Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

6-åringen känner inte igen

Skrivet av Helen
någon bokstav. Kan alla siffror och intresserar sig för dem men läsning är han totalt ointresserad av. På dagis sa de att han var den enda som inte hade intresse och som inte alls verkade se symboliken i bokstavsformerna, något de tyckte var underligt för en femåring.

Jag oroar mig nu för att han kommer att få problem eller att han kommer att visa sig vara dyslektiker. HUR kan jag hjälpa honom isåfall? Hur kan jag övertyga skolpersonal om att ta detta på allvar om jag själv börjar misstänka att han behöver extra hjälp. Jag har hört om så m¨ånga som fått nöja sig med " det kommer" i flera år och vill bespara sonen lidande.

Är det jag beskriver tidiga tecken på dyslexi?

Tack.
Svar på tråden: 6-åringen känner inte igen

Hejsan

Tidiga tecken som KAN vara dyslexi är att barnet inte kan skilja innehållet från formen. Tex visar inte intresse för rim, ordet tåg är längre än ordet krokodil, för att tåget är längre än krokodilen. Barnet börjar intressera sig för varför olika ord heter på olika sätt. Din son har precis börjat i förskoleklass och i sexårsverksamhet brukar man arbeta med språklig medvetenhet. Fråga personalen hur de arbetar. Det du kan göra är att läsa, peka på varje ord då ser han kopplingen mellan skrift och det du läser. Rimma spontant, läs rim. Skriv själv så listor etc så ser han nyttan med skrift. Visa upp skyltar etc när ni är ute och berätta vad det står. Allt utan krav utan bara för att göra språket lustfyllt. Om din son haft tal och språksvårigheter kan han ligga i riskzonen eller om ni har dyslexi i släkten. Forskning har visat att arbete med språklig medvetenhet minskar risken för dyslexi. Men det finns även barn som inte uppvisar språklig medvetenhet förrän de läser.
Skrivet av    Specialpedagogen

Tack

för att du tog dig tid att svara så utförligt! Har inte varit innne på några dagar....tack!!
Skrivet av    Helen

Artiklar från Familjeliv