Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Högre smärttröskel?

Skrivet av TheresS
Hej!
Vid de tre senaste förlossningarna har barnmorskor anmärkt på att jag verkar ha en väldigt hög smärttröskel. Och min teori är att det beror på att jag fött så pass många barn som jag gjort. Att man kanske vänjer sig mer och mer vid smärtan för varje gång.

Hur är det för er? Har ni klarat av smärtan bättre när ni har fött barn några gånger?
Svar på tråden: Högre smärttröskel?

Ja

Första gången tappade jag fattningen helt. Jag var oförberedd på att det skulle göra så ont. Andra och tredje gången gick det bättre. Fjärde gången behövde jag inte ens skrika! :o)
Skrivet av    Bibbi m Juni + 3 söner

Nja

tror att du kan ha en poäng, det beror kanske på hur man uttrycker det. Jag tolkar det som att jag blivit mindre rädd och därför handterar smaärtan bättre. Kanske menar vi samma sak. Lika ont tycker jag det gör, men jag är förberedd och har hittat sätt som gör det lättare för mig.
Skrivet av    anonym

Så sa BM till mig...

redan vid min första förlossninge och ajg undrar fortfarande vad hon menade. ;-) Jag är otroligt rädd för smärta och att bryta en nagel (då menar jag högt upp så att det känns) GÖR ONT så jag är fortfarande fascinerad av att jag klarat av en förlossning helt utan smärtlindring och två med lustgas som enda hjälp (förutom andning då). Tror att det är mer urtida och primitivt än så, något med alla endorfiner och sånt som släpps lös i kroppen för när det gäller förlossningen. Men å andra sidan har jag lärt mig att hantera mina gallstensanfall också så kanske är jag smärttålig ändå. *s* Att det blir \"lättare\" för varje förlossningat t uthärda smärtan tror jag är för att man känner till processen och vet vad man har att vänta sig. Det var mkt lättare att följa med kroppen andra gången än första då jag hade erfarenhet. Samma sak med tredje även om den förlossningen var helt annorlunda mot de första två (de två första startade med spontan vattenavgång det gjorde inte den tredje vilket gjorde den längre i tid och lite annolrulnda i förloppet).
Skrivet av    Asereht

Femte förlossningen fick mig...

...att darra av skräck, trots att jag tycker att det gått rätt bra tidigare. Och efter femte förlossningen kände jag att jag aldrig skulle palla m att göra det fler ggr. om jag blev gravid fker ggr skulle jag tjata mig till mitt livs första snitt.
Skrivet av    Ffrree

Här har det varit

tvärtom! Det har bara blivit värre.. Aldrig mer, näver, inte en suck!!!
Skrivet av    anne.h med fyra perfekta barn =)

Ja

jag har nog klarat av den bättre,däremot tror jag inte att jag känner den mindre...första gången var jag så oförberedd på hur ont det skulle göra och använde dessutom smärtlindring som gjorde smärtan än värre i långa loppet. Efter ett tag så lär man ju sig hur man ska göra för att dämpa den...och det tror jag går allra bäst med erfarenheten,som det mesta i livet.
Skrivet av    Cecilia m fem+bf 16/4

*hmm*

Tror man har hög smärttröskel, eller inte:-) Jag tycker inte jag hade ondare med 1.a barnet än med 5.an... Däremot tror jag att _min_ smärttröskel är hög. Då jag inte tycker det gör särskilt ont att föda barn.. MEN jag börjar nästan grina om jag slår i tån i tröskeln *fniss* Hur ska man tolka det då ?? *hihi*
Skrivet av    ::Hannanon m 5::

Nej!

