Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Vårnad vid barnmisshandel

Skrivet av sara_35
Hej!
För ett tag sedan så blev min 5-åriga son misshandlad utav min sons pappas sambo. Två dagar senare efter detta hade hänt så misshandlade hon mej också. Det blev inte så grovt i och med att pappan gick emellan. Hon har däremot varit mer grov mot min son med slag mot huvudet, strupgrepp m m. Detta är anmält till polisen, socialen, familjerätten. Jag har ansökt om ensam vårdnad. Jag har flyttat till grannkommunen för jag kände att jag inte vågade bo kvar. Pappan tar sin sambos parti, och inser inte allvaret i det hela. Han tycker själv att det är ok att slå, och även han har slagit min son i huvudet. Ja, som ni förstår är detta bara en ynka liten del av vad som har hänt. Men nu kommer snart allting att köras igång, och jag hoppas att Tingsrätten lyssnar och förstår att jag inte vill att han ska bo där. Däremot så vill jag inte att han tappar kontakten med sin pappa, utan att han kan få träffa han några timmar här och där. Men det känns inte sådär väldigt kul läge för mej just nu, och jag behöver stöd. Har ni egna erfarenheter hur myndigheterna tar hänsyn till barnmisshandel? Hittintills så tycker jag att jag har fått full förståelse från alla instanser, men jag skulle vilja höra vad ni tror och tycker också.
Svar på tråden: Vårnad vid barnmisshandel

I ditt läge hade jag inte

ens tänkt tanken på att han skulle ha ett umgänge med sin pappa, men vi är alla olika. Du måste kämpa för ditt barn och det är ALDRIG ok att bära hand på ett barn och jag har svårt att tro att det inte skulle förstå att pappan är olämplig och hans sambo hade aldrig någonsin fått komma i närheten av mitt barn!! Det är inte du som ska se till att håller kontakt eller inte, utan din uppgift och din enda uppgift är att skydda ditt barn tycker jag. Så du måste vara stark och skydda din son till 100% och jag önskar dig lycka till
Skrivet av    mia

Tack

...umgänge med kontaktperson är vad jag väntar på. Men innan det är bestämt så kommer det att vara upp till mej att skydda mitt barn - men samtidigt inte neka umgänge med sonen. Det är inte så enkelt. Pappan förstår inte hur jag kan göra så här mot dom och varför jag gör detta.
Skrivet av    sara_35

Är helt på din

linje.. Hade jag varit i dina skor hade jag agerat precis som du! Kan inte förstå hur någon förälder kan tycka det är okej att slå sina barn och att dessutom acceptera att sin partner gör det. Det går över mitt förstånd. Så kämpa på, hoppas verkligen att myndigheterna gör rätt och ger dig vårdnaden. Lycka till!
Skrivet av    -TH-

Du verkar samlad!

Trots det som har hänt, imponerande!! Tänker på att du skriver att du inte vill att han tappar kontakten med pappan och att du tänker på framtiden även om det är tufft nu. Om inte myndigheterna tar hänsyn till misshandeln så är det ju helt sjukt... Hoppas verkligen att du får stöd och att du är stark och orkar berätta allt och stå emot pappans \"försvarstal\" Kram!!
Skrivet av    Katja (fd Uppgiven nr2)

Barnmisshandel är allvarligt

Med tanke på polisanmälan du nämner och annat, så antar jag att du har bevis för detta. Kanske är också pappans inställning känd i en vidare krets än bara inför dig? I så fall ska du inte behöva vara orolig. Barnmisshandel är ett allvarligt brott och den som misshandlar sina barn ska inte ha hand om dem, vilket även inkluderar om man har en sambo som misshandlar sitt barn. Jag hade inte lämnat ut mitt barn en minut ensam med sådana människor. Pappan hade fått träffa barnet i mitt sällskap. Antar att du också har familjerätten med på spåret här så att du inte bli anklagad för något umgängessabotage.
Skrivet av    Malinau

Tror på mitt barn..

Jag har gått på vad min son har berättat och även att dom själva har bekräftat att dom har slagit han. Jag frågade rakt ut om hon hade gjort det och hon sa att hon hade gjort det. När hon dessutom hoppade på mej, så var pappan vittne. Han är läkarundersökt - inga blåmärken - men han (sonen) berättade spontant vad som hade hänt utan hjälp ifrån läkaren eller mej. Det finns väl dokumenterat. Familjerätten har jag med mej och jag har rådfrågat dom hela tiden. I ett samtal med socialen så har pappan sagt att slaget mot huvudet har hänt, men att det inte är så allvarligt. Han har dessutom gett sin syn på det hela genom att tycka att det är ok att slå barn - och detta genom ett dokumenterat samtal till soc. Jag måste bara fråga - måste dom bli dömda för barnmisshandel för förlora vårdnaden? Vad händer om dom nekar? Går det att ljuga sej igenom allting - det finns ju ändå ganska mycket som talar emot dom?
Skrivet av    sara_35

