Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Hej! Ny här

Skrivet av Kademlia
och dessutom har jag vuxna barn! Men jag tittade in här idag av en speciell anledning och såg att några låtit ta prover på sina barn för att se om de har förhöjd risk att utveckla diabetes. Är det vanligt att kolla det numera?

Mina barns pappa hade diabetes, typ 1, och jag har under alla år oroat mig för att de skulle ärva hans sjukdom. Barnen är 19 och 26 år och har lyckligtvis ännu ej utvecklat diabetes, så jag hoppas verkligen att de slipper. Men man undrar ju lite över ärftlighetsgången, t.ex. om deras barn i sin tur löper större risk. Jag har själv inte diabetes av någon sort i min släkt. I pappans släkt hade hans mamma typ 2, annars ingen känd. Pappan är numera död.

Jag undrar också lite över om ni som har barn med diabetes har fått någon slags pappersdokumentation att fylla i hemma (information mm) för att följa barnens hälsotillstånd. Har ni speciell diabetessköterska som följer upp barnen? Hur noga dokumenteras b-glucos, urin, kost mm? Vad mer dokumenteras, dvs vad kollar ni hemma? Jag frågar just detta om dokumentationen eftersom jag försöker hjälpa en kollega som arbetar med en applikation (databas för diabetespatienter med inmatningsfält för olika relevanta variabler) och körde fast lite idag även om jag har en del kunskap om sjukdomen i sig. Men kunskap om hur det är att ha barn med diabetes och kontakterna med sjukvården kring detta har jag inte. Har någon ett länk-tips eller kanske ett inscannat tomt formulär av något slag så vore jag glad!
Svar på tråden: Hej! Ny här

Här i skåne

ingår alla som vill i en studie. Det tas blodprov i navelsträngen samt på mamman som analyseras. De som hamnar i högriskgruppen får vara med i steg två i studien, som innebär att de har koll på barnet för att se vad som händer och vad som kan få vissa barn i den gruppen att utveckla diabetes, medan andra inte gör det.. Vill du veta mer kan du läsa på www.teddystudien.se
Skrivet av    Petra m Viggo-03 och Malte 050626

Tack för

svaret! Jag har själv funderat över om det räcker med att ha någon sorts autoimmunitet i släkten och om den dysfunktionen kan ta sig olika uttryck. Vi har inte vågat kolla barnen men än så länge är de fria från diabetes.
Skrivet av    Kademlia

Kryssar i

infon. Glömde.
Skrivet av    Kademlia

Artiklar från Familjeliv