Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Underhåll, dagisavgif, barnbidrag...

Skrivet av Katja (fd Uppgiven nr2)
Idag har vi umgänget såhär: Pojken sover hos pappan varannan lör-sön. På vardagar hämtar pappan varannan dag men lämnar hos mig 18.30 dvs han sover hos mig.
Jag får barnbidraget, betalar dagisavgiften och får inget underhåll, har än så länge köpt alla kläder (inkl overall). Pappan vet att jag har det ok ekonomisk pga mina föräldrar.
Men jag tycker inte att han ska "komma undan" utan ändå försörja sitt barn. Jag trodde att vi skulle dela på dagis men han säger nu att jag ju för barnbidraget och att han så småningom har tänkt ha kläder hos sig (men inte allt typ overall osv, som egentligen är dom dyra utgifterna).
Vad tycker ni är rimligt? Jag känner att jag inte vill "bråka" med honom eftersom han äntligen har lugnat sig efter en väldigt jobbig period... Min advokat sa till mig att vänta med pengasnacket om jag kunde för det skulle bara göra att han hetsade upp sig ännu mer.
Svar på tråden: Underhåll, dagisavgif, barnbidrag...

Du SKA ha..

underhåll för ditt barn, punkt slut! Det är väl inget att diskutera anser jag då man ska försöja de barn man sätter till världen! Även pappan SKa ta del av sitt ansvar, vilket han slipper undan med väldigt lätt! Jag förstår ärligt talat inte advokatens resonemang där. Vadå låta det vara till han lugnat ner sig?! Ska du leva snålt bara för att pappan inte ge dig pengar som du har rätt till?! Ställ krav att du ska ha underhåll! Än så länge har ni inte vv-boende och då har han skyldighet att betala. Vägrar han så ansök på försäkringskassan. För mig låter det som om pappan lutat sig tillbaka för han vet att du får pengar av dina föräldrar. Vilket är bra men det är inte mormor och morfar som ska ställa upp i första hand, det är föräldrarna.
Skrivet av    Tweedy

och du SKA betala dagis då

om du får UH, även nu eftersom barnet är skrivet hos dig och har sin huvudsakliga dygnsvila hos dig så det är du som ska betala dagisavgift eftersom det är du som behöver dagis för att kunna jobba. Dagisavgift är indirekt medräknad när man räknar ut UH (inte via FK). Det är sånna smällar man får ta om man väljer att bli BF.
Skrivet av    Lisa

även kläder

Du ska även betala/stå för alla kläder som barnet behöver eftersom du är BF och har BB. Eftersom ni inte har v/V _bör_ du ha UH (antingen via FK=underhålssstöd=1173kr/månad, eller underhållsbidrag som beräknas via socialstyrelsens hemsida, som kan bli högre än 1173kr/månad). Givetvis kan man komma överens utan bidrag, om vad var o en ska stå för och vad som ska delas.
Skrivet av    Lisa

Var det ett inlägg till mig?!

Förmodar att du skulle skicka det till \"Katja (fd Uppgiven nr2)\".......
Skrivet av    Tweedy

Visst ska jag det

Jag bara menar att som det är nu så betalar jag allt... och får inget av honom. Ok han betalar man när pojken är hos honom. Pappan har det tufft ekonomiskt eftersom han har gamla lån på bil han inte har längre, har två underhåll till han betalar (två olika mammor) så därför kommer att försöka slippa undan så mycket som möjligt...
Skrivet av    Katja

Anledningen till min låga profil...

Är att han var helt \"galen\" ett tag... bombaderade mig med mail och annat om hur fruktansvärd jag var osv... Vet att det är han som har problem och försöker få över det på mig... Varit sambo 4 gånger och otrogen alla gånger (info jag fått nu i efterhand...) har tre barn med tre olika och var otrogen mot mig och flyttade direkt in till henne och hennes barn... Han ville också ha växelvist boende för vår son som är 2 år från dag ett dvs hej hopp skulle han ha två hem. Jag är för vv men vill trappa upp det långsamt för att det inte ska bli för stora förändringar på en gång... Det var därför min advokat sa till mig att ta det lite lugnt ang pengarna för det skulle kunna göra att han bara pressar på ännu mer på att ha pojken mer så att han slipper betala... pust... nu är det snart 3 månader sedan det uppdagades att han var otrogen och allt har gått otroligt snabbt!!!
Skrivet av    Katja

Så här tycker jag

Givetvis ska pappan försörja sitt barn som \"Tweedy\" beskriver. Jag däremot kan förstå advokatens resonemang om det nu är så att han varit väldigt stökig. Om du får välja mellan två ting: antingen lugn så att umgänget mellan barn och pappa fungerar eller pengar till försörjning, vad väljer du då? För med en stökig person som inte kan hålla isär det (kan man misstänka) så kan det valet vara högst verkligt. Man vinner ett krig genom ett slag i taget.
Skrivet av    Malinau

Precis så jag tänker...

Du har gett mig många kloka svar innan så du vet hur jobbigt jag har haft det... Som sagt så är det ok ekonomiskt för mig... Men jag tänker ta upp frågan nästa gång vi ska till familjerätten så får vi se vad vi säger då... Som sagt är jag inte ute efter \"pengarna\" och klarar mig bra men jag tycker i alla fall att han ska hjälpa till.
Skrivet av    Katja

Bra idé

Ta gärna upp det försiktigt i FR, eller kanske kan du be dem ta upp frågan så slipper du bli anklagad om han nu är så krigisk.
Skrivet av    Malinau

Artiklar från Familjeliv