Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Hjälp!

Skrivet av SIBELIM
Usch, jag blir så frustrerad. Jag har en dotter på 4 år och en son på 3 år. Min dotter började med att svära och i sin tur så har lillebror lärt sig. De lyssnar inte när jag säger till, jag har försökt prata med dem och förklarat att det inte är fina ord(det är alltså grova ord), (de har lärt sig från tonåringarna på gården) jag har blivit arg och förklarat att jag blir ledsen när de säger såna ord. Efter ett tag kan de sluta och be om ursäkt, men likväl så är det likadant när de blir arga eller ledsna, de säger även att jag är dum när jag blir arg. Vill påpeka att de gör inte detta på dagis eller någon annanstans, bara med mig eller resten av familjen. Vad ska jag göra?!
Svar på tråden: Hjälp!

Hemma hos oss så

svär både mor och far när vi blir riktigt arga för något, och då har vi sagt till barnen att så får man säga om det är riktigt illa, inte för att man ser en j****a snygg bil, om du förstår hur vi gör skillnad. Försök att inte bry dig om det i stället, de märker att de är laddade ord och testar hemma precis som med allting annat. Det är hemma man vågar testa gränser, och det är likadant med svärord. Att mamma är dum får vi nog höra många gånger och att då försöka bekräfta barnets känsla av det, h*n känner verkligen att du är dum...försök få barnet att sätta något annat ord, en förklaring på varför h*n känner som h*n gör... Prata mycket, varför blir du ledsen när de svär åt sin docka/bil/tåg etc...de säger ju inte svärorden till dig, barn kan ha svårt att koppla ihop det... Hoppas du inte blev totalt förvirrad, och det är säkerligen en fas de går igenom, precis som med allt annat...de har många känslor i kroppen så likaväl som de säger att de älskar dig så måste de någon gång få uttrycka att de till och med hatar dig...det är motsatser som båda finns naturligt i vårt känsloregister.. Kram
Skrivet av    ulrika m 96:a, 00:a och 02:a

hej

tack för ditt svar. Men du säger att det kan vara en fas de går igenom, bara det att min dotter har haft den här fasen nu i 2år! Men jag ska försöka prova som du säger, att inte bry mig. Men det är inte så kul att stå i affären och barnen använder ord som h**a och f***a. Eller vad säger du?:)
Skrivet av    SIBELIM

klara regler

Jag och min sambo tolerar inte att barnen kallar oss dumma bara för att vi måste säga åt dem när de inte kan uppföra sig. vid dessa tillfällen brukar jag genomföra straff som ex. ingen bollibompa eller lör-godis. Naturligtvis ska du själv titta på bollibompa med hög volym så han/hon hör men inte kan se, äta godis med dem i närheten osv, bara så de förstår vad de går miste om när man använder sådana ord. När de blir äldre kan man också börja förklara att man inte blir särskilt glad om man blir kallad för det. och hur de skulle känna sig om du (jag) kallade de för dumma barn osv. Behandla andra som du själv vill bli behandlad, det är mitt motto för barnen :) och jag är inte ens kristen :D lycka till, klara regler och straff ;) jonas
Skrivet av    padre

jo men....

visst straffar jag också mina barn, tjejen som är 4 brukar få 2 dagars datastraff, grabben får godisstraff, men att äta godis framför dem när inte de får, kan inte jag göra. Jag har blivit uppfostrad till att inte äta exempelvis godis, när någon ser på utan att bjuda, ännu svårare då att göra det framför mina barn. Jag kan ge dem vilket straff som helst utom det:)Tyvärr!
Skrivet av    SIBELIM

