Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

vårdbidrag = mindre sjukpenning

Skrivet av sack
har varit långtidssjukskriven i ett år för min tatmsjukdom och att jag är utbränd. Försäkringskassan tyckte att jag endas kan annses sjuk halvt och ska nu få sjukbidrag i två år. trots att min läkare sade att jag är helt sjukskriven. Nej då eftersom jag har vårdbidrag helt) för min autistiska son samt har en son på två år som jag tar hand om tillsammans med min man. så annser dom mej bara 50% sjuk. känner mej ledsen. får vi inte vara sjuka vi som har barn med handikapp? för har vi vårdbidrag så gör vi ett arbete. Men hur ska man kunna sjukskriva sig från sina barn ? vet inte vad jag ska ta mej till, unrar om jag kan skriva till nämden där mitt sjukbidrag ska upp nu ? sack
Svar på tråden: vårdbidrag = mindre sjukpenning

Skriv vb

på din man så kan du vara sjuk...
Skrivet av    Achelois

Kan inte

Han är inte min sons far och så har dom ju redan dragit av mej till hälften av sjukskrivningen.
Skrivet av    sack

Samma här

Jag har råkat ut för ungefär samma sak. Jag skrev till nämnden men fick inget gehör där, därmed inte sagt att inte du kan få det! Även om din man inte är pojkens far, så tror jag inte det utgör något hinder för att skriva VB på honom. Det är ju den som lever med barnet och gör merarbetet som ska ha VB, inte nödvändigtvis den biologiske föräldern. Du kan ju kolla det. Det vore intressant att veta vad en länsrättsdom skulle säga i ett sånt här fall. Själv orkade jag inte överklaga till länsrätten, även om det borde göras! Börja med att skriva till nämnden i alla fall. De kanske är mer tillmötesgående än handläggaren.
Skrivet av    Elenor med Sol

Om ni är gifta

eller har gemensamma barn så får du skriva över vb på honom.Men man borde inte behöva göra det. Jag vann min dispyt så tillvida att jag ska skickas på nån utredning för att utreda _min arbetsförmåga_. Det är inte jämförbart merarbetet med barnen och ett vanligt jobb.
Skrivet av    marib

Det är så nedrigt.......

att sparka på dem som redan ligger! Jag blir ARRRRG så jag ryster i HELA kroppen när jag hör sånt här! Jag är själv sjukskriven (var det redan innan jag fick min dotter) och jag och sambon delar på ett helt VB för vår dotter som har Downs syndrom. Risken är stor att jag kommer att få sjukersättning i framtiden och inte nog med att man oroar sig för sitt barns och sin egen hälsa man ska behöva oroa sig för ekonomin också! Jag anser som så att OM jag varit frisk hade jag kunna kombinerat ett heltidsarbete med att ta hand om mitt barn tillsammans med min sambo. Nu är jag inte frisk och kan inte jobba MEN ta hand om mitt barn kan jag. I varje fall vissa dagar! Mitt barn går på dagis ca 30 timmar per vecka. Vi har många besök hos Hab och sjukvård och oftast är det jag som följer med min dotter på dessa. SEN är jag SJUK och måste VILA mig några timmar och då är min dotter på dagis. Sen kommer ju pappa hem och tar hand om henne. Det finns dagar då jag är så sjuk att jag knappt tar mig ur sängen MEN samtidigt så är det KAMPEN för min dotter som får igång mig utan henne hade jag nog mått ännu sämre. Jag känner att jag har ett människorvärde, jag uträttar något oerhört viktigt för en väldigt liten ersättning. Min sambo tjänar bra och om vi skulle skriva över VB på honom och låta honom ta VAB så fort det är något så skulle det kosta samhället sååååå mycket mer än att JAG KÄMPAR FÖR ATT KUNNA BIDRA MED NÅGOT! Förstår ni att jag är arg? OM vi har ett möte med hab tex så är det oftast på dagis och vi bor 3 minuters promenad därifrån. Jag kan vila mig under dagen, ta mina smärtstillande tabletter med (som jag inte får köra bil efter att ha tagit) och sen gå till dagis för att vara med där en timme och sen gå hem igen. Vi har delat VB för att jag hört att dem ska strula mindre då annars hade vi nog av skattemässiga skäl skrivit över hela på mig då sambon tjänar så pass mycket att han får betala högre skatt! Skickar styrkekramar till alla er föräldrar som har handikappade barn och själva är sjuka och utbrända!
Skrivet av    Vi borde protestera men vem ORKAR det OCKSÅ!

Orättvisa över landet...

Jag har fått beviljat 1,5 vb plus att jag är sjukskriven. Det känns som en lyx, men samtidigt så har vi som familj så många luckor att täcka... de barn som inte har diagnos har ju fått stå tillbaka under de år som gått. Din försäkringskassa, och då även nämnden som fattar beslutet, verkar resonera väldigt godtyckligt. Har du en bra läkare, och ett tydligt utlåtande från läkaren? Man kan inte sjukskriva sig från sina barn, det är ju därför man går i väggen... Jag ville personligen hellre få jobba, och sjukskriva mig från familjen, när jag mådde som sämst. Men det alternativet finns ju inte. Däremot kan man med rejält vårdbidrag betala andra för att göra saker man inte hinner med, och då underlätta i vardagen. Kan du överklaga beslutet om sjukbidrag (havt?) någonstans?
Skrivet av    Samiralva

