Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Låter ni era 9-åringar titta på ex.

Skrivet av Mamman
Smala Sussie, Snuten i Hollywood filmer, James Bond-filmer.

Min son hade sett Smala Sussie hos sin Gudmor. Jag hyrde den igen och vi tittade hemma. Tycker själv inte att det är en lämplig film för barn, även om den är bra.

Snuten i Hollywood är visserligen komedier, men ganska våldsamma.

Det är 15-års gräns på alla filmer jag nämnde. Jag brukar sätta stopp för filmer med den åldersgränsen, men vissa fall är tveksamma. Dessutom har han sett Snuten i Hollywood hos sin pappa massor av gånger.

Vad tycker ni??
Svar på tråden: Låter ni era 9-åringar titta på ex.

nej.

Inte en enda 15-års-film är okej för barnen att se i vårt hem. Jag känner mig tveksam till en del filmer med 11-årsgräns också, för våra 95-or. Men där röstas jag ner av både min man och grabbarnas biologiska mamma. Min egen dotter vill inte se läskiga filmer (typ Sagan om ringen, Hulken etc) så det är inget problem. Hon har precis vågat se Harry Potter-filmerna.
Skrivet av    sisla

Men hur gör ni om de är hos någon kompis

där de tillåter att se Hajen, jag tror att den är 15 års gräns också. Smala Sussie hade jag inte låtit min son se. Men gudmor, hennes man och deras barn i olika åldrar hade sett den, när de var barnvakt. Likaså dockfilmen TEAM AMERICA, som är för vuxna. Hos sin pappa som är mycket mer tillåtande med just detta än jag får han se 15-års filmer. Pappan brukar säga att JAG ska bedöma vad som är lämpligt, inte myndigheter. Hur gör man när de är hos andra, det blir så trist om man måste sätta restriktioner hemma hos andra också.
Skrivet av    Mamman

går ju inte att kontrollera..

Men det är inte något stort problem, de har bara någon enstaka kamrat som får se på 15-årsfilmer. Och vad gäller beslut hos den andre föräldern så går ju inte det att påverka. Man kan ju ta upp saken till diskussion, men generellt anser jag att man bör anstränga sig för att minimera konfilkterna mellan hemmen. Man får alltså bara släppa, ge sig, lite på den andre förälderns omdöme och försöka tänka att de två olika hemmen kompletterar varandra.
Skrivet av    sisla

jag

skull bli skogstokig om en kompis föräldrar lät mina barn se 15-årsfilmer. Vi brukar alltid kolla av med kompisens mamma och pappa vad som är OK att visa, man går ju inte på det där \"den får jag se\" utan måste ju tänka med lite sunt förnuft. Smala Sussie skulle jag inte visa mina barn. James Bond...jo, det skulle jag, de är ju torra och konservativa filmer. Team America...nej.
Skrivet av    Tova

Jag undrar bara lite därför att när

min son var på barnkalas sist så tittade de på Hajen 4, den är väl barnförbjuden. Alla har ju olika omdömen ang. filmer, spel o dyl. Min son har också en kompis som har GTA vice city som han i sin tur fått som kopia av en kompis i sin skola. Min son har då spelat spelet hos honom. Här hos mig får han inte ha det spelet. Jag tycker att det är klart olämpligt för hans ålder. Denna kompis mamma (min väninna) har ingen koll vad de spelar, datorn står nämligen en trappa ner hos deras pappa. (de är skilda, men bor i samma hus) Han verkar inte bry sig så mycket. Mitt ex tyckte att det var så enkelt: Jag skulle helt enkelt inte åka hem till dem med min son, utan kompisen och hans mamma skulle bara komma till oss. Har han rätt? Ska man förbjuda sina barn att gå hem till kompisar vars föräldrar tillåter filmer som är 15 års gräns på, har spel som är för äldre barn etc? Jag brukar också själv fråga andra föräldrar om det är okej med någon film som jag är lite tveksam till.
Skrivet av    Mamman

Ja

I alla fall gamla James Bond-filmer har våra killar sett redan i 8-9-årsåldern, men då alltid tillsammans med vuxen. Jag har en känsla av att åldersgränserna sattes helt annorlunda förr än nu. Nu finns ju just 11-årsfilmer som är ganska otäcka. Smala Sussie har jag inte sett själv, jag har bara tyckt att det inte verkar vara en film som barn skulle uppskatta överhuvudtaget. Snuten i Hollywood tror jag våra söner sett, men jag är inte säker.
Skrivet av    ullen61

Tillägg om 15-årsfilmer

Äldste sonen, 14 år, och hans kompisar hyrde nyligen en skräckfilm som var från 15 år (sabla videouthyrare!) och tittade på hos en av kompisarna som hade föräldrafritt. Men de blev så rädda alla tre så de vågade inte titta färdigt på filmen. Skönt att veta att de inte känner att de måste hålla masken inför varann!
Skrivet av    ullen61

Det beror på filmerna

Till skillnad från Ullen61, så är jag mer restriktiv när det gäller gamla JamesBondfilmer, för att jag tycker de är råare, grymmare och total avsaknad av humor. De senaste har jag en stor portion humor och allt visas med glimten i ögat. Jag har aldrig tittat på åldersgränser, utan mer på typen av film, min son har redan i förskoleålderna tittat på filmer som Jurasic Park, nyare James Bond, Stjärnornas Krig och älskat dessa, likaså har han sett alla tre Sagan om Ringen filmerna. Men ingen av dessa är något jag skulle ta med honom på bio för att se, att se film på bio är en helt annan sak än att se den på video/Dvd hemma. Han har inte heller drömt mardrömmar eller varit rädd när han sett dessa filmer, men däremot var han livrädd och grät massor när han första gången såg Ronja Rövardotter (nu, när han är 8 klarar han av se den, men inte för ett år sedan) Men det beror väldigt mycket på barnet, på filmen och så, så jag tror inte att man kan säga generellt. Snuten i Hollywood är ju en rolig film med massor av skratt och knäppa situationer, en film som vi gärna tittar på hemma. Min son tittar gärna på vetenskapsprogram och discovery också. Däremot har han svårt för Bolibompa, då han ofta tycker programledarna är väldigt fjantiga
Skrivet av    Mamma Erik

Håller med dig

Jag tycker också det beror på filmerna. Men också på hur barnen är. Vår son som är 6 år har sett Harry Potter, De flesta Star Wars filmerna och Hulken, men vi har ALLTID suttit med under HELA filmen och kunnat svara på frågor som dykt upp. Dottern som snart är 10 år vågar däremot ofta inte se såna filmer. Hon råkade utan vår vetskap få se den första Harry Potter filmen hos ett par bekanta när hon var 6 år, och blev jätterädd. Först nu har vi sett den igen tillsammans, och hon tycker inte längre att den är läskig, men har inte bett om att se den igen. Jag tycker att det är stor skillnad på om man låter barnen titta själva, eller om man som vuxen sitter med.
Skrivet av    Irmelin

Artiklar från Familjeliv