Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Barn fram

Skrivet av Sofia*
JAg letar i djungel angående rekomendationer om stora barn fram i bilar med krockkudde på passagerar sidan. Överallt står det att barnet ska vara över 140 cm lång. Det är min dotter. Men det står också att man inte ska sitta på kudde fram om det finns krockkudde, varför förklarar ingen. Så då är frågan ska flickan sitta fram men utan sin kudde, då hamnar ju bältet fel över höfterna. Eller kan hon sitta fram med sin kudde? Oftast är det inga större problem, hon får sitta bak. Men ibland ska vi åka långt bara hon och jag och då vore det ju trevligare om hon satt fram. Jag har försökt fråga på ntf men får inte deras frågesida att fungera.
Svar på tråden: Barn fram

Jag skulle vänta...

...lite längre innan hon fick sitta fram, tills hon är mer vuxen i kroppen storleksmässigt. Krockkuddarna är ju gjorde för vuxna personer, ett barn som är 140 är förutom kort förmodligen klenare byggd än en vuxen också! Dottern var 13 tror jag när hon började få sitta fram där vi har krockkudde. Rekommendationerna för längd är också lite olika, en del säger 150 cm och en del säger också 15 år.
Skrivet av    Fru Marmelad

Tillägg också

Om hon sitter på kudde som kommer ju kroppen i en helt anna position än en vuxens kropp skulle göra gentemot krockkudden.
Skrivet av    Fru Marmelad

njä..

tror att jag läst någonstans att krockkudden gjorde mer skada än nytta under ca 15 års ålder. så precis som fru marmelad är inne på så är det ju både längden och \"vuxenheten\" (hm.. knasigt ord..) som har betydelse.
Skrivet av    maja

Illa...

jag är ju bara 156 cm (men 24 år)... Känns lite jobbigt att veta att krockkuddar träffar illa när man är liten... Nu har vi iosf. ingen i vår bil, men ändå!
Skrivet av    Venus

Men du....

...klarar nog en krockkudde i alla fall, SÅ kort är du inte *S*. Men är man under 150 ska man nog vara försiktig även om man är vuxen är min gissning! Dessutom är du ju vuxen, skelettet är färdigvuxet och hår t.ex. och proportionerna är en vuxens!
Skrivet av    Fru Marmelad

NTF skriver så här

\"Barn som är kortare än 140 cm ska inte sitta på samma plats som en krockkudde om denna inte kopplats ur av en auktoriserad verkstad. Läkare och forskare rekommenderar att barn ska använda bältesstol eller bälteskudde upp till 10-12 års ålder.\" och \"Krockkudde och barn i bil kan vara en livsfarlig kombination. Barn i barnstol, framåtvänd eller bakåtvänd, får inte placeras i främre passagerarsätet om platsen är utrustad med krockkudde. Passagerarplatsens krockkudde är dimensionerad att skydda personer med en längd av minst 140 cm. För passagerare under den längden kan en utlösande krockkudde under vissa omständigheter orsaka livshotande skador. För att passagerare under 140 cm ska kunna sitta i främre passagerarsätet krävs att krockkudden är urkopplad. Om så inte kan ske rekommenderar vi placering i baksätet eller byte till annan bil. \"
Skrivet av    Anonym

Klickade för fort

Hittade frågan på NTFs frågesida: Kan ett barn sitta i framsätet med bälteskudde om bilen är utrustad med krockkudde? Svar: Ingen under 140 cm eller i bilbarnskydd får sitta framför en airbag. Den måste i så fall först kopplas ur av en auktoriserad verkstad. Man kan inte öka längden genom att till exempel sitta på en bälteskudde. Så, hur tråkigt det än är så är baksätet säkrast. Såvida du inte väljer att koppla ur krockkodden på en auktoriserad verkstad.
Skrivet av    Anonym