Du kräver något av dina barn

som dom inte riktigt är tillräckligt stora för nämligen impulskontroll. Det kommer när dom blir äldre. Jag har svårt för straff i sådana situationer som vid svärord då det egentligen inte är något allvarligt. Tända eld och riskera att bränna ner hus mm är allvarligt, strypa är allvarligt osv. Straff skall användas så sällan som möjligt för då får den en mycket bättre effekt när den väl behövs för att förstärka ett budskap ordentligt och bygga upp en spärr för att kunna hålla inne impulserna. Tala om för barnen att visst får dom svära men på toaletten där svärord hör hemma ;) Varje gång barnet svär så hjälp att leda dom inte på toaletten och stäng sedan dörren för svärord skaver i dina öron och du vill inte ha ont i öronen. När ni är ute och handlar tycker jag inte det är fel att utlova en belöning om dom tex låter bli att svära. Detta ökar motivationen att komma ihåg vad man få och inte får och hinner att hejda sig mer i tid. Inga svordomar i affären = en glass på hemvägen, en liten leksak i dom där automaterna mm. \"Du är dum\" är ett personangrepp egentligen men barn har svårt att skilja person från don och behöver lära sig detta. Jag anser att barnet måste få tycka att jag är dum i dom lägen hon tycker så. Det är hennes upplevese och inget som jag föringar. Däremot kan jag skicka tillbaka påståendet så det blir i rätt form. Jag ser att du tycker det är dumt när jag tvingar dig att borta tänderna. På så vis har jag visat utan pekpinnar om var problemet ligger och ett bättre sätt att uttrycka sig på. Upprepar man det många gånger lär sig barnet ett bättre sätt att få fram sin mening utan att trampa människor på några tår. Sedan brukar jag ibland svara på dotterns \"du är dum\" och jag svarar med att \"det kan jag förstå att du tycker men det är mitt jobb som mamma (med lite glimt i ögonen) att vara lite dum ibland :) Så svärord skickar du på toaletten (blir tråkigare i längden då och tråkigt påverkar hjärnan att inte vilja göra så) och dumma mamma bör bemötas med förståelse men även att mitt jobb som mamma är att vara \"dum\" ibland. Barn måste få lov att uttrycka sina känslor och om ett sätt inte är ok för dig så ge dom ett annat sätt som är bättre för försöker du kväva det skapar du bara en exlosion i längden.
Skrivet av    Raspberry

hej raspberry...

jag menar inte att de inte får uttrycka sina känslor, bara att det blir jobbigt i längden för min del att höra att jag är dum när jag försöker vara så snäll jag kan, och jag vet att de känner mina svagheter. Men jag syftade mer på svordomarna, än att jag är dum, det var mer ett bihang. Tycker du att jag ska låta de svära inne på toan, även om de använder grova ord som h**a och f***a?:)
Skrivet av    SIBELIM

Eftersom svordomarna inte försvinner

med tillsägelser så får man testa annat oavsätt vad man tycker om det. Vissa barn är väldigt känsliga när fokus läggs på förbud och felbeteende och fastna i dom om man inte fokuserar om. Jag tycker att du skall tala om vad orden betyder i sig och att du tycker att dom \"stinker\" och sådant som stinker skall ut på toaletten. Ute på toan är dom ensamma och får ingen uppmärksamhet = tråkigt ju ;) Viktig är att ni vuxna faktiskt gör samma sak dvs om ni svär och kommer på er så säg högt så barnen hör det \"oj, jag måste nog på toa\". Biverkan i detta med toaletten är ju den att barnet fråntas uppmärksamhet på ett mer markerat sätt men utan att det behöver känna hur \"fel\" den är som inte kan låta bli. Viktigt är också att behandla det ungefär som om barnet hade pruttat dvs inte bli arg eller upprörd utan mer ett oj och om det kommer mer in på toaletten. Så gör vi här hemma för en och annan prutt kan ju råka slinka ut men medvetna sådana går vi oftast ut på toaletten för att spara andra familjemedlemars näsor :) När det gäller svordomar är det ju öronen som skall \"sparas\" på.
Skrivet av    Raspberry

=) raspberry

Bra råd faktiskt. Jag ska försöka ta till mig den. Men jag har börjat säga att de får gå till rummet och tänka efter när de sagt eller gjort något, sen när de lugnat ner sig får de komma ut och be om ursäkt beroende på vad de gjort. Jag vet ju att de inte tänker på vad de har gjort, det är lite för avancerat för dem. Men jag har ändå poängterat att de inte kan betee sig hur som helst. Och det funkar faktiskt, det är första dan idag och vi har haft det otroligt lungt hemma idag:)
Skrivet av    SIBELIM