning av innehållsförteckningar, all motivation, all information till allt och alla, all uppföljning, alla förklaringar, all kontroll... Han tar blodprov och insulinsprutor själv, men jag ger honom inget ansvar själv. Det är han för liten för att ta. Visst kan han mycket, men om det blir fel så ska han inte känna att det var hans fel. Jag önskar att alla slapp diabetes och allt vad det innebär. Det hade varit enklare med bara celiaki eller bara diabetes. Men, nu är det inte så för oss och då blir jag så trött när FK inte lyssnat, inte förstått och inte tagit hänsyn till allt vi framfört. Tack för din hjälp! Ska formulera min överklagan inom kort!
Skrivet av    Tebe

Känner igen det alltför väl

Min son har massor av födoämnesallergier och bara för att de ej finns i Konsumentverkets beräkningar så existerar de ej enligt FK. Jag har försökt att förklara att kombinationen gör att det blir änu dyrare och att vi knappt har ngt att välja på och att vi också köper massor utanör Apoteket men det är som förgjort. Vi har dock lyckats få 1/4 med merkostnader för en massa allergier, astma och eksem. De merkostnader vi har fått är dock till största delen maten, mediciner, extra inköp av hushållsutrustning och medlemsskap mm. Om du hittar något från Kammarrätten måste de nästan följa det men ett Länsrättsbeslut är inget värt. Hoppas att du har ork att fullfölja.
Skrivet av    Karin

Jodå, orken ser jag till att ha

Jag ska överklaga, det är solklart. Tänker inte ge upp så lätt! Tyvärr var det ett Länsrättsbeslut vi har, men vi ska ändå gå vidare. Om det nu är så att jag via skatten har försäkrat mig och mina barn, så ska jag se till att få del av pengarna nu. Jag jobbar deltid för att få vardagen ska gå ihop, jag gör allt för att han ska må bra nu och om 15 år. För diabetes kan innebära en massa följdsjukdomar (ögonproblem, njursvikt) som kostar ännu mer för samhället. Så, jag samlar krafter nu och ska sen gå vidare. Stort tack för ditt stöd!
Skrivet av    Tebe

Artiklar från Familjeliv