Något exakt svar har jag inte

Det finns ju alltså dokumenterat av soc att de slagit barnet och att de dessutom tycker att det är okej. Det borde hålla i en rättegång tillsammans med sonens egen berättelse. Har polisen förhört barnet? Nej, det behövs inte en fällande dom för att pappan ska fråntas vårdnaden, men det underlättar. Det kan räcka med att soc i en utredning anser att pappan är olämplig och att rätten går på deras linje.
Skrivet av    Malinau

Inget förhör än

Nej, än så länge har han inte varit inne på förhör, men pappans sambo ska förhöras nästa vecka. Soc har dokumenterat att sambon har slagit barnet (genom ett telefonsamtal från pappan). Sonens berättelse finns dokumenterad hos läkaren. Soc uppmuntrade mej till att polisanmäla pappan med i och med att han har sagt till mej att han tycker att det är ok att slå barnet och att han också har slagit han. Jag har anmält. Efter vad jag har hört så brukar myndigheterna inte uppmuntra den ena föräldern att polisanmäla den andra föräldern om det inte finns stark grund för det. Dom borde alltså se väldigt allvarligt på situationen. Att dom uppmuntrar mej till att anmäla borde också tyda på att han kanske inte är en så bra förälder i deras ögon, eller vad tror ni?
Skrivet av    sara_35

Jag tror

att det tycker att det är så allvarligt att det ska utredas.
Skrivet av    Malinau

Får verkligen..

hoppas att dom tar hänsyn till allting runtomkring då och att dom verkligen tror på min sons berättelse. Jag har rivit upp himmel och jord för det här. Jag har flyttat, varit sjukskriven i 4 veckor, jag ska börja hos kurator nästa vecka. Allt detta har jag gjort för att kunna bygga upp min och min sons trygghet igen. Han är det bästa jag har och jag har under hela den här tiden varit i kontakt med myndigheterna. Det hade varit fruktansvärt om dom inte lyssnar till min son, eller till mej och om pappan och sambon kan ljuga sej igenom det hela, så att han får växa upp i ett hem med våld. Det är min värsta mardröm.
Skrivet av    sara_35

Ta det lugnt

Du har gjort allt rätt och du gör säkert ditt bästa. Låt oss hoppas att sanningen segrar!
Skrivet av    Malinau

Jag tror också på..

..att sanningen ska segra, men ibland skenar tankeverksamheten iväg. Jodå, jag känner att jag har gjort allting rätt. Dessutom så har jag följt mitt hjärta och hela tiden varit ärlig och hållt en rak och ärlig linje. Jag tror att myndigheterna ser sånt och dom ser även om det är åt andra hållet. Du verkar vara kunnig inom detta området. Jobbar du inom socialen eller liknande?
Skrivet av    sara_35

Puh, nej

Alla mina kunskaper har jag fått ofrivilligt. :-) Äsch, det började med min egen sits för några år sedan, därefter alla skilda vänners och sedan alla andra... Får väl erkänna ett intresse. Tack för de snälla orden.
Skrivet av    Malinau

Varsågod..

..jag behöver verkligen bli stöttad och få råd. Det känns verkligen som att du vet vad du skriver om. Svara gärna på min inlägg framöver, för det här är bara början känner jag. Jag kommer själv att få en massa erfarenheter under den här perioden. För några veckor sedan så var jag en vanlig novis medborgare som aldrig varit utsatt för något sånt här.
Skrivet av    sara_35

Det handlar nog om

i vilken omfattning det är och om man kan bevisa det. Mitt ex erkände inför utredarna (familjerätten) i boendutredningen att hon gett sonen smisk, men det föranledde inte att man tyckte att han skulle bo hos mig. Man inte ens tog in sonen för att höra hans version eller se om det fått några konsekvenser. Då har hon ju ändå erkänt! Om man kan visa att det skett upprepade gånger tror jag att det kan ta skruv. Sen tror jag att du som mamma har bättre chanser att få gehör för det här än jag som pappa. Hur som helst så är jag på barnets sida och det ska inte behöva råka ut för detta, så stå på dig!
Skrivet av    Pappa F.

Jag ska verkligen stå på mej..

..och hittintills så tycker jag att jag har fått väldigt bra gehör från alla instanser. Däremot så känner jag mej lite orolig för att dom kommer att neka i fortsättningen, och ljuga för att dom ska komma i bättre dager. Men jag hoppas verkligen att dom tar hänsyn till vad min son har sagt hos läkaren. Strupgrepp och slag mot huvudet är otroligt kränkande. Även om det inte fanns blåmärken så berättade han det spontant. Sanningen måste segra i det här. Jag hoppas verkligen att förhörsledarna och alla andra myndigheter märker vem som talar sanning och vem som ljuger.
Skrivet av    sara_35