Jag fick höra att jag hade otroligt hög smärttröskel redan med första barnet! Det är ju heller inte så att man har mindre ont än andra. Man har bara bättre självkontroll...
Skrivet av    Soliga Li

Näääää

Jag tycker det gör lika jäkla ont varje gång..... Dock gick trean bäst av de fyra jag fött men smärtan nu med fyran var sån att jag trodde jag skulle bli knäpp...
Skrivet av    -Jessis-

Jag har

aldrig tagit någon smärtlindring och har nog alltid haft hög smärttröskel. För mig är det ett mycket intensivt utdrivningsskede som känts mest alla gångerna. Jag har aldrig kryst i mer än 12 minuter men eftersom det gått så fort från helt öppen tills barnen fötts har det varit en väldig intensiv smärta. Sjätte och sista gången sa jag till min man att nu dör jag. För smärtan har blivit mer intensiv och brännande för var gång. Detta gäller slutskedet av förlossningarna. Öppningsskedet har varit lugnt alla gångerna. Med sjätte barnet tog det 12 minuter från det att jag var 7 cm öppen tills hon var född. Lillstumpan kom dessutom med båda händerna runt ansiktet och navelsträngen runt halsen så det var intensivt,kändes mer än med de andra samt att det var bråttom eftersom hon verkade må lite dåligt. Så förlossningarna har inte känts mindre förutom att öppningsskedet blivit lugnare och lugnare. Förmodligen för att jag vet att det inte är det som känns mest eller för den skull ska behöva ta en massa energi. Då är det ju bara att slappna av och låta kroppen arbeta.
Skrivet av    Malla med sex barn

Hmm....

det där undrar jag på.....Bara för att inte alla tycker det är så jobbigt att föda barn undrar jag om de har högre smärttröskel för det, kanske det rent av inte gör så ont på alla!? Jag har haft snabba och lätta förlossningar, första var man ju oförberedd på och den gjorde rätt ont under tiden man var hemma. Sedan har det nog blivit mindre och mindre ont, eller nej....öppningskedet i början gör mindre ont... 4. barnet provade jag lustgas för första gången (men blev bara yr och kräktes :)) 5 barnet gjorde knappt ont alls, kanske 4 värkar som gjorde sådär ont att man slutar prata, men annars inget. 6. barnet blev jag igång satt, några minuter innan hon var ute (då var jag 5 cm öppen, tog typ 2-3 mintuer från det tills hon var ute) då fick jag nästan panik av smärtan. Tänkte att om jag bara är 5 cm öppen nu så dör jag, då måste jag ha smärtlindring, men det gjorde så ont att jag inte kunde säga det...dock var hon ju ute 2-3 minuter efter jag tänkte så :) Har hört att jag har hög smärttröskel, men när jag nu har haft tandvärkt i veckor ligger jag och grinar av smärtan...känns ju inte alls som om man har hög smärttröskel då inte... Nej, jag tror inte man får högre tröskel med tiden, bara att man kan hantera det hela bättre kanske...
Skrivet av    Sölvi med Lily + 5 + en på gång

Tack..

..för era svar. Det kanske är som många av er har antytt att det är erfarenheten av att veta hur man ska hantera smärtan som spelar in.
Skrivet av    TheresS

För mig har det varit

likadant varje förlossning. Har aldrig hunnit få nån smärtlindring men får nog säga att jag tycker fyran var värst. Den förlossningen var mest intensiv och gjorde rejält ont. Men det har alltid varit hanterbart.
Skrivet av    Nettan

Nej!

De två senaste och sista var värst. Om jag hade haft en lika smärtsam förlossning första gången som sista hade jag bara haft ett barn.
Skrivet av    ZÅÄÖ

Exakt sådan

är jag oxå :-) Föda barn är ca en trea på VAS-skalan, men laga en tand eller slå i tån är en klar tia, hua!
Skrivet av    Alli-Mac med fyra plopp

Min smärttröskel är .....

...är obefintlig:( Tycker det blir värre för varje barn. Men det \"glömmer\" jag mellan graviditetrna, för att sen bli påmind när det är försent;) Brukar gå på Linnea-gruppen och prata ut innan och göra en önskelista. Under förlossningen ångrar jag mig och lovar på heder och samvete att aldrig mer!!!!
Skrivet av    Anneli7

jag tror man upplever smärta

annorlunda om man inte är rädd. Min 4de förlossning var min bästa och jag viste precis hur den skulle vara. Jag och min man med lustgas. Den blev bättre än jag kunnat hoppas då bebisens hjärtljud var stabila behövdes inga sladdar. Födde på golvet med en saccosäck och min man som langade fram masken när jag ville ha den.
Skrivet av    Kanske en gång till!!!!