Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

HJÄLP!

Skrivet av Besviken på vården
Hej!
Vi har en dotter med enkelsidig, total, läpp-käk-gom-spalt. Det sjukhus med LKG-team vi hör till kan inte garantera att de kan göra läppförslutningen under den rekommenderade tiden vid 3-4 månaders ålder (de har fn ingen kirurgsom gör den typen av operationer). Innan de skriver en remiss till annat sjukhus ska det enligt dem gå 3 månader från det att den rekommenderade tiden gått ut (vårdgarantin), dvs läppförslutningen sker isåfall inte förrän hon är 7 månader.
Har de rätt att göra så här? Vad händer om operationen sker senare än rekommenderat, rekommendationerna måste ju basera sig på vad som är bäst? Har ni någon uppfattning om vad det kostar om vi bekostar operationen själva?
Är så besviken på den svenska vården!
Svar på tråden: HJÄLP!

Hej!

Jag förstår att det känns jobbigt med ett sådant strul och man blir ju jättebesviken och orolig. Jag har en son som endast hade en läppspalt och vi blev faktiskt bortglömda i operations kön och hans läppspalt slöts inte förrens vid 8-månader. Resultatet blev jättebra, men visst kändes det för jäkligt att det blev försenat. (Men å andra sidan så hann han växa till sig inför operationen då han hela första året hade ständiga diarrér). Hur är det med din dotter, kan hon äta ordentligt utan operation? Jag hittade en bra länk. http://medsys.uas.se/lkgreg/open/om_kontakt.jsp Gå in på den och kontakta Jan Lilja eller Olafur Jakobsson för de är ansvariga för LKG-vården i Sverige och borde kunna ge dig ett svar på vad du skall behöva finna dig i. Håller tummarna för att det skall lösa sig för er. Kram Lisen med Liam
Skrivet av    Lisen med Liam

Ring till ett annat landsting?

Man har väl rätt att byta som man vill väl? Ring till Sahlgrenska sjukhusets lkgteam i Gbg och hör med dem. Men annars: Min son var sjuk mycket och inlagd på sjukhus med bla rs när han var liten och han opereades inte första gången förrän vid 7 mån och andra gången vid tre år och allt har gått jättebra och blivit jättefint:) Nästa op ska vi vänta så länge som möjligt med(rätta till näsan ev och slipning av det pyttelilla ärr han har, ju senare det görs desto bättre resultat:)
Skrivet av    Achelois

Hej!

Jag tror inte att det de påstår är riktigt men jag vet inte säkert. Är det inte så att vårdgarantin är konstruerad så att de skall erbjuda vård inom 90 dagar, kan de inte det så skall de ordna med behandling i ett annat landsting. De skall alltså inte vänta med remiss till efter de 90 dagarna, utan remiss skall skrivas när de ser att de inte kan erbjuda vården. HAr de ingen kirurg så har de ju ingen kirurg... Sedan kan det ju vara några specialregler för specialistvård, men borde inte LKG-vården falla under den \"regionala\" vården, lkg-behandling finns ju inte i alla landsting, och regional vård skall ju omfattas av vårdgarantin. Vad som händer om inte operationen utförs i \"rätt\" tid vet man ju inte förrän i efterhand. Men när man sluter läppen så sluter man ju också muskeln i läppen, den i sin tur kan ju hjälpa till att få käken på rätt plats när barnet växer, läppens funktion påverkar ju också talet så småningom - vissa ljud behöver man ju läpparna till. Försenas den här operationen så försenas ju också resten, det kan ju ha betydelse för matning och talets utveckling. Ni har all anledning att vara besvikna. Jag hoppas att ni orkar ta strid om detta mitt i allt annat. Man blir upprörd över att det skall behövas, men det verkar inte rimligt det de påstår. Stå på er. Lycka till!!
Skrivet av    Tereza

Fast

om sjukhuset inte VET om de kan erbjuda vård eller ej när dottern är tre månader, så har de nog rätt att vänta till dess med att skriva remiss. Jag menar, behöver du vård idag, och de inte kan erbjuda detta så har man rätt att få vård på annat sjukhus inom tre månader. Men din dotter behöver ju inte vård IDAG, utan om tre månader. Det måste väl vara så de resonoerar. Men jag håller med dig, det känns för hemskt att inte veta när det blir av.
Skrivet av    Karin m S och E

Artiklar från Familjeliv