Länsrätten

skulle sannolikt anse att det riktigt. Om man klarar att vårda ett funktionshindrat barn, som kräver ganska mycket stöd, så visar det att det finns en viss arbetsförmåga, som skulle kunna utnyttjas på arbetsmarknaden. Om man då är aktuell för sjukersättning eller är arbetslös görs bedömningen mot hela arbetsmarknaden, och då kan man nog anses klara ett lättare arbete på deltid.Att man inte klarar sitt ordinarie arbete förändrar inte detta. Lagstiftningen är sådan. Det innebär inte att vi som tillämpar den gillar det, men vi kan inte göra något åt det. Det är ju riksdagen (läs politikerna) som stiftar lagar.
Skrivet av    Länsrättsråttan

Nyfiken fråga

För de allra flesta, mig själv inräknad, så handlar merabetet om etapper. 1 h på morgonen, ständig jour under skoltid, 1,5 -2 i samband med skolslut. 1,5 - 2tim under em 1,5 -2 tidig kväll, 1,5 - 2h vid läggdags samt nattjour. Sammlagt ca 50h/vecka men nåt sån arbete finns inte. Det ingår i min begränsade arbestförmåga att jag klarar _kortare pass_ med pauser emellan.Emellanåt får sambon rycka in och ta även mina delar(undrar hur många arb givare som godkänner det) HUR kan det bedömas som att man har arbestförmåga?
Skrivet av    marib

Precis SÅ som Marib......

säger är det nog för de flesta av oss handikappföräldrar! Den ena dagen ser inte likadan ut! Alltså OM jag inte var sjuk skulle jag kunna arbeta OCH sköta om mitt barn vilket många andra klarar av! Jag känner inte personligen någon som inte klarar av att både jobba och sköta sitt handikappade barn (tänker då på dem jag känner som har barn med samma handikapp som mitt). Eftersom jag är sjuk ALLTID men inte har något annat val än att ta hand om mitt barn (INGEN annan gör det åt mig)! Jag skulle under inga som helst omständigheter kunna sköta ett normalt arbete vare sig med eller utan ett handikappat barn. Jag var dessutom sjuk redan innan vi fick vårt handikappade barn och jag har absolut inte blivit friskare däremot så känner jag mig behövd och känner att jag har ett annat värde än jag tidigare hade. Det är slitigt och det är tufft och jag måste VILA mest hela tiden när jag inte följer med mitt barn till någon läkare eller hab. Livet är INTE en dans på rosor och jag hade mer än gärna avstått VB om någon annan bara kunde ta på sig ansvaret för alla besök mm som mitt barns handikapp innebär. Vi är dessutom två föräldrar som delar på ansvaret MEN min sambos arbetsgivare är inte alltför sympatisk och visar ingen som helst förståelse för att min sambo måste hjälpa till med vårt handikappade barn (trots att han försöker jobba igen tiden genom att börja kl 5 på morgonen istället för kl 7 för att hinna ta vår dotter till läkaren på eftermiddagen!)
Skrivet av    ARG! TRÖTT! BESVIKEN!

Visst är det tufft!

Inget snack om saken, någon dans på rosor är det inte med funktionshindrade barn. Inte för någon. Men den som är frisk och har full arbetsförmåga (läs 40 timmar i veckan) kan klara att därutöver ta hand om sitt funktionshindrade barn (beror naturligtvis på vilket funktionshinder det är, det här är mer för att visa på modellen). Således en arbetsförmåga som överstiger 40 timmar per vecka, kanske 1,25xheltid. Den som är såpass sjuk att han eller hon inte klarar sitt vanliga arbete kan kanske ändå vårda sitt barn. Även om man bara orkar kanske ett två timmars pass, så tyder det ändå på att där finns en arbetsförmåga, fast denna kanske är begränsad till en fjärdedel (dvs. två timmar om dagen). Av vad jag har sett är det ganska ovanligt att försäkringskassan anser att sjuka har arbetsförmåga pga de vårdar barn. I ett mål sänkte kassan från hel sjukersättning till tre fjärdedels. Kvinnan i fråga hade 5 barn, ett sjätte på väg. De två äldsta barnen hade Aspergers respetive autism. Men jag tror att det kan löna sig att klaga till länsrätten i de här fallen. Angående oförstående arbetsgivare så är det ett gissel. Om barnet inte är alltför gammalt så har din sambo rätt att ta ut tillfällig föräldrapenning (VABBA) för att gå emd barnet till läkarbesök. Då kan arbetsgivaren inte neka ledigt. Tyvärr är det ju så att alla inte har fast anställning, och då är man ju rädd att hävda sin rätt och därmed riskera att inte få förlängd anställning...
Skrivet av    Länsrättsråttan

Se

svaret till Arg Trött och besviken nedan. Låter ju inte som om du har någon hel arbetsförmåga inte. Men kanske kunde man få det till deltidsarbetsförmåga i ett lättare arbete. NÄr man gör bedömningen skall man ju egentligen bara titta på hur mycket din sjukdom sätter ner din arbetsförmåga i ett normalt förekommande arbete och inte på hur mycket jobb du har i hemmet på grund av ditt barn.
Skrivet av    Länsrättsråttan

Du gör

nog klokt i att vid utredningen framhålla det du sade i ditt inlägg ovan att du bara klarar lite i taget och måste vila emellan. Utredningen (om den är via försäkringskassan) går sedan till kassan och så får deras försäkringsläkare yttra sig över den, innan du får beslut.
Skrivet av    Länsrättsråttan

Vi får inte utbilda oss heller

för då får vi avdrag för vb mot studielånet/bidraget. Alltså mindre i plånboken. Det är tufft när bägge pluggar, för att livet ska bli lättare att leva med det funktionshindrade barnet och man ska ligga samhället mindre till last....
Skrivet av    Monka

Artiklar från Familjeliv