Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Vilket är

Skrivet av Feber
bäst: Att ge Alvedon till febrigt barn eller låta febern försvinna av sig själv? Eller har ni andra förslag?
Svar på tråden: Vilket är

Jag ger sällan

Jag ger mycket sällan alvedon till barnen. Det har hänt när de haft hög feber som hållit i sig länge. Men oftast tycker jag att hög feber ger sig lika snabbt med vatten och kylflaska. Lite småfeber ger jag bara alvedon, både till mig själv och barnen, om man inte kan ligga och ta det lungt utan har något som måste genomföras.
Skrivet av    Sofia*

Varför är

det inte bra att ge Alvedon?
Skrivet av    Feber

Det har jag inte sagt

Jag lägger ingen värdering i om man ska använda alvedon eller inte. Jag har inte sagt att det inte är bra att använda alvedon. Men att det finns alternativ som jag hellre väljer. Varför jag hellre väljer dem är för att det dels är ett litet helvete att få i mina barn alvedon och strider är inte vad man vill ha med febriga barn. Dels för att jag tycker att tex ett glas kallt vatten eller en vattenflaska ger samma resultat. Vill man hellre använda alvedon lägger jag ingen värdering i det. Jag pratar bara om hur jag gör.
Skrivet av    Sofia*

Jag bara undrade

om du visste om Alvedon är bra, för att jag har hört att barn klarar sig oftast utan febernedsättande. Alvedon kan ju ge biverkningar enligt etiketten på flaskan.
Skrivet av    Feber

All medicin..

..kan ge biverkningar och man får ju väga biverkningarna mot verkningarna. I just fallet alvedon tycker jag att den biverkning vi märkt mest av är att barnen blir väldigt trötta. Jag undviker alltid mediciner och försöker leva så att man ska slippa dem. Och jag tänker alltid två gånger innan jag stoppar i mig själv eller barnen någon form av medicin.
Skrivet av    Sofia*

om barnet

är så påverkad av den höga febern att det inte orkar äta eller drick nåt så kan det vara bra att få ner tempen lite så de får i sig vätska, lite glass kanske. Men annars så bruka inte heller jag ge så mycket alvedon. För det är ju en mening med att få förhöjd kroppstemeratur.... basilluskerna gillar väl inte den höga temperaturen. Det är bara viktigt att det inte gör barnen så slöa att det är hälsovådligt för dem. Min svägerska är gift med en utländsk man och de häller sprit på yllesockor och sätter på barnen när de har för hög feber, kanske ett tips att testa om du vill. Har inte testat själv då vi aldrig har sprit hemma hos oss, men svägerskan hävdar att det fungerar utmärkt!
Skrivet av    .Carina

Håller med Carina...

...minus spritstrumporna då - det har jag aldrig testat! *ler* Vi ger bara alvedon om barnet är så utsatt att de behöver få ner febern för att få i sig vätska, eller om den är för hög trots att vi försökt få ner den på andra sätt. All sådan medicin motarbeter också kroppens egna funktioner, och även feber har en tydlig funktion vid infektion, och man riskerar att förlänga infektionen och det jobbig.
Skrivet av    Erindriel

Japp samma här

håller med, kroppens immuinsförsvar arbetar som effektivast vid 39 grader. Ingena v våra barn har någonsin fått alvedon, vi har gjort cirtronomslag och använt kamomillmsuppar med samma effekt om febern varit så det påverkat främst dryckesintaget.
Skrivet av    Nell

Kamomillsuppar?

Vad är det? Jag älskar kamomill och ser det som en av naturens allra rikaste gåvor till oss, men suppar har jag aldrig hört talas om. Var finns de? Hur använder man dem? Mot vad? Citronomslag är att ha färsk citron i vatten (varmt?) och sedan ha fotbad i det eller lägga om trasor indränkta i det runt fötterna va? Rätta mig gärna om jag har fel...:)
Skrivet av    Erindriel

Supparna finns

hos Weleda, heter chamomilla comp., och jag använder dem vid feber, men även när det kommer tänder som gör ont. Citronomslag görs med kallt vatten. Man kramar ur en klyftad cidtron i en balja med kallt vatten. Bitarna får sedan ligga i vattnet. Ta tygstycken, gärna små lappar som du sedan doppar i vattnet och lägger runt vaden och låter sitta tills de blir lite ljumma, byt lappar och gör om tills du får ner febern. Jag brukar få ner febern ca 1 grad, motsvarande vid alvedonbehandling. Fötterna skall hållas varma och vaderna kalla med omslagen.
Skrivet av    Nell med Robert och Aliette

Oj, det lät ju enkelt med citronomslag

hur länge dröjer det innan febern går ner? Med alvedon tar det ju en halvtimme minst. Hur får du \"lapparna\" att sitta kvar? Lindar om nåt, eller strumpor?
Skrivet av    .Carina

Tusen tack..

...du aldrig sinande källa till kunskap! :)
Skrivet av    Erindriel

Det kan ta

30 minuter drygt att få ner febern så det är överkomligt. Lapparna sitter inge längre stund eftersom de blir snabbt ljumma. Barnet ligger i sängen och så har jag en plastad frotte under och så sitter jag med en balja bredvid med citronvattnet och vavar lappar efter varandra. Från början är det kallt och protester uteblir inte men ganska snart blir det skönt.
Skrivet av    Nell med Robert och Aliette

Tack alltid

skoj om det kan hjälpa någon mer *ler*
Skrivet av    Nell med Robert och Aliette

Tack för det

ska nog testa nästa gång
Skrivet av    .Carina

Febern sätter igång

processen i kroppen som skall jobba för att \"övervinna\" viruset. Om man tar febernedsättande så stoppar man endel av dessa. Är barnets hälsotillstånd ganska bra så finns ingen anledning att ge alvedon bara för feber i sig. Har en son som lätt får upp till 40 graders feber vid sjukdom. Ger sällan febernedsättnade då han blir väldigt lite påverkad.
Skrivet av    Akleja

Artiklar från Familjeliv